Ar ir jūs keptus varškėčius įtrauktumėte į sąrašą patiekalų, kurie asocijuojasi su vaikyste? O kartais juk taip smagu ją prisiminti! Sunku pasakyti, ar priežastis buvo tokia, ar paprasčiausios simpatijos šiam patiekalui, tačiau prasidėjus rudens darganai nusprendėme ją sklaidyti būtent keptais varškėčiais. Kaipgi jie ruošiami skirtinguose Vilniaus restoranuose ir kavinėse? Norėdami išsiaiškinti, išsirinkome 7 vietas, kurių meniu aptikome įsitaisiusius keptus varškėčius.
Prieš leidžiantis į tyrinėjimus, paklausėme žurnalo „Verdu ir kepu“ vyr. redaktorės Elžbietos Monkevič, kuo pasižymi tinkamai paruošti varškėčiai. „Jie turi būti purūs, jaučiamas varškės skonis, bet tekstūra turi būti vientisa. Neturėtų būti sudegę ar iki galo neiškepę“, – išvardijo. Įsidėmėję šiuos požymius, prie jų pridėjome dar kelis kriterijus: kainą bei porcijos dydį. O dabar – pirmyn!
Valerijos Stonytės nuotr.
Kaina: 5,20 Eur / porcijos dydis: 4 varškėčiai
Paragauti varškėčių čia užsukame iš ryto, be mūsų tuo metu užimtas dar vienas staliukas. Meniu gauname greitai ir, svarbu pabrėžti, varškėčius randame ne pagrindiniame, o pusryčių meniu, kuris skelbia, jog kiekvieną dieną ankstyvi pusryčiai siūlomi nuo 9:00 iki 11:30, o savaitgalio vėlyvieji – nuo 9:00 iki 15:00.
Keptus varškėčius galima rinktis su uogiene ir grietinėle arba grietine. Mes pasirenkame su uogiene ir grietine. Nors žmonių praktiškai nėra, tenka ilgai laukti, kol prie mūsų prieis priimti užsakymo. Ne ką trumpiau tenka laukti ir pačių varškėčių.
Vos patiekalas atsiduria ant mūsų stalo, nekantriai ragaujame. Nors išorė apskrudusi, paragavus atrodo, kad patys varškėčiai iki galo neiškepę. Pasigendame ir jiems būdingos traškios plutelės. Skonis nepasižymi nei ypatingu saldumu, nei sūrumu, tačiau gana stipriai jaučiasi vanilinas. Varškės nedaug, atrodo, jog didžiąją dalį sudaro tešla, o patiekalas labiau primena blynus – juntamas panašumas į amerikietiškų blynų tešlą, į kurią būtų įdėta šiek tiek varškės.
Varškėčiuose nejaučiame aliejaus skonio ir tai mus išties pradžiugina, nenuvilia ir uogienė bei grietinė, su malonumu suvalgome ir šviežių braškių gabalėlius, kuriais patiekalas papuoštas.
Varškėčiai, kurie primena blynus. Iki tikro gardumėlio dar reikia pasistengti.
Valerijos Stonytės nuotr.
Kaina: 6,50 Eur / porcijos dydis: 5 varškėčiai.
Užsisakę keptų varškėčių, jų sulaukiame išties greitai. Dar nespėjus paragauti, nosį maloniai glosto cinamono aromatas, mat varškėčiai apibarstyti šiuo prieskoniu bei cukraus pudra, dekoruoti šviežiomis uogomis, gana stori. Šalia atskiruose indeliuose patiekta uogienė bei grietinė su sviestu. Uogienė gana saldi, su braškių gabaliukais.
Paragaujame: varškėčiai šilti ir iškepę, kietoki, jaučiasi plutelės traškumas, tekstūra vientisa. Varškės galėtų būti daugiau, nepagailėta miltų, tačiau nejaučiame nė menkiausio aliejaus pertekliaus ir tuo patenkinti toliau gilinamės į skonio subtilybes. Varškėčiai nėra saldūs ir tai galima įvardyti kaip privalumą – atskirai patiekta uogienė ar grietinė su sviestu leidžia patiekalą pagardinti pagal savo skonį. 5 varškėčių užtenka pasijusti sočiai pavalgiusiam.
Nepigus, bet džiuginantis atradimas, įsitaisęs favoritų gretose.
Valerijos Stonytės nuotr.
Kaina: 7 Eur / porcijos dydis: 5 varškėčiai
Puslapis po puslapio ir tarp siūlomų patiekalų gausos atrandame taip ieškotus varškėčius. Čia galima rinktis iš dviejų variantų: keptų su braškių ir grietinėlės padažu arba virtų su grietinės ir sviesto padažu. Užsisakome keptų.
Sulaukiame cukraus pudra pabarstytų, mėtos lapeliais papuoštų varškėčių – gerai iškepti, nealiejingi, plutelė traški, purūs, gana saldūs. Padažai sumaišyti ir patiekti lėkštėje kartu su varškėčiais. Toks patiekimas kai kuriems gali tapti minusu: nėra galimybės paragauti su vienu padažu ar susimaišyti taip, kaip norisi pačiam. Porcijos sočiai pavalgyti užtenka, bet valgantiems daugiau šeštas varškėtis nepamaišytų.
Brangiausi, bet vieni geriausių – patiks tiems, kurie mėgsta saldesnius.
Valerijos Stonytės nuotr.
