top of page

Lietuvių sukurta kulinarinė sveikos gyvensenos knyga pripažinta geriausia pasaulyje

  • eglerace
  • prieš 20 valandų
  • 3 min. skaitymo

Sakoma, kad apetitas ateina bevalgant, o apdovanojimai ateina bedirbant. 

Į naują, virtualią receptų knygą išleidusio Alfo Ivanausko pašto dėžutę šiandien įkrito laiškas su džiugia žinia – kartu su kūno rengybos čempionu, treneriu, mitybos, sporto ir miego režimo propaguotoju Pauliumi Ratkevičiumi išleista knyga NORIU VALGYTI SVEIKAI, BET SKANIAI „World Gourmand Cookbook Awards“ pripažinta geriausia visame pasaulyje kulinarine knyga Sveikos mitybos kategorijoje. 

alfo knyga

Apdovanojimą paskelbė „World Gourmand Cookbook Awards“ prezidentas ir įkūrėjas Édouard Cointreau Estoril kongresų centre (Portugalija), vykusiame kulinarijos pasaulio grandų susitikime. Jis pagyrė knygos autorius už temos gilumą ir kultūrinę svarbą:

„Sveikinimai Alfui Ivanauskui ir Pauliui Ratkevičiui su drąsia ir įkvepiančia knyga NORIU VALGYTI SVEIKAI, BET SKANIAI. Ši knyga perrašo sveikatingumo sąvoką, suderindama malonumą su pusiausvyra ir įrodydama, kad tikrus pokyčius lemia ne ribojimai, o džiaugsmas, malonumas ir pagarba sau. Ši knyga yra kvietimas švęsti tai, kas yra sveiko gyvenimo pagrindas: geras maistas, stiprus kūnas, ramus miegas ir prasmingi ryšiai.“ 


„World Gourmand Cookbook Awards“ – tarptautiniai apdovanojimai, skirti maisto ir gėrimų knygoms, žurnalams, autorinėms kulinarinėms iniciatyvoms bei kitoms su gastronomija susijusioms publikacijoms. Šie prestižiniai ir didelę įtaką kulinarinei bendruomenei turintys apdovanojimai įkurti 1995 metais ir dažnai vadinami maisto knygų „Oskarais“. Kasmet konkurse dalyvauja leidėjai ir daugiau nei 200 šalių. 


„Vos pasirodžiusi ši knyga tapo bestseleriu, o dabar ji yra ir pirmoji Lietuvoje pasaulinį įvertinimą gavusi knyga apie sveiką gyvenimo būdą, ir sveikatai palankią mitybą. Nepaprastai tuo džiaugiuosi ir didžiuojuosi, nes tai yra pasaulinio lygio įvertinimas, svarbus ne tik man asmeniškai, ne tik mano komandai, bet ir visai Lietuvai, lietuviškų knygų auditorijai. Nepaprastai gera žinoti, kad tokia maža šalis yra matoma ir girdima visame pasaulyje. Tai dar kartą įrodo, kad mes, lietuviai, galime keisti kulinarinį pasaulio žemėlapį ne tik su mišelino žvaigždėmis, bet pasiekimais kulinarinių knygų leidyboje. Pažadu, kad ir toliau būsime labai įdomūs ir ne tik pasiekimais kulinarijos srityje!  – išgirdęs apie apdovanojimą ir džiaugsmu, ir nauja intriga pasidalino jau 29 knygas išleidęs Alfas Ivanauskas. Jam antrino knygos bendraautoris Paulius Ratkevičius: „Tai ne tik knygos pergalė! Su Alfu siunčiame žinutę pasauliui apie naują požiūrį į sveikatingumą. Esu labai laimingas ir dėkingas už tokį įvertinimą. Lietuva turi ką pasakyti sveikatingumo ir teisingos mitybos tema. Tikiuosi, kad ši knyga įkvėps daugiau žmonių visame pasaulyje laikytis režimo, kuris gali būti kūrybiškas, nenuobodus ir skanus – kaip tik apie tai mes rašome savo knygoje ir dalinamės tikrai įkvepiančiais pavyzdžiais.“


„Lietuvoje knyga NORIU VALGYTI SVEIKAI, BET SKANIAI, išleista praeitų metų rudenį jau sulaukė antro tiražo pakartojimo, tad tikimės, kad pasauliniai apdovanojimai atkreips dar dvejojančių skaitytojų, norinčių suderinti sveiką ir malonų gyvenimo būdą, dėmesį, – sakė knygą išleidusios leidyklos „Alma Littera“ atstovai ir taip pat pasveikino knygos autorius, – Džiaugiamės ir didžiuojamės, kad išleidome šią knygą. Patikėjome Alfo idėja, nes tai knyga ne tik apie sveiką maistą, kokių dabar išleidžiama nemažai, bet ir apie tai, kaip derinti skanų ir sveiką maistą, sveiką kūną, gerą sveikatą, ramų miegą, malonų sportą ir laiką sau.“


Beje, tai – ne pirmieji „World Gourmand Cookbook Awards“ apdovanojimai, kuriuose Alfo Ivanausko kūryba įvertinta ypatingu dėmesiu.

2022 metais knyga „Malda Skoniui“ pateko į „World Gourmand Cookbook Awards“ geriausių kulinarinių knygų TOP 10 ir buvo nominuota už inovatyvumą bei kūrybiškumą.

2016 metais „World Gourmand Cookbook Awards“ knyga „7 ingredientai vaikams“ tapo nacionaline laimėtoja „Inovacijų ir geriausio dizaino kategorijoje“.

2015 m. žurnalas „Kulinarinis kosmosas“ „World Gourmand Cookbook Awards“ komisijos įvertintas kaip geriausias kulinarinis žurnalas visame pasaulyje.

Knygą įsigyti galite čia



bottom of page