Alfas Ivanauskas: „Peiliai yra kaip batai, tad kaip išsirinkti geriausius?"

Dažniausiai per šventes, kai tenka supjaustyti nemažai daržovių, mėsos ir įvairiausių duonos gaminių, staiga ir paaiškėja, kiek turime gerų ir kiek niekam tikusių peilių. Kulinarinių laidų autorius ir vedėjas, virtuvės šefas Alfas Ivanauskas peilius lygina su batais ir dalinasi patirtimi, kaip juos renkasi.


Alfas Ivanauskas, kaip išsirinkti peilį
VMG nuotr.


Ar prisimeni, kada pirmą kartą į rankas paėmei virtuvės peilį?

Manau, kad būdamas maždaug aštuonerių, nes anksčiau labiau domėjausi konditerija. Kita vertus, supjaustyti agurką ir iškeptį jį keptuvėje, peilio taip pat reikėjo – o tai nutiko gerokai anksčiau.

Visada padėdavau mamai ir močiutei pjaustyti, pavyzdžiui, kūčiukus ir daržoves baltai mišrainei. Tada turbūt ir paaiškėdavo, kiek namuose turime gerų ir kiek niekam tikusių peilių.


patarimai, kaip išsirinkti peilį

Kiek jų dabar Tavo virtuvėje? Kaip manai, kiek ir kokių peilių reikėtų turėti maisto gaminimo mėgėjui?

Skirtingose virtuvėse, namuose ir studijoje, peilių yra skirtingas skaičius, bet tikrai ne mažiau nei po septynis.

Vieno, nors ir labai gero bei aštraus peilio, manau, tikrai neužtenka. Be abejo, galima išsisukti, bet tai būtų tas pats, kaip turėti vieną lovą, ant kurios ir miegama, ir valgoma, ir svečiai susodinami. Mažiausiame rinkinyje peilių turėtų būti bent trys. Mažas, skirtas skutimui, daržovių lupimui, sėklalizdžių iš obuolių išėmimui ir kitiems smulkiems darbams. Antras – šefo peilis, tinkamas kapoti, smulkinti, pjaustyti, ir t.t. Ne veltui jis vadinamas šefo peiliu, nes dirba daug darbų, bet, pavyzdžiui,, skusti su juo morką ar dirbti kitus smulkius darbelius – ir nerimta, ir net gali būti pavojinga.

Ir trečias – tai duonos peilis, su „dantukais". Pjaunant tokiu peiliu duona ne maigoma ir ne spaudoma, o pjaustoma gražiomis riekelėmis. Pavyzdžiui, porėtosios čiabatos kitu peiliu gražiai net neatpjausi.


patarimai, kaip išsirinkti peilį

Kaip renkiesi peilius? Kokie Tavo reikalavimai jiems?

Peiliai kaip batai: jie turi patogūs, tvirti ir pagaminti iš geros kokybės medžiagų, kad būtų komfortiški. Kai avime gerus batus, beveik nejaučiame ant kojų: jie nespaudžia, koja juose neprakaituoja. Toks turi būti ir geras peilis: naudodamiesi turime jo tarsi nejausti, galėti apie jį net negalvoti. Jis turi būti tarsi rankos tęsinys. Na, nebent mėgstate keistus ir ekstravagantiškus. Tada taip, dėl jų aukojate patogumą.

Namuose turiu nerūdijančio plieno deimantine anglies danga dengtus peilius. Man labai svarbi peilio rankena, ji turi būti ergonomiška, svarbu ir iš ko pagaminta. Nesu medinių rankenų gerbėjas, nes jos trūkinėja, jose renkasi nešvarumai ir t.t. Manau, kad daiktai turi tarnauti žmogui. Turiu ir kolekcinių peilių, kuriuos mažai naudoju. Visgi man norisi, kad daiktai būtų naudojami.


 

Netinkama dovana yra tik ta, kuri nereikalinga. O jeigu reikalinga, tai nesvarbu, kas tai - peilis, keptuvė ar veido kremas.

 

Kokių klaidų darome su savo peiliais?

Kaip svarbu kaskart vis nusivalyti ir išblizginti batus, taip svarbu galąsti peilius, o kartais nešti meistrui, kad atnaujintų ašmenis. Taip pat svarbu pasirinkti tinkamus pjaustymo paviršius, manau, labiausiai tinka kokybiškas plastikas arba medis, nes pjaustant ant kieto paviršiaus peilis greitai atšimpa. Pasirūpinkite kad nuplautas peilis gerai nudžiūtų.

Taip pat labai svarbu, kad peiliai būtų naudojami pagal paskirtį, pavyzdžiui, filetavimo peilis būtų skirtas tik žuviai, o ne ir duonai pjaustyti, o duonos peiliu pjaunama būtų tik duona, o ne dar ir dešra. Nepaisydami paskirties gadiname ir daiktą, ir produktą.

Rekomenduoju peilius laikyti peilių dėkle, o ne sumestus su kitais įrankiais į vieną stalčių.



Sakoma, kad peilių negalima dovanoti. Ką apie tai manai?

Tuomet ir