Salotos turi būti gaivios, gardžios ir šviežios, deja, dažnokai jos pasiekia stalą pernelyg minkštos, šlapios, praradusios spalvas ir gaivumą. Taip nutinka dėl kelių priežasčių.
Pavasaris jau čia, tad metas aptarti daugelio daromas klaidas ir patarti, kaip pasigaminti skanių, traškių salotų.
1. Gaminatės salotas tik iš žinomų, įprastų ingredientų
Egzistuoja ne vien gūžinės ar romaninės salotos. Pasidomėkite ir pamatysite, kad yra lapinių salotų, garžgarsčių, sultenių ir dar daug kitokių rūšių. Jų skonis ir tekstūros maloniai jus nustebins. Prašymas – bent laikinai pamirškite gūžines salotas.
2. Salotas nuplaunate ir dedate tiesiai į salotas
Salotos iš apvytusių, suminkštėjusių ingredientų – liūdnas reginys, todėl nusausinkite nuplautus komponentus. Štai viena gudrybė: į plastikinį maišelį įdėkite kelis popierinio rankšluosčio lapelius, sudėkite salotas, užspauskite maišelį ir kelis kartus smagiai pamojuokite juo ore. Žalumynus išimsite praktiškai sausus.
3. Salotoms pakanka užpilo
Ne! Sudėkite komponentus į dubenį, tada užberkite druskos ir pipirų – tai paryškins skonį. Beje – garstyčios, citrinos sultys ir alyvuogių aliejus kiekvienas atskirai nėra salotų užpilas. Ir dar viena detalė – užpilui turi netrūkti druskos, kad jis būtų gardus,
4. Tiks bet koks užpilas
Galvodami apie užpilą, pirmiausia paklauskite savęs, ar mano turimas užpilas tinka prie žalumynų. Prie subtilaus skonio garžgarsčių netiks kreminis, ryškus Cezario salotų užpilas. Lapiniai kopūstai nustelbs lengvą užpilą su balzaminiu actu. Įsidėmėkite – ryškių skonių salotų komponentai derinami su ryškaus skonio užpilu, švelnaus skonio žalumynai – su švelniu užpilu.
Antra, siekite salotų ir užpilo balanso. Įpylus per daug užpilo, salotos virs lipnia, šlapia mase, o įpylus per mažai, salotos bus sausokos. Geriausia užpilą pilti pamažu, kol užpilsite reikiamą kiekį.
5. Kur salotų šaukštai?
Salotas geriausia sumaišyti savomis rankomis. Juk salotos turi būti purios, net jei pagamintos iš mėsingų žalėsių ir kreminio užpilo. Maišant rankomis, salotos bus purios, ingredientai nesusitrins. Patarimas: apšlakstykite dubens sieneles užpilu, tada dėkite salotų ingredientus ir švelniai maišykite, kol užpilas pasiskirstys tolygiai. Perlūžę lapeliai netoleruojami!
6. Skubate iš karto sudėti visus ingredientus
Kai kuriuos salotų komponentus geriausia sudėti pabaigoje. Sunkūs ingredientai – riešutai, sėklos, pomidorai, žirneliai ir pan. dedami pirmi, ant jų dedami salotų lapai. Žalumynus užpilkite užpilu, tada berkite žoleles – jų ryškūs skoniai atsiskleis, jei jie bus ant salotų viršaus.
Unsplash.com nuotrauka
Comments