Alfas įrodė, kad tvaru – ne tik madinga, bet ir įspūdinga: pamatykite jo kalėdinį kėnį!

Kalėdines eglutes puošiame taip, kaip mums patinka: kas pagal norą ir nuotaiką, kas pagal šiųmetes madas ar tendencijas. Paprastai kasmet žaisliukų ir kito namų dekoro atsargas papildome bent keliais naujais žaviais blizgučiais – „metų“ spalvos, faktūros, madingos formos ir pan.

Ar pastebėjote, kad kasmet kalėdinio plastiko prikaupiame vis daugiau? Jis teikia viltingo džiaugsmo tik parsinešus eglę namo, tačiau šventėms pasibaigus sukelia keistą liūdesį. Netekusios šventinės auros plastikinės dekoracijos tampa daiktais, kurių staiga niekam nebereikia ir nežinia, kur juos nukišti, kad netrukdytų iki kitų metų.


Šiemet 14 knygų autorius, kulinarinių televizijos laidų vedėjas, virtuvės šefas Alfas Ivanauskas įgyvendino seniai puoselėtą svajonę apie visiškai tvarų, aplinkai draugišką kalėdinį medį ir savo namuose trimetrinį kėnį papuošė tik natūraliomis, perdirbamomis, suyrančiomis arba stiprią emocinę reikšmę turinčiomis, iš kartos į kartą keliaujančiomis dekoracijomis, kurios net ir šventėms atsitraukus lieka „gyventi“ namuose.



„Gajus stereotipas, kad natūralios dekoracijos yra skurdžios, blankios, nuobodžios, nesukuria to prabangos, šventinio blizgėjimo ir švytėjimo nuotaikos, kuri mūsų dvasią kilstelėtų virš kasdienybės. Taigi, išsikėliau tikslą pirmiausia sau įrodyti, kad tai netiesa: tvari eglė gali būti puošni, elegantiška, sukurti žadą atimantį įspūdį“, – sako Alfas Ivanauskas.

Tvarūs papuošimai – tai ne tik morkos, apelsinai ir meduoliai, kaip dažnai įsivaizduojama. Tvarūs yra antikvariniai, paveldėti, todėl labai saugojami stikliniai (ar mediniai) eglutės žaisliukai. „Vieni mano turėti buvo peršviečiamo stiklo, lengvi, kiti – spalvoti, tad pagyvino eglę ir suteikė jai žėrėjimo. Kitas dekoracijas kūriau pats, jų gamybai naudodamas dalykus, kuriuos radau namuose. Pavyzdžiui, medžiaginės, lininės stalo servetėles. Ar verta pirkti įspūdingus kaspinus, kuriuos paskui išmesite arba sukišite į dėžes ir pamiršite? Šviesiai ir tamsiai žalios bei raudonos spalvos servetėles tiesiog surišau mazgu – puikiausios puošmenos!



Naujoje virtualioje kulinarinėje knygoje „Alfas (ne) vienas namuose. Kalėdos II“ irgi rašiau, kad daiktai, stikliniai burbulai, kuriais puošiate eglę, namus gali puošti visus metus. Nukabinęs nuo eglės aš juos suguldau į vazas – atrodo įspūdingai ir pagyvina dekorą, kad ir koks sezonas už lango.“

Dar viena gera idėja, kurią tikrai verta „pasivogti“ iš Alfo yra ta, kad eglutę puošiantys vienetiniai, pagal užsakymą siūti, rankų darbo ir natūralių medžiagų žaisliukai, vėliau bus padovanoti krikšto vaikams.




Žiūrintieji Alfo kulinarines laidas jau pastebėjo, kad šefui labai svarbu, jog gaminamas patiekalas pavyktų iš pirmo karto, taigi, kad niekas nebūtų išmesta, nes esą „nepavyko“, ir kiek daug galimybių gali turėti vienas, jau gerai žinomas receptas, jeigu tik sugebi į jį pažvelgti kitaip, kūrybiškai, jeigu išdrįsti jį dekonstruoti, kad sukonstruotum kažką visiškai naujo. „Drąsą pamatyti kitaip, sukurti kitaip, iš tarsi „mažo nieko“ padaryti didelį įspūdį provokuoju ir savo kolekcinėje knygoje „Malda skoniui“, ir naujuose kulinariniuose kursuose, ir kalbėdamas apie savo eglę, kurią, beje, puošiau dar ir gėlėmis, ir valgomais dalykais.



Pasirinkau amarilę, nes ji nereikalauja daug vandens ir kasdien galima matyti vis labiau besiskleidžiantį žiedą – taip net ilgainiui vis akivaizdžiau džiūstanti eglutė atrodys vis tiek įspūdingai. Eglutės puošybai naudokite augalus, kurie natūraliai sudžiūvę atrodo gražiai, pavyzdžiui: eukaliptas, kadagiai, tujos, pušys, smilgos, gvazdikai, skirtingo dydžio kankorėžiai. Su amarile derinau ir artišokus.



Ir savo knygose, ir savo laidose pasakoju, ir savo gyvenimu liudiju, kad skonio įspūdį stiprina vaizdas, nes jis paaštrina, pajautrina pojūčius, prikelia prisiminimus, tampame atviresni viskam – kvapams taip pat. Man norėjosi, kad įėjus į kambarį eglė būtų ne tik pamatyta, bet ir užuosta. Pati eglė turi savo kvapą, natūralios dekoracijos ir augalai – taip pat turi savo kvapą, visa tai persipina ir sukuria nepamirštamą įspūdį“, – idėja dalinasi Alfas Ivanauskas.




Kėnį Alfas papuošė dar ir girlianda iš LED lempučių, nes ji sunaudoja mažiau elektros energijos. „Iš smulkmenų susikuria dideli dalykai ir aš tai įrodžiau kurdamas tvarią Kalėdų eglę. Manau, man pavyko paneigti mitą, jog tvarumas yra labiau niūrus, kasdieniškas ir nykus. Tvarumas yra įspūdingas ir suteikiantis lengvą, ramios sąžinės jausmą“.


Gražių švenčių!


 

Knygą MALDA SKONIUI ir Alfo kulinarinį kursą 99 KULINARINIAI TRIUKAI galite įsigyti čia


Knygą „Alfas (ne) vienas namuose.Kalėdos II" nemokamai galite vartyti čia






Nuotraukos iš asmeninio archyvo.