top of page

Moteris, kurios virtuvėje klauso vyrai

Iš pažiūros, gležna ir mielai besišypsanti Karolina Unikauskaitė diriguoja vyriškam kolektyvui kavinėje-bistronome „Strange love“. Pavasarį Meksikos „Le Cordon Bleu“ gastronomijos mokykloje mokslus baigusi šviežiai iškepta virtuvės šefė laikėsi sau duoto pažado grįžti į Lietuvą ir kulinarines fantazijas realizuoti čia.

Karolina, mokeisi Meksikoje, kur šilta, saulėta, daug šviežio maisto. Kodėl pasirinkai grįžti į Lietuvą?

Todėl, kad tokie mano planai visada ir buvo – grįžti po mokslų čia. (Taip tiksliai laikeisi plano ir nebuvo pagundų pasilikti?) Taip, buvo pasiūlymų likti Meksikoje, taip pat ir Ispanijoje, kur gyvenau. Moku ispanų kalbą, bet dar būdama ten žinojau, kad noriu grįžti į Lietuvą. Žinoma, nežinojau, kur atsidursiu, kai grįšiu, bet parvykusi į Lietuvą per Kalėdų atostogas susipažinau su šitos vietos šeimininkais Roku ir Mindaugu. Tada ir sutarėme, kad dirbsime kartu. Jie palaukė, kol grįšiu iš mokslų, ir štai aš čia.

Ar ir virtuvėje esi tokia tiksli, iš anksto žinai, ko nori?

Esu dar labai jauna šefė, tai ir planuoju iki beprotybės. Kartais išeina, o kartais ne. Dabar tas etapas, kai išbandau viską, ką išmokau. Kol kas sekasi puikiai ir klientai vertina gerai.

virtuvėje sudėtinga daryti paprastai

Šefas virtuvėje turi būti kietas ir reiklus. Ar kolegos klauso moteriško balso?

Tai yra mano darbas ir aš jį darau. Kartais būna sunku, krūvis didelis, bet viską darau su meile ir man pavyksta. Tiesa, mano virtuvės komandoje – vien vyrai. (Ar klauso tavęs?) Labai puikiai, nesunku su jais.

Dėl to, kad privalo, ar dėl to, kad iš tikrųjų esi autoritetas?

Va čia dar, manau, neaišku (juokiasi). Tuo labiau, kad į savo komandą pasikviečiau labai jaunų vyrukų, kurie nori mokytis ir priima visą informaciją, žinias. Kitaip sakant, laužiu jauną medį (juokiasi).

Koks įrankis tau yra svarbiausias šefo virtuvėje?

Galva, protas. Gali turėti galybę įrankių, peilių, kokybiškų produktų, bet jeigu nemokėsi sudėti visko į vieną, tai nieko ir nebus. Iš tiesų prieš darant reikia viską gerai apsvarstyti ir nepamiršti galvoti proceso metu.

Kaip pavyksta suvaldyti stresą, paniką virtuvėje?

Kai apie mus parašė Andrius Užkalnis, pradėjo eiti labai daug žmonių. Tada tai tikrai buvo streso, įtampos, bet susiėmiau ir viską išsprendžiau. Pasitikrinome, kokį srautą žmonių galime priimti ir aptarnauti. Viską turėjome daryti labai greitai ir efektyviai. Ir, žinoma, nepamesti galvos.

Kokį geriausią patarimą, kuris iš tiesų kasdien praverčia, esi gavusi?

Kiekvieną dieną savo vyrukams kartoju, ką man sakydavo dėstytojas: virtuvėje sudėtinga daryti paprastai. Su tuo susiduriu kiekvieną dieną, nes daug kas mėgsta gaminti įmantriai, neturėdami paprastų bazinių žinių. Todėl esu įsitikinusi, kad pradėti reikia nuo pačios apačios, pagrindų ir tik tada pridėti visokių įmantrybių. Daryti dalykus paprastai yra labai labai sudėtinga.

Koks skonių derinys į atmintį įsirėžė giliausiai?

Dvejus metus gyvenau Andalūzijoje, muziejuje, todėl Andalūzijos virtuvė man yra mėgstamiausia. Jos skoniai man labiausiai ir tinka: tai toks arabiškas, britiškas ir ispaniškas ingredientų derinys. (O ką labiausiai mėgsti gaminti?) Troškinius, jie – mano „arkliukas“. Taip pat įvairios sriubos ir mėsa.

„Strange Love“ virtuvė – subtili ir sofistikuota. Kokį maistą renkiesi kasdien?

Labai sunkus klausimas, nes galima sakyti, kad gyvenu čia, namuke, ir valgau tai, ką gaminame. Bet gero mūsų bičiulio Liutauro gastronomija yra geras atsakymas į šį klausimą (juokiasi).

Na, ir paskutinis klausimas – ką dėtum ant paskutinės vakarienės stalo?

Oi šito tai dar tikrai neplanuoju (juokiasi). Net prakaitas išmušė. Iš tikrųjų tai labai mėgstu didkepsnį su foie gras, tai jį ir pasirinkčiau.

IMG_1624

Karolina Unikauskaitė laikėsi sau duoto pažado grįžti į Lietuvą ir kulinarines fantazijas realizuoti čia. (Linos Jakubauskaitės nuotr.)


„Strange Love“ B. Radvilaitės g. 6B, Vilnius tel. (8-626) 63362

Darbo laikas: I-IV 8 – 22 val., V 8 – 24 val.VI 10 – 24 val.  VII 10-20 val.

Naujausi įrašai

bottom of page