3, 5, 11: kiek peilių turėti virtuvėje? VMGonline
top of page

3, 5, 11: kiek peilių turėti virtuvėje?

  • eglerace
  • prieš 2 valandas
  • 2 min. skaitymo

Peilis yra vienas svarbiausių įrankių virtuvėje. Kaip manote, kiek jų reikia? Retai gaminantys gūžčioja pečiais ir sukasi su vienu peiliu nė kiek nesukdami dėl to galvos, o tie, kurie myli maistą ir mėgsta gaminti, kolekcionuoja peilius ir puoselėja jų kolekcijas, vis papildydami jas išskirtinės kokybės vienetais.

Kiek peilių yra gana? – klausiame virtuvės šefo Alfo Ivanausko.


wusthof peiliai_alfo receptas
VMG nuotr.

Kiek ir kokių peilių reikėtų turėti maisto gaminimo mėgėjui?

Mano skirtingose virtuvėse, namuose ir studijoje, peilių yra skirtingas skaičius, bet tikrai ne mažiau nei po septynis.

Vieno, nors ir labai gero bei aštraus peilio, manau, tikrai neužtenka. Be abejo, galima išsisukti, bet tai būtų tas pats, kaip turėti vieną lovą, ant kurios ir miegama, ir valgoma, ir svečiai susodinami. Mažiausiame rinkinyje peilių turėtų būti bent trys. Mažas, skirtas skutimui, daržovių lupimui, sėklalizdžių iš obuolių išėmimui ir kitiems smulkiems darbams. Antras – šefo peilis, tinkamas kapoti, smulkinti, pjaustyti, ir t. t. Ne veltui jis vadinamas šefo peiliu, nes dirba daug darbų, bet, pavyzdžiui, skusti su juo morką ar dirbti kitus smulkius darbelius – ir nerimta, ir net gali būti pavojinga. Ir trečias – tai duonos peilis, su „dantukais". Pjaunant tokiu peiliu duona ne maigoma

ir ne spaudoma, o pjaustoma gražiomis riekelėmis. Pavyzdžiui, porėtosios čiabatos kitu peiliu gražiai net neatpjausi.

Kaip renkiesi peilius?

Peiliai kaip batai: jie turi patogūs, tvirti ir pagaminti iš geros kokybės medžiagų, kad būtų komfortiški. Kai avime gerus batus, beveik nejaučiame ant kojų: jie nespaudžia, koja juose neprakaituoja. Toks turi būti ir geras peilis: naudodamiesi turime jo tarsi nejausti, galėti apie jį net negalvoti. Jis turi būti tarsi rankos tęsinys. Na, nebent mėgstate keistus ir ekstravagantiškus. Tada taip, dėl jų aukojate patogumą.

Namuose turiu nerūdijančio plieno deimantine anglies danga dengtus peilius. Man labai svarbi peilio rankena, ji turi būti ergonomiška, svarbu ir iš ko pagaminta. Nesu medinių rankenų gerbėjas, nes jos trūkinėja, jose renkasi nešvarumai ir t. t. Manau, kad daiktai turi tarnauti žmogui. Turiu ir kolekcinių peilių, kuriuos mažai naudoju. Visgi man norisi, kad daiktai būtų naudojami.


Wüsthof peiliai yra vieni žinomiausių ir labiausiai vertinamų virtuvės peilių pasaulyje tiek profesionalų, tiek mėgėjų. Wüsthof yra vokiečių šeimos įmonė, įkurta dar 1814 m. Solingeno mieste, Vokietijoje — taip vadinamame „peilių mieste“, garsėjančiame metalo ir peilių gamyba. Peiliai gaminami iš specialiai paruošto X50CrMoV15 plieno — tai aukštos anglies, chromo, molibdeno ir vanadžio lydinys, suteikiantis puikų aštrumą, atsparumą korozijai ir tvirtumą. Jų svoris tobulai subalansuotas, o rankenos itin patogios, todėl rankos nevargsta net ilgai arbuojantis.

ree

Paprasti, bet geri PATARIMAI, kaip prižiūrėti peilius, kad ilgai tarnautų:

● Panaudotus peilius iškart nuvalykite drėgna šluoste, suvilgyta šiltu vandeniu ir švelniu valikliu.

● Nuplaukite po šiltu vandeniu ir kruopščiai nusausinkite su minkšta, sausa šluoste.

● Laikykite peilius taip, kad jų ašmenys nebūtų pažeisti: švarius sustatykite į specialų peilių stovą, suguldykite į specialų peiliams skirtą stalčiaus dėklą, virėjo dėklą arba naudokite ašmenų apsaugas.

● Kad medinės rankenos išlaikytų natūralią išvaizdą ir neskilinėtų, kartkartėmis patepkite jas maistui tinkamu aliejumi: užlašinkite lašą ant rankenos ir įtrinkite minkšta šluoste.

● Svarbu: peilių negalima plauti indaplovėje, valyti šiurkščia kempine ar naudoti agresyvius ploviklius ar palikti mirkti vandenyje. Tai kenkia ašmenims.



bottom of page