Brioche (liet. brijošė, sviestinė bandelė, dar vadinama Boba) yra prancūzų kilmės mielinis pyragas, ypatingas itin sodriu sviesto ir kiaušinių skoniu. Dviejų spalvų brijošė paįvairins vėlyvus Kalėdų ryto pusryčius, be to, tai puiki valgoma dovana keliaujant į svečius.
JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI:
8–10 asm.
Kalėdinio ryto brijošė pagaminti reikia:
300 g sviesto
45 g DANSUKKER cukraus miltelių
15 g šviežių mielių
70 ml drungno vandens
10 g druskos
6 kiaušinių
500 g miltų
Natūralių avietinės spalvos riebaluose tirpių dažų (spalvai išgauti)
1 trynio + 25 ml pieno (patepti)
1. Sviestą supjaustykite kubeliais ir sumaišykite su DANSUKKER cukraus milteliais. Palikite
kambario temperatūroje.
2. Dubenyje ištrinkite mieles su vandeniu, sumaišykite su druska ir kiaušiniais, tada su miltais.
Jei minkote kombaine, nustatykite lėtus apsisukimus. Kai viskas susijungs, padidinkite greitį ir
minkykite, kol tešla taps glotni. Tuomet pradėkite dėti sviestą po nedidelį gabaliuką.
3. Stebėkite, kad kiekvienas sviesto gabaliukas gerai įsimaišytų į tešlą. Kai tešla bus elastinga ir
glotni, nuimkite nedidelį gabaliuką tešlos – maždaug ¼ ir įminkykite dažus. Spalvotą rutuliuką
padalinkite į 2 dalis ir į vieną įminkykite ¼ nedažytos tešlos. Suformuokite skirtingų spalvų
rutulius, sudėkite į dubenis ir palikite kildintis apie 2 val.
4. Po šio laiko keliskart kumščiu suduokite tešlai, vėl suformuokite rutulius, uždenkite dubenis ir
palikite 8–10 valandų šaldytuve.
5. Po šaldytuvo palaikykite tešlą 1 val. kambario temperatūroje. Kai tešla atšils, sudėliokite ją
formoje – nuo tamsesnės iki šviesios. Palikite kilti 45–50 min., patepkite viršų trynio ir pieno
plakiniu ir kepkite 190 °C temp. maždaug 40 min. Mediniu iešmeliu patikrinkite ar brijošė
iškepusi.
6. Iškepusią brijošę vėsinkite 10–12 min. formoje, vėliau išimkite iš jos ir toliau vėsinkite ant
grotelių. Pjaustykite jau atvėsusį kepinį. Puikiai tinka skrudinimui.
Skanaus.
Comments