Alfo naujausia knyga: ką skanaus ir įdomaus gaminti ir ko geriau negaminti šventėms
- eglerace
- prieš 31 minutę
- 2 min. skaitymo
Tai jau šešta žiemos šventėms skirta Alfo Ivanausko knyga, kurios pavadinimas – TYLA PRIEŠ AUDRĄ, skamba lyg tai būtų detektyvinis romanas. Visgi greičiausiai tai yra kulinarinis romanas apie meilę maistui, nors pats autorius ją vadina kulinarine kriminaline drama. Tačiau žanrai vienas kitam neprieštarauja, nes pagrindinė knygos žinutė tokia: per šventes nežudykime, t. y. nešvaistykime maisto, elkimės su juo kaip su mylimuoju: pagarbiai, rūpestingai ir tausodami.

„Kasmet sakau tą patį, bet pasikartosiu: gal geriau vienas šaukštas mišrainės kiekvienam svečiui, o ne penkios dėžutės maisto likučių po šventės? Gal geriau viena panetonė ir keptas paukštis, o ne keturi? Gal geriau nauja pažintis, nauja kelionė ar spa dviems už pinigus, kurie liks sąskaitoje, nes nebus išmesti su nesuvalgytomis mišrainėmis į šiukšliadėžę?
Linkiu švenčių be kulinarinio „kriminalo” – be maisto pertekliaus, kurį, užmigdę savo sąžines, slėpsime šiukšliadėžėse, be virškinimui skirtų tablečių, kurias vieni nuo kitų slėpsime kišenėse, be pusšimčio sukietėjusių mielinių pyragaičių ir be „švento” melo, kad viską suvalgėme, nors iš tikrųjų nežinome, kur dabar visa tai „iššvaistyti”, nes valgyti niekam nebetelpa.”, – tokiais žodžiais Alfas Ivanauskas pasitinka knygos skaitytojus pirmuose jos puslapiuose.
Tyrimai rodo, kad kasdien išmetame apie 400 g maisto, o per šventes – net 60 proc. daugiau.
Ruošdamas knygą Alfas su komanda atliko ir savo neformalų tyrimą – apklausė 520 savo sekėjų. Paaiškėjo, kad laikydamiesi tradicijos, Kūčių vakarienei beveik visi gamina bent kelias skirtingų rūšių silkių salotas, nors beveik kas antras apklausos dalyvis prisipažino, kad pats jų nevalgo. „Kodėl gaminame tai, ko nevalgome? – retoriškai klausia knygos autorius. – Be abejo, prie stalo visada sėdi ir vienas kitas silkės fanas, palepinkime juos, bet gaminkime gerokai mažiau nei esate įpratę. Arba gaminkite tai, ką tikrai valgys visi”.
Kitas įdomus faktas: populiariausios valgomos dovanos – šokoladas ir panetonė. Apklaustieji prisipažino gaunantys jų tiek, kad atsivalgo už visus metus ir dar lieka. Pagalvokite, ar dar tikrai norite pirkti tai, ko jau ir patys nebenorite gauti? Gal verčiau iškepkite „girtų” naminių spurgų ar sušaldykite neatsivalgomą „tinginį”? Gaminkite tai, ką mėgstate ir tiek, kiek suvalgysite.
Nesvarbu, ar labiau mėgstate gaminti, ar labiau, kai pagamina kiti, įdėjų ne tik ką skanaus paruošti šventėms, bet ir kaip įdomiai patiekti patiekalus, rasite kiekviename knygos puslapyje. Ir net jeigu gaminti visai nemėgstate, ši knyga – tai meditacija akims. O patikusio patiekalo receptu galite iškart pasidalinti su žmogumi, kuris mielai jums jį pagamins.
KNYGA YRA ČIA:
PRISIJUNKITE, VARTYKITE IR DALINKITĖS KNYGA NEMOKAMAI savo telefonuose, planšetėse, kompiuteriuose kad kur būtumėte: namuose, darbe ar kelionėje. Kiekvienais metais šią knygą skaito daugiau nei 100 000 žmonių.
Ačiū, kad jos laukiate ir ja dalinatės.
Jaukių švenčių.

