Kaina: 3,49 Eur / porcijos dydis: 8 varškėtukai
Kai ieškodami vietų, kuriose galėtume paragauti varškėčių, aptikome, kad jų turi ir šis azijietiško maisto restoranas, nedvejodami nusprendėme jame apsilankyti. Sutikite, smalsu sužinoti, kaip visiškai kitokios specializacijos vieta patiekia varškėčius. Tiesa, jų pagrindiniame meniu nerasite, teks pasižvalgyti po patiekalus, siūlomus vaikams. Čia varškėčiai slepiasi po pavadinimu „Yatsuu“ dėlionė. Kaip pristatoma meniu, patiekalą sudaro gruzdinti varškėtukai, trintų braškių padažas bei cukraus pudra. Mums tinka! Užsisakome.
Patiekimas išties pritaikytas vaikams – čia varškėčiai įgauna drugelio ar širdelės pavidalą. Nors meniu nuotraukoje buvo pavaizduota ir mėnulį bei gėlę ar žvaigždę primenančios formos, jų savo lėkštėje neatrandame. Visi varškėtukai saikingai apibarstyti cukraus pudra, uogienė patiekiama atskirame indelyje.
Dar nepradėjus ragauti, juntame „keptuvės“, aliejaus aromatą. Jis nesuklaidina – aliejus jaučiasi ir paragavus. Matyt, už tai atsakingas gaminimo būdas: gruzdinimas. Daug tešlos, pasigendame didesnio kiekio varškės bei purios tekstūros. Uogienė skysta, neprimena tikros naminės braškių uogienės, trūksta ryškesnio skonio. Porcijos vaikui tikrai pakaktų, tikėtina, kad pasistiprintų ir mažiau valgantis suaugęs.
Kaina nedidelė, tačiau skonis simpatijų nepelnė.
Valerijos Stonytės nuotr.
Kaina: 3,35 Eur / porcijos dydis: 7 varškėtukai
Pusryčių meniu randame „Keptus varškėtukus su uogomis“ ir išvardytą sudėtį: varškė, kiaušiniai, miltai, cukrus. Ilgai laukti netenka – ant mūsų stalo varškėčiai atsiduria gana operatyviai. Patiekalas pagardintas cukraus pudra, dekoruotas šviežiomis uogomis bei keliais mėtų lapeliais. Kaip ir žadėta, varškėčiai mums patiekti su aviečių ir saldžios grietinės padažu.
Patys varškėčiai nėra saldūs, tačiau didesniu ar mažesniu kiekiu padažo galima juos pasisaldinti tiek, kiek norisi. Šiek tiek jaučiamas aliejaus poskonis, norėtųsi daugiau varškės ir mažiau tešlos. Gana purūs, saikingai paskrudusia plutele. Tiesa, sutartinai nusprendžiame, kad varškėtukai išties maži, tad porcija kiek per maža norint sočiai pavalgyti.
Pigiausias variantas: nenuvils, bet ir nepretenduos į prizines vietas.
Valerijos Stonytės nuotr.
Kaina: 4,50 Eur / porcijos dydis: daug mažų varškėtukų.
Pasižvalgę po meniu aptinkame varškėtukus su grietinės ir sviesto padažu. Galimos dvi opcijos: arba gruzdinti, arba virti. Pasirenkame gruzdintus. Patiekalas atkeliauja gana greitai, o kartu su juo – ir netikėtumas. Šie varškėtukai, kaip ir iš „Soya“, išsiskiria. Savo išvaizda primena bulvių kroketus arba mažas varškės spurgas, apibarstytas cukraus pudra.
Paragaujame: kieti, sausi ir traškūs, daug tešlos, o varškės skonis blankus. Gana ryškiai juntamas aliejus. Pasigendame gausesnio kiekio padažo – dėl jo trūkumo atrodo, kad varškėčius valgome vienus.
Išsiskiriantys išvaizda, bet skonio varžybose rikiuojasi sąrašo apačioje.
Valerijos Stonytės nuotr.
Kaina: 3 Eur (pusė porcijos) arba 5 Eur (pilna porcija) / 2 arba 4 varškėčiai.
Šis baras buvo paskutinė vieta, į kurią užsukome skanauti varškėčių. Pasirinkome pusę porcijos, kurios išalkusiam lankytojui tikriausiai nepakaktų, bet neabejojame, kad pasirinkus pilną porciją, turėtumėte likti sotūs. Varškėčiai čia ne iš mažųjų, kukliai apibarstyti cukraus pudra, patiekiami su grietine ir uogiene. Abiejų nepagailėta, tad džiaugsmas tiems, kurie mėgsta varškėčius valgyti netaupydami nei grietinės, nei uogienės. Ši gana tiršta ir pelnanti mūsų skonio receptorių simpatijas.
Čia nerasite įmantraus patiekimo, tačiau namų jaukumą primenančio varškėčių skonio tikrai galite tikėtis. Varškėčiai-storuliai, traškia plutele ir puriu vidumi. Nors varškės nėra itin daug, skonis juntamas gana ryškiai. Mums įsimena ir dar viena detalė, kurios nepastebėjome jokioje kitoje vietoje: šiuose varškėčiuose juntamas ne tik varškės skonis, bet ir jos grūdeliai. Skaniai suvalgę nutariame, kad skoninės savybės turi panašumų su varškės spurga.
Patys storiausi iš visų, sėkmingai sujungę traškumą bei purumą. Simpatizuojam!
Comments