top of page

Vėlyvieji pusryčiai ir terasos: 7 Vilniaus vietos su gražiu vaizdu ir skaniu maistu

Orams vis šylant, didžiausiu malonumu tampa ilgi pusryčiai atviroje erdvėje. Tikime, kad nuostabią ryto šventę galima nesunkiai išsikelti ir namų balkone ar kieme, tačiau šįkart kviečiame išeiti į miestą: VMGonline.lt patyrinėjo septynias Vilniaus vietas, siūlančias vėlyvuosius pusryčius jaukiose terasose. Visos vietos savaip unikalios, tad kiekvienas ras pasirinkimą sau. Tiesa, išduosime – birželį laukite antro terasų ir pusryčių straipsnio dublio.

Vytautės Ribokaitės nuotr.


Vytautės Ribokaitės nuotr.


Vytautės Ribokaitės nuotr.


Vieta: MASON Gastropub

Adresas: Savičiaus g. 3

Jei šios vietos iki šiol nežinojote, pranešame, kad ji – visai po nosimi, tereikia nuo Rotušės aikštės pasukti į mažą Savičiaus gatvelę. Gastropubas tiek aplinka, tiek maistu patiks nenorintiems įsipareigoti, o tiesiog maloniai ir šiek tiek tingiai praleisti savaitgalio rytą stebint zujančius senamiesčio praeivius. Pakankamai plati terasa yra tiesiai prieš „MASON“, o užėję į vidų pateksite ne iškart į uždarą patalpą, bet pirmiausiai į pusiau atvirą erdvę su stikliniu stogu. Geras pasirinkimas negalintiems apsispręsti, tai visgi lauke ar viduje.

Vėlyvieji pusryčiai čia rengiami abi savaitgalio dienas, nuo 10 iki 14 val. Meniu nedidelis, tačiau jame yra viskas, ko reikia pusryčiams, o patiekalų kainos panašios. Populiariausiu pasirinkimu išlieka Benedikto kiaušiniai, galima rinktis variaciją su lašiša arba Serano kumpiu (abu variantai 8 Eur). Tarp kitų pasirinkimų rasite plaktą kiaušinienę su baravykais arba lašiša (7 Eur), lietinius blynelius su varške arba „Nutella“ (7 Eur) ir tikrai viliojančius varškėtukus (7 Eur).

Vytautės Ribokaitės nuotr.


Vytautės Ribokaitės nuotr.


Vytautės Ribokaitės nuotr.


Vieta: SUGAMOUR

Adresas: Vokiečių g. 11

Visai netoliese galima papusryčiauti ir kitame pasaulyje leidžiančiame atsidurti „Sugamour“. Dauguma šią vietą žino dėl desertų, tačiau patikiname, kad ir pusryčių užsukti verta. Nustatyto laiko nėra, tad pasilepinti lėtais pusryčiais galite nors ir trečiadienį.

Pasirinkimas, ko gero, vienas plačiausių: vien Benediktų rasite net 9 variantus! Benediktai čia išties vienas populiariausių patiekalų – marokietiškas, graikiškas, ispaniškas, klasikinis, BBQ ir daug kitų (6–11 Eur). Kiti mėgstami svečių patiekalai yra įvairūs blyneliai: su lašiša (8 Eur), varške (7 Eur) arba lietuviški su šonine ir kelmučiais (5,50 Eur). O jeigu norisi kažko tradiciškai prancūziško, užsisakykite kruasanų su bri sūriu, šviežiomis uogomis ar lašiša ir ožkų sūrio kremu (4,50 Eur). Tačiau tuo pasirinkimas nesibaigia, nes rasite įvairiausių košių, belgiškų vaflių, omletų, skrebučių, šakšukos ir kt.

Norintys pasimėgauti pusryčiais šiek tiek ramiau, gali užsukti ir į „Sugamour“, esantį Bernardinų sode.

Vytautės Ribokaitės nuotr.


Vytautės Ribokaitės nuotr.


Vytautės Ribokaitės nuotr.


Vieta: SHAKESPEARE RESTAURANTS&BAR

Adresas: Bernardinų g. 8/8

Kitas pasirinkimas norintiems papusryčiauti senamiesčio širdyje – šiek tiek virš miesto siūlantis pakilti „Šekspyro“ viešbučio restoranas, į kurį pateksite užėję į viešbutį ir pakilę į antrą aukštą. Terasa nedidelė, tad verta paskubėti užimti vieną iš trijų stalų pirmiems. Tačiau dėl mažesnės erdvės papusryčiausite itin jaukiai, o ryto istorijos bus apsuptos raudonų Vilniaus stogų.

