Kaip numesti svorio? Įdėkite umami prieskonių!

Mitybos specialistai teigia, o tyrimai patvirtina, kad iki šiol kontraversiškai vertintas umamio skonio suteikiantis ir kitas skonio savybes stiprinantis maisto papildas mononatrio glutamatas (E621 arba MSG) gali padėti ne nutukti, o atvirkščiai – valgyti mažiau!


umami prieskoniai, patarimai
VMG archyvų nuotr.

Ilgą laiką buvo kalbama apie pražūtingą E621 poveikį, esą, šis maisto papildas skatina žmogų suvalgyti daugiau, nejausti saiko, o dažnas ir gausus jo vartojimas gali lemti ir nutukimą, ir depresiją, nekalbant apie gerą savijautą trikdančius „Kinų restorano“ simptomus: prakaitavimą, padažnėjusį pulsą, galvos skausmą ir pan.


Tačiau naujausi tyrimai parodė, kad umami prieskoniai ne tik daro maistą patrauklesnį, bet ir didina sotumo jausmą, taigi, gali turėti reikšmingos įtakos kontroliuojant nutukimo epidemiją.

Pagardinus umami prieskoniais užkandį ar sriubą, jausitės sotesni ir suvalgysite mažesnį patiekalo kiekį, o tai ypač svarbu linkusiesiems persivalgyti ir priaugti svorio. Juolab, kad umami skonio dėka net ir suvartojus mažiau maisto pasitenkinimas maistu nesumažėja! Šis efektas ryškiausiai pasireiškė moterims, kurios apibūdino save kaip stokojančias savikontrolės ir linkusias persivalgyti.


Umami pagardintas mažiau kalorijų, bet daugiau maistingųjų medžiagų, reikalingų baltymų ir skaidulų turintis sveikesnis augalinis maistas (pavyzdžiui, daržovių – grybų, pomidorų, avinžirnių, kukurūzų ir pan. troškiniai) gali tapti labiau norimas nei kaloringesnis, riebesnis, trumpai tariant, mažiau sveikatai naudingas maistas.




Šaltiniai: www.iflscience.com, https://glutamate.org

Alfo didysis kulinarinis šou naujasis sezonas vmgonline1.jpg
Alfo didysis kulinarinis šou naujasis sezonas vmgonline.jpg