top of page

Gidas, padėsiantis nepasimesti ispaniškų „tapas“ įvairovėje


Nuvykęs į Ispaniją kiekvienas, užsukęs į vietinį barą ar kavinę, susiduria su užkandžių, vadinamų tapas ir pinchos (tarti „pinčios“), įvairove. Užsukus į neturistinę vietą meniu, surašyto anglų kalba, tikrai nerasite. Tad šis gidas lai būna tiems, kurie renkasi mažiau pramintus kelius. Išvardyti visus variantus būtų sudėtinga, tačiau pasistengsime, kad nuvykę į Ispaniją bent dalį pavadinimų atpažintumėte.

Ką svarbu žinoti?

Tapas gali būti šalti ir karšti.Kuo skiriasi tapas nuo pinchos? Jei užkandis yra pervertas mediniu pagaliuku, tai yra pincho. Skirtingiems Ispanijos regionams būdingi panašūs užkandžiai, tačiau Andalūzijoje ir Balearų salose vyrauja jūrų gėrybės, Aragone populiarūs mėsiški užkandžiai, o Astūrija garsi sūriais. Galisijoje ir Andalūzijoje barų ir kavinių lankytojai, užsisakę gėrimą, užkandžiais yra vaišinami (t. y. juos patiekia nemokamai). Žinoma, tai nebūtinai bus prašmatnus užkandis, paruoštas vietoje. Prie gėrimo gali būti patiektos alyvuogės, sūdyti žemės riešutai ar tiesiog bulvių traškučiai.

Ispaniškas bulvių omletas (isp. tortilla de patatas). Kiaušiniai, bulvės, svogūnas, aliejus ir druska – tiek ingredientų sudaro šį patiekalą. Kalbama, kad seniausiame omleto recepte svogūno nebuvo. Šiandien jis gali būti kepamas ir su marinuotomis paprikomis ar kitomis daržovėmis. Vis dėlto, klasikinis variantas yra populiariausias. Nenustebkite, jei omletą išvysite įspraustą į duoną – bocadillo arba sumuštinis su šiuo įdaru yra tikrai sotus reikalas!




Gruzdintos bulvės su padažu (isp. patatas bravas). Jei pažodžiui, šis užkandis vadinasi „drąsiomis bulvėmis“. Savaime suprantama, skirtas ne tik drąsiems – pavadinimas suteiktas dėl aštroko padažo. Dažnai patiekiamas ir kitas – iš česnako ir alyvuogių aliejaus ruoštas ajoli (isp. aioli).


Mančego sūris (isp. queso manchego). Užkandžiu gali tapti ir keletas sūrio griežinėlių. Mančegas – avių pieno sūris, gaminamas La Mancha regione ir tik iš Mančega veislės avių pieno.


Čoriso dešra, troškinta sidre (isp. chorizo a la sidra)



Virtas aštunkojis (isp. pulpo a la gallega). Tai, ko gero, tipiškiausias Šiaurės Ispanijos patiekalas. Išvirto aštuonkojo čiuptuvai sukarpomi žirklėmis ir serviruojami ant apskritos medinės lentelės. Ant viršaus – paprikos milteliai ir alyvuogių aliejus. Y está!


Padrono pipirai (isp. pimientos de Padrón) arba maži žalieji pipirai, sūdyti ir kepti alyvuogių aliejuje. Šis užkandis kildinamas iš nedidelio Šiaurės Ispanijoje esančio miestelio Padrono. „Unos pican y otros no“, – taip sako ispanai. Ragaudamas niekada nežinai, koks pasitaikys. Gal aštrus, o gal ir ne.


Kepti kalmarų žiedai (isp. calamares a la romana)



Švieži ančiuviai, pagardinti actu, česnakais ir petražolėmis (isp. boquerones en vinagre)



Keptos krevetės su česnakais (isp. gambas al ajillo)



Jūrų gėrybių kokteilis (isp. salpicón de marisco)



Troškinta triušiena (isp. conejo en salmorejo) – mėsiškas patiekalas, kilęs iš Kanarų salų.



Naujausi įrašai

bottom of page