HYGGE maistas. Kas tai?

HYGGE yra pasaulėjauta. Jeigu saugu, malonu, galime sakyti, kad tai ir yra HYGGE.

HYGGE reiškinys pamažu skverbiasi į mūsų kasdienybę, pasirodo ten, kur mes net neįtariame, kad tai yra HYGGE. Ypač tai pastebima socialiniuose tinkluose, kur svarią dalį užima jaukios, šiltos nuotraukos – interjerai, maistas, vaizdai. Neatsiejamas atributas – kepiniai, bandelės, kurių kvapas, atrodo, pasiekia mus net per monitorių. Apie HYGGE virtuvėje ir ar yra toks reiškinys kaip hygge maistas kalbamės su architekte, tinklaraštininke, paskaitininke Gitana Valavičiūte, kuri šiuo reiškiniu domisi ir jį tyrinėja jau ne vienerius metus.

duona, Unsplash.com nuotr.
Unsplash.com nuotr.

Kokią vietą HYGGE filosofijoje užima maistas?

Ši filosofija prie stalo, visų pirma, akcentuoja ugnį. Žaibiškai HYGGE atmosferai sukurti siūloma užsidegti žvakių. Mano manymu, ugnis ir maistas prie stalo neatskiriami kaip brolis ir sesuo. Taip būdavo senovėje. Dainius Razauskas-Daukintas knygoje „Krosnies mitologija“ moksliškai grindžia, kad visos tautos nuo seniausių laikų turėjo stiprų emocinį ryšį su ugniaviete, kur gaminamas maistas, sekamos legendos, iš kartos į kartą perduodama dvasinė išmintis. Tai buvo mūsų protėvių HYGGE. Krosnis dabar transformavosi į orkaitę ir tokių stiprių emocijų nesukelia. Bet gali būti ir kitaip. Susipažinę su senolių pasaulėžiūra, aš ir mano draugai kur kas dažniau pradėjome gaminti orkaitėje. Kol maistas kepa, sklinda šiluma, malonūs kvapai – pradeda brandintis ir HYGGE.


Ar gali būti lietuviškas HYGGE?

Mūsų lietuviška HYGGE, manau, yra tai, ką siūlo revoliucionieriai iš Danijos – Clausas Meyeris ir dar 16 jo kolegų. Jie inicijavo Šiaurės virtuvės („New Nordic cuisine“) judėjimą, kuris jau daro didžiulę įtaką pasaulyje ir Lietuvoje. Jie siūlo atkreipti  dėmesį į tai, kad pas mus vis dar išlikę daug miškų, senovės, tradicijų, agrokultūrinių receptų, kuriuos turėtumėme išsaugoti ir išryškinti. Mes turime labai įdomią regioninę virtuvę, kurioje skonių įvairovė buvo pasiekiama per kūrybiškumą, išradingumą ir pagarbą Kūrinijai.

Net kiekviena šeima gali turėti savo HYGGE. Iš kartos į kartą perduoda per „savus“ receptus kaip paveldą. Mano turtas yra mamos dzūkiški patiekalai, kuriuos valgydama Dzūkijoje, Vilniuje, jaučiuosi ypatingai. Man brangus vaikystės draugės mamos ir močiutės obuolių pyrago slaptas receptas. Jo kvapas man praskaidrina nuotaiką, o sykį net padėjo išgyventi sunkią emocinę būseną.

Tikrų tikriausias lietuviškas HYGGE yra tai, ką daro Ieva Šidlaitė. Ji apie tradicinę virtuvę, fermentaciją, rauginimą ir valgomuosius laukinius augalus rašo straipsnius, knygas. Savo patiekalais vaišina Slėnyje esančių svečių namų lankytojus. Dėl apsupties, piliakalnių ir alkakalnių čia galima patirti išties nepakartojamos Pajautos.

Koks maistas yra HYGGE?

Danai HYGGE sieja su šokoladu, saldumynais, bandelėmis ir karštais gėrimais. Aš cukraus beveik nevartoju, nes esu įsitikinus, kad tai – blogas produktas. Todėl man iš šio sąrašo tinka tik bandelės ir tai tik iš dalies (šypsosi). HYGGE maistui svarbūs ne tiek patiekalai, kiek emocijos, pojūčiai, aplinkybės, kaip maistas buvo pirktas, gamintas, patiektas, suvalgytas.

Kaip sukurti HYGGE maisto nuotaiką?

HYGGE nuotaiką sukuria tokie patiekalai, kurie žadina teigimas emocijas, prisiminimus, asociacijas. Tai gali būti tiesiog su meile pagamintas skanus maistas arba susijęs su tradicija, istorija. Be to, labai svarbu apsuptis, nes mūsų sąmonė nesuvokia reiškinių fragmentiškai, mes  matome visumą. Vienaip jausimės valgydami dešrainį troleibuse ir visai kitaip jaukiuose namuose, draugų kompanijoje ragaudami lauktuves iš Druskininkų sūrių festivalio.

Unsplash.com nuotr.


Koks namų virtuvės interjeras yra HYGGE?