top of page

Maistinga, sotu, sveika – rinkitės sėklų duoną

„Duona kasdieninė“, „Mitybos piramidės pagrindas“ – kad ir kaip skirtingų sričių specialistai ją vadintų, duona ant pietų stalo visada buvo svarbiausias produktas – ir gerais, ir sunkiais laikais.


sėklų duona

Geriausias skanėstas

Skani tikra duona ir sluoksnelis sviesto – puikiausias patiekalas pusryčiams ar lengvai vakarienei. Šis duetas gali pakeisti net ir desertą prie kavos ar arbatos.

Duoną skanu ragauti vieną kaip maistingą užkandį, galima gardinti mėgstamais priedais, patiekti prie sriubos ar salotų, kartu su įvairiausiomis užtepėlėmis ir pan. Tai ypač tinka kalbant apie prabangios sudėties „Agotos” 45% sėklų duoną.


Sėklų pilna duona

Duona patenkina daugumą organizmo poreikių: baltymų, riebalų, mikroelementų, vitaminų. Naujausios technologijos leidžia iškepti duoną, kuri būtų ne tik skalsi, bet ir maksimaliai palanki sveikatai: „Agotos“ 45 % sėklų duonoje gausu saulėgrąžų, arbūzų, moliūgų sėklų, linų sėmenų, yra mažiau nei įprasta miltų. Taip pat mažiau cukrų, daug virškinamojo trakto darbą gerinančių skaidulų ir kitų organizmui reikalingų vitaminų bei mineralinių medžiagų. Visų šių gėrių, kuriais mitybos specialistai vis primena papildyti kasdienę mitybą, gausu minėtose sėklose.


„Sėklos – ne tik vertingų maistingųjų medžiagų koncentratas, bet ir puikus skaidulų šaltinis, jose yra būtinų mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų, – sako dietistė V. Kurpienė. – Sėklose esantys antioksidantai gali padėti neutralizuoti laisvuosius radikalus ir tokiu būdu lėtinti senėjimą bei organizmui padėti gintis nuo įvairiausių ligų. JAV atlikti tyrimai rodo, kad sėklų vartojimas gali padėti mažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.“


sumuštinis su duona ir lašiniais, receptas
VMG nuotr.

Sumuštinio su sėklų duona ir lašiniais receptą rasite čia.


Arbūzų sėklos? Taip!

Sėklos duonos gaminiuose jau lyg ir nestebina, tačiau „Agotos“ 45% sėklų duona ypatinga, nes gausi dar tik atrandamo turto - arbūzų sėklų. Taip, jas galima (ir net būtina ) valgyti, nes šios labai maistingos sėklos turi mažai kalorijų, yra puikus geležies, magnio, fosforo, vario ir cinko šaltinis – šie mineralai gali padėti stiprinti imunitetą, daryti teigiamą įtaką širdies ir smegenų veiklai, lėtinti senėjimą, padėti puoselėti odą. Baltymų arbūzų sėklose net 28,3 g/100 g, t. y. daugiau nei mėsoje – štai ir atsakymas, kodėl jos suteikia sotumo jausmą.


Kasdienė riekelė

Kaip suvalgyti pakankamai naudingųjų sėklų kasdien? Rinkitės sėklomis praturtintą duoną. Be to, jeigu duonoje yra sėklų, reiškia, joje daugiau ir skaidulų. Suaugusiam žmogui per parą skaidulų reikėtų suvartoti apie 20–30 g.

Taigi, kai renkatės duoną, atkreipkite dėmesį, kiek joje skaidulų. Rekomenduojama rinktis tas, kuriose yra daugiau nei 5 g skaidulų. 100 g „Agotos“ 45% sėklų duonos yra 6,7g skaidulinių medžiagų.

Mažai cukrų turinčios, sočios, maistingos, drėgnos (ne sausos!) „Agotos“ 45% sėklų duonos riekelės yra patogaus dydžio, o universali mažesnio dydžio pakuotė sukurta taip, kad idealiai tiktų mažoms šeimoms ir namų ūkiams. Šis sprendimas padeda su maistu elgtis tausiai, nepalikti likučių – suvalgyti viską iki paskutinio trupinėlio!


Tiesa, jeigu netyčia liktų sėklomis turtingos duonos likučių, paskrudinti jie bus tobulas trintų sriubų ar salotų pagardas. Kaip pasigaminti duonos pagardukų, žiūrėkite čia.


Agotos duon

Skanaus!

Naujausi įrašai

bottom of page