9 umami skonį turintys produktai, kurių reikia paragauti bent kartą gyvenime

Umami, penktasis skonis, ypatingas tuo, kad juntamas visu liežuvio paviršiumi (Palyginkite – saldaus skonio receptoriai išsidėstę pačiame liežuvio galiuke, kartaus – prie liežuvio šaknies ir t.t.).

Štai kodėl umami skonio turintys produktai sustiprina bet kurio patiekalo skonį.

Be to, gali padėti sužadinti apetitą.


Umami skonis, vmgonline receptas
VMG archyvų nuotr.

Umamio skonio, t. y. natūralių glutamato rūgšties junginių turi mums įprasti baltymingi produktai, pavyzdžiui, vištos kiaušiniai. Jo taip pat gausu pomidoruose, kukurūzuose, bulvėse ir kituose labai įprastuose produktuose. Ypač daug umami skonio turi ilgai brandinti sūriai, pavyzdžiui, parmezanas.


1. Kombu dumbliai

Visos valgomos jūrų žolės turi umamio. Daugiausia glutamato yra Rausu kombu rūšies dumbliuose. Dar išbandykite wakame jūržoles.

Galite rasti čia ir čia.

jūrų dumbliai, wakame, vmgonline.lt patarimas, umami

2. Džiovinti shiitake grybai

Turi daugiausia glutamato: 100 g produkto yra net 1.060 mg. glutamato. Palyginkite: 100 g mums įprastų grybų turi nuo 40 iki 100 mg. glutamato. Džiovintus shiitate galite krimsti kaip sausus užkandžius arba gardinti jais įvairius patiekalus.

Išsirinkti galite čia

shiitake grybai, umami, patarimai

3. Marmite arba tiesiog mielių ekstraktas

Tai yra dar vienas daugiausia umamio skonio turinčių produktų (100 g – net 1,960 mg). Tiesiog tepkite ant skrebučio su sviestu ir ragaukite.

Galite rasti