#3dienioidėja: ką valgyti, kad „nepasigautume" virusų?

Ką valgyti, kad sumažintume tikimybę „pasigauti“ peršalimo virusų (koronavirusai yra vieni jų) bei padėtume organizmui su jais tvarkytis? savo feisbuko profilyje klausia gydytoja dietologė Barbora Jarašūnė.

gydytojos dietologės patarimai, ką valgyti, kad nesirgtume
VMG nuotr.

1. Pirmiausia, VALGYKITE. Įrodyta, jog mitybos nepakankamumas (t. y. adekvačių organizmo mitybinių poreikių neužtikrinimas ilgesnį laiką) lemia prastesnes ligų bei operacijų pasekmes. Beje, galbūt skamba paradoksaliai, tačiau mitybos nepakankamumas galimas ir antsvorį bei nutukimą turintiesiems asmenims (Jų „atsargos“ – tai ne visų maistinių medžiagų, o tik riebalinio audinio perteklius). Norint užtikrinti adekvačią organizmo mitybos būklę, būtų puiku artimiausiu laiku nepradėti badauti, sulčiauti, žaliavalgiauti ar imti kitaip itin griežtai riboti savo racioną.


2. Jeigu jau valgote, būtų tikslinga kuo dažniau valgyti NAMUOSE paruoštą šviežią maistą. Taip galėsite užtikrinti raciono įvairovę bei išvengsite papildomų kontaktų.


3. Valgykite ĮVAIRŲ MAISTĄ. Tam, kad būtų palaikomas optimalus organizmo atsparumas infekcijoms, reikalingas pakankamas su maistu gaunamų baltymų, vitaminų A, C, B6, D, E, geležies kiekis.

  • Vitamino A pirmtakų gausu augaliniuose šaltiniuose: morkose, brokoliuose, saldžiosiose bulvėse, moliūguose, špinatuose, lapiniuose kopūstuose, o paties vitamino A yra gyvūninės kilmės produktuose: kepenyse, riebioje žuvyje, žuvų taukuose. Šis vitaminas ypač svarbus kvėpavimo takų ir žarnyno gleivinėms atsistatant po infekcijų.

  • Gausų vitamino C kiekį gausime vartodami brokolius, žiedinius ar Briuselio kopūstus, juoduosius ar raudonuosius serbentus, kivius.

  • Vitaminas B6 palaiko tinkamą su infekcijomis kovojančių ląstelių gamybą. Jo gauname su įvairiu maistu: mėsa, žuvimi, bulvėmis, bananais, avinžirniais.

lašiša, ką valgyti, kad nesirgtume

  • Vitaminas D svarbus ne tik kaulų mineralizacijai, bet ir imuninės pusiausvyros palaikymui. Šaltuoju metų laiku reikiamą jo dozę galima gauti kasdien suvartojant arbatinį šaukštelį žuvų taukų ar suvalgius porciją riebios jūrinės žuvies: lašišos, skumbrės, silkės ar sardinių.

  • Vitamino E gausu įvairiuose riešutuose ir aliejuose.

  • Imuniniam atsakui taip pat svarbus mikroelementas yra geležis. Esant jos trūkumui, sutrinka fermentų, dalyvaujančių imuninės sistemos veikloje, funkcija. Į tai svarbu atkreipti dėmesį sergantiems mažakraujyste (anemija), griežtą vegetarinę ar veganinę mitybą praktikuojantiems asmenims. Daugiausiai geležies yra mėsoje ir jos subproduktuse, tačiau ne mažiau svarbūs jos šaltiniai yra ankštinės kultūros (pupelės, lęšiai, avinžirniai), žuvys ir jūros gėrybės (upėtakiai, skumbrė, midijos, aštunkojai), riešutai, avižos. Be to, vartojant šiuos produktus kartu su vitamino C gausiomis daržovėmis, geležies įsisavinimas pagerėja.

ką valgyti, kad nesirgtume, bulvės, dietologės patarimai

  • Dar viena svarbi maisto produktų grupė, „treniruojanti“ ir palaikanti mūsų imunitetą, yra probiotikai. Jų gausu raugintuose pieno produktuose (natūraliame jogurte, kefyre, raugintose pasukose ir kt.), raugintose daržovėse (kopūstuose, agurkuose, burokėliuose). Bus dar naudingiau, jei vartosime ne tik „gerąsias“ bakterijas, bet ir mėgstamą mūsų nuosavų bakterijų maistą – vadinamuosius prebiotikus. Šių junginių gausu poruose, česnakuose, svogūnuose, šparaguose, artišokuose, kviečių sėlenose.

4. Kuo dažniau valgykite KARTU su artimaisiais. Padėję į šalį telefonus, išjungę televizorius ir „įjungę“ jaukaus bendravimo programą. Tai sumažins įtampą ir padės sustiprinti ryšius su namiškiais.

5. Jei ŽINDOTE – tęskite žindymą.