Ateities maistas: miltai, sveikesni už lašišą

Mėgstate traškinti bulvių traškučius ar sviestinius sausainius, žiūrėdami filmą, bet žinote, kad tai yra žiauriai nesveika. Svajojate apie blynelius pusryčiams arba vakarienei, bet renkatės garuose troškintą lašišą su morkomis ir žirneliais, nes pasiryžote maitintis sveikai.

Bet svajoti juk neuždrausi.


svirplių miltai, džiovinti svirpliai, sveika mityba, ateities maistas

Riešutų skonio „traškučiai“

Džiovinti svirpliai yra vis labiau populiarėjanti ir visomis prasmėmis palankesnė alternatyva bulvių traškučiams, saulėgrąžoms ar sūdytiems riešutams. Itin baltymingi (net iki 65 proc. baltymų, t. y. dvigubai daugiau nei jautienoje), turtingi aminorūgščių, kalcio ir ypač geležies (jos daugiau nei špinatuose!) svirpliai yra apetitiškai traškūs ir neturi jokio ryškaus ar specifinio skonio – šis dažniausiai apibūdinamas kaip švelnus riešutinis, primenantis kepintas saulėgrąžas ar nesaldžią chalvą. Kaip tik dėl šios priežasties džiovinti svirpliai gali pakeisti mėgstamą užkandį – pasirinkus tam tikrus prieskonius jiems lengvai suteikiamas naujas skonis. Mėgstate grietinės ir svogūnų derinį, o gal pomidorų ir bazilikų? Viskas gerai - rinkitės tokį arba bet kurį iš savo dar labiau mėgstamų: jūros druskos, medaus ir garstyčių, aštriųjų pipirų ir žaliosios citrinos ir t.t.

svirplių miltai, džiovinti svirpliai, sveika mityba, ateities maistas

Sveikatai palankesni blyneliai ir pyragėliai

Kaip greitai vieną įprotį galima pakeisti kitu? Pasak mitybos specialistų, prie naujo produkto skonio, tekstūros įprantama paprastai jo paragavus bent 16 kartų. Ir visgi, jeigu žingsnis nuo įprastų traškučių prie džiovintų svirplių atrodo pernelyg drąsus, išbandykite nuosaikesnį variantą, pavyzdžiui, džiovintų svirplių miltus, kurie naudojami kaip itin aukštos maistinės vertės ingredientas kituose produktuose, pavyzdžiui, kepiniuose, o taip pat salotose, žaliuosiuose kokteiliuose ir pan. Džiovintuose svirpliuose ir jų beglitimiuose, bet skaidulų gausiuose miltuose yra vos keli gramai angliavandenių, bet net 4 kartus daugiau geležies nei špinatuose, o nervų sistemai būtino vitamino B12 yra daugiau net nei lašišoje. Trumpai tariant, šaukštas kitas džiovintų svirplių miltų gali praturtinti kone kiekvieną namuose gaminamą patiekalą visiškai nepakeičiant patiekalo skonio.

Kepate blynus, pyragus, keksiukus, sausainius, duoną – įmaišykite į tešlą svirplių miltų ir kepinio maistinė vertė iškart padidės. Gaminate salotas ar trintą sriubą? Vietoje įprastų duonos skrebučių įberkite smulkintų džiovintų svirplių.


Paspaudę šį banerį rasite Alfo receptą su svirplių miltais:


svirplių miltai, džiovinti svirpliai, sveika mityba, ateities maistas