Koks aliejus tinka kepimui ant grilio?
- eglerace
- 07-04
- 3 min. skaitymo
Atnaujinta: 07-04
Vasara – grilio metas, o grilis turi savas taisykles ir triukus. Vienas jų – šlakelis aliejaus, kuris pagerina ne tik patiekalo skonį, bet ir jo kokybę.
Kokia aliejaus nauda ruošiant maistą grilyje? Bet pirmiausia atsakykime į klausimą, koks aliejus apskritai yra tinkamas grilinti? Į šį klausimą atsako Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto direktorius profesorius daktaras Rimantas Stukas.

„Jeigu etiketėje parašyta, kad tai yra šaltu spaudimo būdu pagamintas aliejus,
tačiau nėra nurodyta, kad jis tinkamas kepimui, jo kepant grilyje geriau nesirinkti.
Grilinti tinka tik tas šalto spaudimo aliejus, ant kurio pakuotės gamintojas pažymi,
jog jis yra tinkamas kepimui.
Šaltuoju spaudimo būdu pagaminti aliejai dažniausiai kepimui netinka. Vartotojas
visada turi atkreipti dėmesį į informaciją, kuri pateikta etiketėje.
Kepimui pasirinkti galima įvairius aliejus. Taip pat ir rapsų, kurį šiuo metu
gamintojai pagamina tikrai palankų sveikatai, nes atrasta technologija, kurios dėka
pašalinamos kenksmingos eruko ir miristo riebalų rūgštys. Taip pat puikiai tinka ir
alyvuogių aliejus, nes jo sudėtyje yra daug mononesočiųjų riebalų rūgščių, kurios
nesioksiduoja taip greitai. Tinka ir įprastas saulėgrąžų aliejus, kurį tikriausiai jau
daugelis ir naudoja kepimui“.
Ekologiškumas – tai, nuo ko prasideda tikroji nauda
Ekologiškų produktų gamyba griežtai kontroliuojama, reglamentuojama,
sertifikuojama ir prižiūrima. Jie turi specialų ženklinimą.
Ekologiški aliejai spaudžiami tik iš natūralioje, chemikalais neterštoje žemėje
augintų, pesticidais nepurškiamų augalų.
Ekologiški aliejai spaudžiami tik iš natūralioje, jokiomis sintetinėmis trąšomis,
pesticidais ir kitomis cheminėmis medžiagomis neužterštoje aplinkoje auginamų
augalų. Gamyboje nenaudojamos cheminės medžiagos.
Tai švarūs produktai, kurių sudėtyje nėra sintetinių priedų (dažiklių, saldiklių,
konservantų ir kt.), genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir jokių cheminių
medžiagų likučių (sunkiųjų metalų, pesticidų, antibiotikų, hormonų).
Tokie produktai yra maistingesni, todėl palankūs žmogaus organizmui bei
draugiški aplinkai.
Kokia aliejaus nauda ruošiant maistą grilyje?
Saugo maisto produktus, kad nepridegtų
Be abejonės, visiems gali pasitaikyti atvejų, kai maistas pridega. Tačiau tinkamai
paruoštas grilis ir naudojamas aliejus veikia kaip apsauginė priemonė – ant
produkto paviršiaus susiformuoja sluoksnis, neleidžiantis jam prilipti prie grotelių.
Tai ypač svarbu kepant liesesnę mėsą ar trapią žuvį, kuri lengvai trūkinėja ar
subyra.
Padeda tolygiau apskrusti
Aliejus – puikus šilumos laidininkas: juo apteptas produktas kepa tolygiau,
greičiau apskrunda, o jo paviršius gardžiai karamelizuojasi – tai suteikia mėsai,
žuviai ar daržovėms sodresnę tekstūrą bei skonio „gylį“.
Suteikia daugiau nei skonį
Kai kurie aliejai, pavyzdžiui, alyvuogių ar sezamų, kepamam produktui suteikia
papildomo aromato ir skonio. Aliejų taip pat galima pagardinti prieskoninėmis
žolelėmis ar česnaku – taip skoniai tolygiau pasiskirsto ir geriau įsigeria.
Grilyje kepamą mėsą ar daržoves rekomenduojame gardinti sodraus, išraiškingo
esančios polinesočiosios riebalų rūgštys padeda palaikyti širdies, kraujagyslių ir
nervų sistemos veiklą bei reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje. Tinka lengvam ir
neilgam kepimui.
Ekologiško šalto spaudimo avokadų aliejaus pavadinimas sufleruoja prinokusio,
lengvo ir švelnaus avokado skonį. Grilyje keptos jūros gėrybės, apšlakstytos šiuo
subtiliu aliejumi, tiesiog sužibės.

Sulaiko sultis
Aliejus tarsi „užrakina“ sultis produkto viduje, todėl mėsa ar žuvis išlieka sultinga.
spaudžiamas iš aukščiausios kokybės didelės oleino rūgšties koncentracijos („High
Oleic“) saulėgrąžų sėklų, todėl yra idealus pasirinkimas kepimui grilyje, net ir
esant aukštai temperatūrai.
PATARIMAS. Prieš kepimą aliejumi patepkite ne tik kepamą produktą, bet ir groteles. Aliejaus pakanka nedaug – tereikia plonu sluoksniu padengti mėsą, žuvį ar daržoves.
„BIONATURALIS“ naujienos: ekologiškas šalto spaudimo purškiamas
bei kvapo saulėgrąžų aliejus – nepamainomi ne tik karštųjų oro gruzdintuvių, bet
ir grilio pagalbininkai. Jie itin patogūs naudoti ir lengvai dozuojami.
Rafinuotas rapsų aliejus gaminamas šaltojo spaudimo būdu ir vėliau rafinuojamas,
todėl puikiai tinka įvairiems karštiems patiekalams gaminti net iki 220 °C
temperatūroje.
Neutralaus skonio ir kvapo saulėgrąžų aliejus, spaudžiamas iš „High Oleic“ sėklų,
taip pat tinka kepimui aukštoje temperatūroje – ši saulėgrąžų rūšis pasižymi
ypatingu atsparumu karščiui.
Be to, prieš kepimą produktus patepus aliejumi ir apibarsčius prieskoniais, birūs
prieskoniai geriau prilimpa ir kepimo metu nenubyra.
Visi „BIONATURALIS" aliejai yra ekologiški.