top of page

Žvaigždutėmis įvertintos moterys: Clare Smyth, Anne-Sophie Pic, Elena Arzak

Gordonas Ramsay, Martinas Berasategui, Thomasas Kelleris, Hestonas Blumenthalis, Ferranas Adrià – šias pavardes dažnas įvardytų, paklaustas apie žymiausius pasaulio šefai. O kiek moterų šefių sugebėtų išvardyti? Moters dienos proga kviečiame susipažinti su trimis pripažintomis ir gerbiamomis šefėmis.


Clare Smyth (g. 1978)

Airė Clare Smyth yra pirmoji ir vienintelė moteris šefė Jungtinėje Karalystėje, kurios karjerą puošia aukščiausias trijų „Michelin“ žvaigždučių įvertinimas.

Kulinarijos žvaigždė gimė Šiaurės Airijoje, Antrimo grafystėje. Kai jai tebuvo 16 metų, paliko šeimos ūkį, įsikūrusį tarp Ballymenos ir Belfasto, ir išvyko studijuoti viešojo maitinimo „Highbury“ koledže, Portsmute. Studentavimo laikais ir po jų C. Smyth dirbo ne viename restorane, kol vieną dieną 2002 metais ji atsidūrė pas Gordoną Ramsay, su kuriuo pradirbo daugiau nei dešimtmetį. Po kelerių metų, 2007-aisias, ji tapo restorano „Gordon Ramsay“ vyriausiąja šefe. 2017 metų vasarą Notting Hille ji atidarė savo restoraną „The Core“, kuriam šiuo metu ir vadovauja.




Anne-Sophie Pic (g. 1969)

Prancūzės A. S. Pic tėvas ir senelis buvo pelnę po 3 žvaigždutes. Atžala nuo jų neatsilieka. Restoranas „Maison Pic“, paveldėtas iš senelio ir tėvo, šiandien turi 3 „Michelin“ žvaigždutes. Tačiau šis nėra vienintelis, priklausantis prancūzų šefei – jos vardu pavadintas restoranas veikia viešbutyje „Beau-Rivage Palace Hote“ Lozanoje, Šveicarijoje. „La Dame de Pic“ restoranai Paryžiuje ir Londone taip pat įsikūrė prabangiuose viešbučiuose.

Įdomu tai, kad prancūzų šefė neturi formalaus gastronominio išsilavinimo! Po mokyklos baigimo Anne pasirinko verslo vadybos studijas Paryžiuje. Po jų stažavosi Japonijoje ir JAV. Tačiau vėliau apsigalvojo ir grįžo atgal mokytis amato iš tėvo. Šiam netikėtai mirus, ji nebenorėjo žengti į virtuvę. Kai restoranas, kurio šefu tapo jos brolis, prarado vieną žvaigždutę, 1997 m. Anne ėmėsi vadovauti virtuvei.




Elena Arzak (g. 1969)

Šeimos restorane, esančiame San Sebastiane, E. Arzak sukasi nuo 11 metų. Šiandien ten pat ji ir toliau dirba su savo tėvu Juanu Mari Arzaku. Šiuolaikinės (naujosios) baskų virtuvės restoranas „Arzak“ tris „Michelin“ žvaigždutes tvirtai laiko nuo 1989 m.

2012 m. per 50-ies geriausių pasaulio restoranų apdovanojimų iškilmes moteris buvo išrinkta geriausia šefe.





Naujausi įrašai

bottom of page