Umami, penktasis skonis, ypatingas tuo, kad juntamas visu liežuvio paviršiumi (Palyginkite – saldaus skonio receptoriai išsidėstę pačiame liežuvio galiuke, kartaus – prie liežuvio šaknies ir t.t.).
Štai kodėl umami skonio turintys produktai sustiprina bet kurio patiekalo skonį.
Be to, gali padėti sužadinti apetitą.
Umamio skonio, t. y. natūralių glutamato rūgšties junginių turi mums įprasti baltymingi produktai, pavyzdžiui, vištos kiaušiniai. Jo taip pat gausu pomidoruose, kukurūzuose, bulvėse ir kituose labai įprastuose produktuose. Ypač daug umami skonio turi ilgai brandinti sūriai, pavyzdžiui, parmezanas.
1. Kombu dumbliai
Visos valgomos jūrų žolės turi umamio. Daugiausia glutamato yra Rausu kombu rūšies dumbliuose. Dar išbandykite wakame jūržoles.
2. Džiovinti shiitake grybai
Turi daugiausia glutamato: 100 g produkto yra net 1.060 mg. glutamato. Palyginkite: 100 g mums įprastų grybų turi nuo 40 iki 100 mg. glutamato. Džiovintus shiitate galite krimsti kaip sausus užkandžius arba gardinti jais įvairius patiekalus.
Išsirinkti galite čia
3. Marmite arba tiesiog mielių ekstraktas
Tai yra dar vienas daugiausia umamio skonio turinčių produktų (100 g – net 1,960 mg). Tiesiog tepkite ant skrebučio su sviestu ir ragaukite.
4. NATURLI Umami padažai
Šie padažai specialiai sukurti augaliniams ir daržovių, makaronų patiekalams gardinti, atskleisti „gilesnį“ jų skonį. Galima mėgautis tiek šaltu, tiek pašildytu padažu.
Įsigyti galite čia
5. Miso pasta
Fermentuotų sojos pupelių pasta yra Azijos virtuvės pagrindas. Miso yra daug rūšių. Vienos dažnesnių – shiromiso (šviesus), akamiso, (raudonasis) ir awasemiso (saldusis). Visų miso pagrindas– sojų pupelės. Kiti ingerdientai – druska ir mikroorganizmai, skatinantys fermentaciją, pavyzdžiui, koji grybai. Skaninkite ne tik sriubas, bet ir makaronų patiekalus bei padažus.
6. Dashi
„Umami įsikūnijimas", itin populiarus Japonijoje. Tai paprastai jūros dumblių pagrindu pagamintas produktas, kuris gali būti naudojamas kaip žuvies ar vištienos sultinio pakaitalas. Maišydami su sojos padažu, galite pasigaminti padažą salotoms.
Rasite čia
7. Krevečių pasta
Gaminama maišant krevetes su druska ir vandeniu, o tada leidžiant krevetėms fermentuotis. Itin mėgstama Azijos ir Afrikos patiekaluose. Šiek tiek pastos pagardina salotų padažus ar padažus bulvytėms.
Įsigyti galite čia
8. Džiovintos jūrų kirmėlės
Vadinamos „Peanut worms“ (moksliškiau – sipunculus), nes panašios į žemės riešutų kevalus. Nelabai gražios, bet reikia paragauti, kad pamiltumėte. Saldaus ir pikantiško skonio džiovinti jūrų kirminai yra puikus umamio šaltinis ir vienas svarbiausių Pho patiekalų ingredientas.
Įsigyti galite čia
9. Ančiuviai
Mažos, riebios, neišvaizdžios žuvelės, pilnos umamio. Maistui vartojamos sūdytos, rūkytos, džiovintos, marinuotos, keptos ar žalios, suteikia stiprų pikantišką poskonį. Ančiuviais gardinamos picos, padažai, gaminami pagardai ir t. t.
Įsigyti galite čia
Skanių atradimų!
Unsplash.com, Pexels.com ir Pixabay.com nuotr.