top of page

Popiežiaus Pranciškaus dieta: ką valgys viešėdamas Lietuvoje?


Ketvirtį amžiaus trukęs tikinčiųjų laukimas artėja pabaigos link – kiek mažiau nei po mėnesio, rugsėjo 22–23 dienomis, Lietuva, švenčianti valstybingumo atkūrimo šimtmetį, sulauks popiežiaus Pranciškaus apsilankymo. Nors Bažnyčios tėvas ir yra linkęs retkarčiais nukrypti nuo suplanuoto maršruto, vizitas Lietuvoje jau suderintas iki menkiausių smulkmenų, todėl nusprendėme pasidomėti, kur ir ką popiežius valgys svečiuodamasis mūsų šalyje.

Kaip atskleidžia vizito Lietuvoje organizatoriai, Šventasis Tėvas viešbutyje negyvens – jis apsistos Apaštališkoje nunciatūroje (Šventojo Sosto ambasadoje Lietuvoje – aut. past.), ten daugiausia ir valgys. Apsilankymų restoranuose nenumatyta, o už viską bus atsakinga jo komanda.

Tiesa, sekmadienį numatomi paprasti pietūs su vyskupais Kauno arkivyskupijos kurijoje. Pasak popiežiaus vizito organizatorių, maisto Bažnyčios vadovai nesureikšmina, jiems svarbiausi dvasiniai dalykai. „Dauguma šių žmonių nelabai atsimena, ką valgė vakar. Nes jų mintys ne apie duoną“, – sako Lietuvos ambasadorius prie Švento Sosto ir Suverenaus Maltos ordino Petras Zapolskas.

Kad popiežiui labiau rūpi ne tai, ką jis valgys, o kas palaikys draugiją, įsitikinusi ir Vilniaus arkivyskupijos komunikacijos specialistė Santa Kančytė: „Neseniai nuskambėjo istorija, kad popiežius dalyvavo priėmime, kurį vienas vyskupas surengė tapimo kardinolu proga. Popiežius skiria kardinolus, tačiau niekada nedalyvauja priėmimuose, kuriuos naujieji kardinolai surengia savo artimųjų ratui. Išskyrus vieną kartą. Kas tą kartą buvo kitaip? Naujasis kardinolas į priėmimą pakvietė ne savo artimuosius, o Romos benamius.“

Vis dėlto, yra patiekalų, kuriuos neabejotinai galima įtraukti į popiežiaus Pranciškaus mėgstamiausiųjų sąrašą. Kaip rašė The Guardian, argentinietiškos empanados (pyragėliai, kai perlenktas tešlos blynas užpildomas įdaru), jautienos nugarinės kepsnys ir dulche de leche biskvitinis tortas tikrai patenka tarp favoritų.

Ir nors kalbama apie griežtą pontifiko dietą, į kurią įtraukta vištiena bei salotos, Šventajam Tėvui maistą ruošiantis šefas pasakojo, kad jis yra tikras saldumynų gerbėjas. Be jau minėto dulche de leche torto, jis mėgsta ir suflė bei įvairius ledus. O viename interviu popiežius Pranciškus atskleidė, kad labai norėtų niekieno netrukdomas ir nepastebėtas mieste pasimėgauti keliais gabalėliais picos.

Įdomu tai, kad dauguma maisto, kurį popiežius valgo Vatikane, atkeliauja iš miestelio Castel Gadolfo, kuris dar nuo 17 amžiaus yra popiežiaus rezidencija. Čia auginami ne tik vaisiai ir daržovės, bet ir spaudžiamas aliejus, gaminamas sūris ar jogurtas, kepama duona. „Kiekvieną dieną šie švieži produktai keliauja į Vatikaną. Pienas, jogurtas, rikota – viskas auginama arba gaminama Castel Gadolfo. Tik popiežius ir dirbantieji Vatikane turi galimybę paskanauti šio maisto, kitiems jis – neprieinamas“, – pasakoja Frančeska, viena gidžių, kuriai leidžiama rengti ekskursijas po šiuos sodus.

Būtent popiežius Pranciškus, pradėjęs eiti šias pareigas, nusprendė atverti šią erdvę bei Barberini sodus žmonėms. Atrinktos ekskursijų grupės gali ne tik pasivaikščioti ir pamatyti išskirtines vietas, bet ir turi galimybę paragauti maisto, kuris keliauja į Vatikaną tiesiai iš popiežiaus ūkio.

Siūlome pasižvalgyti, kaipgi atrodo šis ūkis, esantis netoli Romos:


Naujausi įrašai

bottom of page