top of page

Jos „Instagram“ profilyje karaliauja maistas: „Valgydama švenčiu pergales, o gamindama gydau"

Į naujus metus „Kulinarinio detektyvo“ laida žengė atsinaujinusi – nuo šiol VMG idėjinis lyderis ir laidos vedėjas Alfas Ivanauskas gali atvykti ir ruošti patiekalą jūsų namuose! Pirmojoje laidoje jis svečiavosi pas Agatą Šukienę. Moteris dirba su kulinarija nesusijusį darbą, tačiau nepaprastai mėgsta gaminti, taip pat turi ir šiam pomėgiui dedikuotą „Instagram“ profilį.

Kokią vietą jūsų gyvenime užima kulinarija? Ar mėgstate eksperimentuoti virtuvėje?

Maistas ir jo gamyba yra neatsiejama mano gyvenimo dalis. Valgydama švenčiu pergales, o gamindama gydau streso pasekmes. Labai mėgstu išbandyti naujus receptus arba grįžus iš restorano patikusį patiekalą pagaminti pati. Čia be eksperimentų nepavyksta!

Iš kur semiatės idėjų patiekalams?

Mėgstu lankytis restoranuose. Net važiuodama atostogų, pvz., į užsienį, ieškau rekomendacijų, kur apsilankyti ne tik kultūrinėse, istorinėse vietose, bet ir maitinimo įstaigose. Tikiu, kad per maistą galima perduoti labai daug: pradedant nuo įpročių ir tautos istorijos, baigiant energija bei nuotaika. Semiuosi idėjų iš gyvenimo, iš patirčių. Pavyzdžiui, patirdama stresą labai mėgstu kepti žagarėlius. Taip išsikraunu fiziškai ir morališkai. Džiaugiuosi tai atradusi, nes apsaugau šeimą nuo negatyvumo protrūkių.

Valerijos Stonytės nuotr.


Kadangi mėgstate lankytis restoranuose, gal pasidalysite, kokios vietos yra pelniusios jūsų simpatijas?

Kiekvienais metais lankausi dvejuose metiniuose renginiuose – Vilniaus gastrosavaitėje bei Vyno dienose. Tai – renginiai, per kuriuos atrandu vis kažką naujo sau: naujų patiekalų, naujų vietų, naujų gėrimų, vynų, žmonių. Tai praturtina mane ir praplečia mano akiratį, pasaulėžiūrą. Neprisirišu prie konkrečių vietų. Paryžiuje esu visai atsitiktinai valgiusi „Michelin“ žvaigždę turinčiame restorane, o Pekine lankiausi kavinukėje, kur visi pavalgę likučius metė ant žemės. Viskas turi žavesio, skonio, kvapo, prisiminimų, tad taip ir skirstau simpatijas.

Turite „Instagram“ profilį @tavolupose. Kaip ir kada kilo mintis jį susikurti? Ką jame galima rasti?

Tiesą pasakius, būčiau jį sukūrusi žymiai anksčiau, bet laukiau, kada galėsiu įsigyti išmanųjį telefoną, kuriuo būtų galima fotografuoti gražias ir kokybiškas nuotraukas – tokias kaip mano gaminamas maistas. Prieš dvejus metus, vasario 5 dieną, įkėliau pirmą įrašą su Romoje matyta ledaine „Venchi“. Tai buvo kažkas neįtikėtino, Senamiestyje kvepėjo šokoladu ir priėjusi didžiulę eilę supratau, kad būtent iš čia taip skaniai kvepia. O tų ledų skonis neužmirštamas… Neišsiplečiant, peržvelgę @Tavolupose suprasite, kad norite valgyti.

Valerijos Stonytės nuotr.


Ar turite savo firminį patiekalą?

Per metines šventes mano močiutė visada iškepdavo žagarėlių, spurgų ir mielinę „bulką“ senovinėje krosnyje. Visada būdavo labai skanu ir visada jų laukdavome. Matyt, įkvėpta mane supančių moterų atradau savo mėgstamus patiekalus. Pirmoji – mano suolo draugė Sabina Mokricka. Ji nuo pradinių klasių jau mokėjo pagaminti įmantriausius patiekalus. Antroji – mama. Per kiekvieną šventę ji ne tik pasipuošdavo nauja gražia suknele, bet ir stalą nukraudavo vis naujais, neragautais patiekalais, skirdavo tam daug laiko bei dėmesio. Be to, abi močiutės dirbo vaikų darželio virėjomis. Jei reikėtų išskirti patiekalą, tai būtų žagarėliai. Artimieji juos labai mėgsta, vertina ir laukia.

O ar yra produktų, kurių nemėgstate?

Nemėgstamų produktų neturiu. Gal yra daugiau tokių produktų, kurių negaliu valgyti dėl sveikatos. Pastaruoju metu labai riboju save dėl jodo kiekio maiste. Bet tai nereiškia, kad ir kitiems gaminu taip. Labai mėgstu jūros gėrybes, ypač sezoninius dalykus. Apie jūros gerybių sezonus karts nuo karto man papasakoja Italijoje gyvenanti draugė Lina. Pavyzdžiui, šiuo metu yra sezonas salikornijoms, jūros smidrams. Net nepagalvočiau! O tai įkvepia išbandyti ir pajusti naują patirtį.

Valerijos Stonytės nuotr.


Dabar vis daugiau kalbama apie sveiką gyvenseną, mitybą. Ar jūs laikotės kokių nors sveikos mitybos įpročių?

Dėl sveikatos turiu save riboti beveik visur. Bet maistas – vienas didžiausių malonumų mano gyvenime, todėl dažnai nusižengiu ribojimams. O kiekvieną dieną turiu tam tikrų ritualų: ryte ant tuščio skrandžio geriu karštą vandenį su citrina, o vakare, prieš miegą – mamos rinktų žolelių arbatą.

Kokios šalies virtuvė jums patinka labiausiai?

Jei restorane, tai labai mėgstu italų virtuvę, o jei pačios gamybos, tai senovinius patiekalus. Kaip Alfas yra mitų griovėjas, taip aš noriu mitą patvirtinti. Tarsi patikslinti, tarsi palaikyti tradiciją ir neištrinti iš atminties seno.

Valerijos Stonytės nuotr.


Galbūt turite kokį nors žiemai tinkantį sušildantį patiekalą, kurio receptu galėtumėte pasidalyti su skaitytojais?

Geriausiai žiemos metu sušildo arbata, pagaminta su meile ir dėmesiu. Turiningas pokalbis be kaukių prie kalėdinės žąsies ar tylus „ačiū“ Naujųjų metų papėdėje su taure šampano. Gal nuskambėjo sentimentaliai ir nekulinariškai, bet tikiu energija ir tuo, kad kiekvienas gimėme būti geri. Kepdama žagarėlius iškočioju stresą, bet jo neperduodu toliau, nes žagarėlis iškepamas labai karštame aliejuje (juokiasi). Šiais metais linkiu visiems skaniai valgyti ir mėgautis gera draugija. O sau linkiu pagaliau įstoti į kulinarijos mokyklą.

Norėtumėte, kad „Kulinarinio detektyvo“ laidos komanda su Alfu Ivanausku atvyktų ir į jūsų namus? Parašykite trumpą prisistatymą, nurodydami miestą, kontaktinius duomenis ir siųskite el. paštu: rugile@vmgvilnius.lt

Naujausi įrašai

bottom of page