Ką šiemet valgė „Diner en blanc“ svečiai?

Lygiai prieš savaitę, gražų penktadienio vakarą, baltai apsirengę ir baltais užkandžių krepšiais nešini žmonės rinkosi į šeštą kartą rengiamą „Diner en blanc“ pop up stiliaus vakarienę baltai. VMGonline.lt pasmalsavo, kas ką valgė.

Stalo karaliai – kibinai. Vytautės Ribokaitės nuotr.


Lašišos tartaras su krienų grietine ir šaltalankių ponzu, aštuonkojo ir jaunų bulvių užkandis su medaus – garstyčių padažu, buivolės pieno burata su sezoniniais pomidorais ir baziliku, „teriyaki“ lašiša su lipniais ryžiais ir daržovėmis – tai tik keli pavyzdžiai patiekalų, kuriuos ant balto stalo dėjo pirmą kartą vakarienėje baltai dalyvavusi garsių fotografų pora – Ana Rosso ir Pavelas Smurjevas. „Mus pakvietė mūsų draugai – ištikimi vakarienės baltai dalyviai, kurie dalyvavo ir pernai Paryžiuje vykusioje jubiliejinėje, trisdešimtoje, „Diner en blanc“. Mudu su vyru turėjome baltus drabužius, bet pirkome baltą stalą, kėdes, maistą užsisakėme iš restorano, kadangi tai ypatinga proga, susiorganizavome šampano degustaciją, tad pirkome brangesnį. Vien stalo dekorui išleidome per 100 Eur, tačiau buvo taip gera ir linksma, kad negaila nė vieno euro, juolab, tądien buvo ir mano gimtadienis! Kitąmet dalyvausime ir vėl, tik dar daugiau dėmesio skirsime maistui ir stalo dekorui, nes labai smagu, kai tavo staliukas kažkuo išskirtinis!“ – ketinimais dalijosi Ana.

Asmeninio archyvo nuotr.


Kiek kitokia nuotaika vardo neatskleidusios vilnietės, kuri piknike dalyvavo pernai, o šiemet šios minties atsisakė, nes taip vakarieniauti jai tiesiog… per daug rūpesčių ir per brangu. „Drabužius turėjau, iš anksto buvau gana nebrangiai susipirkusi. Pirkome baltą plastikinį stalą, jis kainavo 25 Eur, dvi kėdes po 15 Eur. Staltieses, lėkštes, kitus indus ir įrankius, žvakides ir žvakes susigraibėme kas ką turėjome iš namų, kitiems dekoro elementams išleidome dar apie 20 Eur. Tiesa, dar būtinai reikia turėti baltą servetėlę, nes renginio pradžioje yra tradicija, kad visi dalyviai atsistoja ir ja pamojuoja. Valgyti pirkome įvairiausių užkandžių, kurie gražiai žiūrisi ant stalo, pavyzdžiui, vytintų mėsyčių, sūrių, užtepėlių, alyvuogių, salotų. Kainavo apie 20 Eur vienam žmogui. Ir dar, žinoma, 28 Eur dalyvio mokestis.“

Visame pasaulyje ant vakarienės baltai stalų sunešami labai panašūs užkandžiai. Vytautės Ribokaitės nuotr.


Pasak, vakarienės baltai Vilniuje įkvėpėjos ir organizatorės Dovilės Butkienės, baltajam piknikui labiausia tinka maistas, kurį lengva neštis, dalintis su kitais, kuris nesuglemba, neištyžta, nėra labai teplus ir pan. „Visada patariu vengti salotų lapų, nes jie greitai tampa glebūs, neišvaizdūs ir pagadina stalo vaizdą. Tinka įvairūs vieno kąsnio sumuštiniai, užkandžių, sūrių rinkiniai, žmonės mėgsta atsinešti sušių. Visada rekomenduoju tokia proga valgyti kažką gurmaniško, išskirtinio, neragauto, trumpai tariant, pasidaryti sau tikrą gastrošventę. Ši tendencija būdinga viso pasaulio vakarienėse baltai. Smagu, kai žmonės vaišių atsineša kiek daugiau, vaišina kaimynus. Mes skatiname dalintis, bendrauti, megzti pažintis. Vienais metais viena dalyvė atsinešė kažkokių ypatingų ikrų, bu