„Kulinarinio detektyvo“ laidos dalyvė pasakojo apie planus nuvykti į „Michelin“ įvertintą restoraną

Praėjusios laidos „Kulinarinis detektyvas“ dalyvė Anželika Dubauskienė sako, kad kulinariją drąsiai galima vadinti jos hobiu. Ir nors gamindama maistą atsipalaiduoja bei mėgaujasi, neslepia – dienų, kai tinka ir pusfabrikačiai, ir likučiai, pasitaiko. VMGonline.lt Anželika papasakojo apie šefus, kuriais žavisi, sveikos mitybos taisykles bei kitas su maistu susijusias įdomybes. O ieškantiems naujų idėjų, atskleidė ir mėgstamą krevečių receptą!

Anželika, iš kur semiatės įkvėpimo savo patiekalams?

Dažniausiai įkvėpimas ateina iš turimų ingredientų, metų laiko, progos, švenčių, pavyzdžiui, Kūčių, Užgavėnių, Velykų, Valentino dienos ir kitų, taip pat nuotaikos. Kai galvoje užgimsta idėja, naršau internete, dažniausiai ieškau internetinėse puslapiuose skirtingomis kalbomis. Lietuviški, lenkiški ir rusiški portalai dažniausiai pateikia mums pažįstamus receptus ir mūsų šalyje galimus įsigyti ingredientus. Puslapiuose anglų ar prancūzų kalbomis, galima rasti daugiau įkvėpimo, bet tenka padirbėti prie neaiškių, trūkstamų ingredientų. Tenka aiškintis, išsiversti, surasti internete nuotrauką ir aprašymą, galiausiai rasti trūkstamą ingredientą ar pakeisti jį kažkuo panašiu. Surinkusi informaciją, pažiūriu, ką turiu, pasitariu su savimi, kartais atsiklausiu namiškių kokią sudedamąją dalį mieliau skanautų, pavyzdžiui, razinas ar spanguoles, tada kažką pridedu, pakeičiu, padvigubinu – sugalvoju savo patiekalo variantą.

Vytautės Ribokaitės nuotr.


O ar domitės žymiais šefais, bandote jų receptus?

Aš esu sau didžiausias šefas, savo gaminių vertintojas ir kritikas. Mėgstu pajuokauti, kad skaniausiai gaminu aš, tada mano vyras, o tada tėtis su mama. Profesionalūs šefai man yra įdomus kaip įkvėpimo šaltinis, kaip mokytojai. Mūsų padangėje man įdomūs Elžbieta Monkevič, Alfas Ivanauskas, Liutauras Čeprackas, Tomas Rimydis, Darius Dabrovolskas. Iš užsienio mieliausi Jamie Oliveris, Clarissa Dickson Wright ir Jennifer Paterson „iš Two Fat Ladies“ ir Asia iš Kwestiasmaku.pl. Kartais pažiūriu Anthony Bourdaino serijas ir „My Kitchen Rules“. Man patinka charizma, paprastumas, aiškumas, novatoriškumas bei profesionalumas. Žinoma, išvardinti šefai ir jų stiliai yra skirtingi, kaip ir mano kulinarinės nuotaikos.

Vytautės Ribokaitės nuotr.


Kokiam produktui ar patiekalui nejaučiate simpatijos?

Šaltalankiai man smirda. Nuo darželio nemėgstu pieniškos daržovių sriubos, ypač su pluta, nesuprantu Briuselio kopūstų kartaus skonio, aštuonkojis skanus tik kai supjaustytas, kitaip jis mane gąsdina. Braškės skaniausios šviežios, visi kiti braškių skonio produktai man nepatinka.

O koks jūsų požiūris į sveiką mitybą? Ar yra taisyklių, kurių stengiatės kasdien laikytis?

Taip, bet ne fanatiškai: saldumynai iki pietų, po sporto valandą nevalgyti, vakare nesunkus maistas, „ne“ gazuotiems gėrimams, jei įmanoma kavinėse imti pusė porcijos ir taip toliau. Principus žinau, taikau juos pagal aplinkybes ir galimybes.