Specialių vėlyvųjų pusryčių pasiūlymų čia nerasite, t. y. galite ateiti tuomet, kuomet jums patogu, ir rinktis iš įvairių pasiūlymų. O jų čia tikrai gausu: nuo angliškų pusryčių (8,90 Eur), lietinių blynelių su rikotos kremu ir špinatais (4,90 Eur), avižinės košės (2,50 Eur), iki beigelių su lašiša ir rikotos kremu (6,00 Eur), šviežių vaisių salotų (2,90 Eur) ar pačių įvairiausių patiekalų iš kiaušinių: kiaušinio marškinėliuose (2,50 Eur), omleto su sūriu, daržovėmis, grybais, ar kumpiu ir sūriu (4,50-5,00 Eur) ar įprastos plaktos kiaušinienės su rūkyta lašiša (6,90 Eur).

Įdomus ir populiarus vėlyvųjų pusryčių pasirinkimas šiame restorane yra kiaušinienė pagal lietuvišką receptą su šonine, svogūnais, grybais ir žalumynais (5,00 Eur) ir škotiški blyneliai, patiekiami su medumi ir linų sėmenimis arba sviestu, arba klevų sirupu (3,90 Eur), kuriuos svečiai dažai renkasi kaip desertą.

Vytautės Ribokaitės nuotr.


Vytautės Ribokaitės nuotr.


Vytautės Ribokaitės nuotr.


Vieta: PAUPIO12

Adresas: Paupio g. 12

Pasirinkusiems šiek tiek nutolti nuo senamiesčio, verta nusileisti į romantiškąjį Užupį. Patiems užupiečiams restoranas „Paupio12“ tikrai gerai žinomas ir mėgstamas – čia kaip namie, tik dar geriau. Vidus nustebins Lisaboną primenančiomis plytelėmis dekoruotomis sienomis, ir ant kiekvienos palangės pasitinkančiomis rankų darbo lėlėmis. Terasą, kuri leis pasijausti atitrūkus nuo Vilniaus šurmulio, surasite restoraną apėję iš lauko. Be to, ji pakankamai didelė, kad sutalpintų net ir didesnę kompaniją žmonių.

Vėlyvųjų pusryčių kaina čia fiksuota, ir suma, ko gero, nenustebins: 12 Eur. Papusryčiauti galite sekmadieniais, nuo 11 iki 14 val. Į pusryčių kainą įskaičiuota arbata arba kava, natūralios apelsinų / greipfrutų sultys arba „Mimoza“ ir patiekalas pasirinktinai: Benedikto kiaušiniai (su lašiša arba šoninė), „Club Sandwich“ sumuštinis arba itin vaikų mėgstami grikių varškėtukai su šaltalankiais bei aviečių-graikiško jogurto padažu. Jei yra pageidavimų, galimas ir paprastų varškėtukų variantas.

Tiek prie Benediktų patiekiama „English Muffin“ bandelė, tiek su sumuštiniu atkeliaujanti „brioche“ yra kepamos pačiame restorane. Mėgstamiausiu svečių pasirinkimu ir čia išlieka kiaušiniai marškinėliuose, tačiau verta surizikuoti išbandyti firminį „Paupio12“ „Club Sandwich“ sumuštinį su kalakutiena, kiaušiniu ir karamelizuotų svogūnų ir šoninės džemu – tokį tradicinį pusryčių patiekalą daugiau Vilniuje vargiai kur rasite, o sotūs ir skaniai pavalgę jausitės visą dieną.

Vytautės Ribokaitės nuotr.


Vytautės Ribokaitės nuotr.


Vytautės Ribokaitės nuotr.


Vieta: DOWNTOWN FOOD HALL

Adresas: A. Smetonos g. 5

Vėlyvųjų pusryčių į šią vietą užsukti sugalvotų nedaugelis, bet užtat rasite kur kas įdomesnių pasirinkimų nei Benediktai ar skrebučiai. Štai „Ping Pong“ vietoje tradicinių sumuštinių paruoš azijietišką bao sumuštinį (3,80 Eur arba 2 už 7 Eur) arba Tailandu kvepiančias „larb“ salotas (5 Eur). Norintiems pavalgyti rimtai, reikėtų kreiptis į graikiškos virtuvės atstovus „Kalimera“: paragaukite tradicinės graikiškos pitos (4,80-6,30 Eur) arba graikiškų salotų (5,50 Eur). Na, o visgi išsiilgusiems įprastų pusryčių „Crepe&Juice“ pasiūlys įvairius blynelius, pavyzdžiui, su kumpiu ar sūriu. Tiesa, ir čia slypi paslaptis: blyneliuose rasite Chalapos paprikų. O gal saldaus varianto?

Be abejo, „Downtown Food Hall“ rasite ir kur kas daugiau įvairių pasirinkimų: „burgerių“, falafelių, šviežių sulčių ar veganiškų pasirinkimų. O tuomet, užsisakius maistą, beliks apeiti pastatą ir atsidursite terasoje, kuri neabejotinai sutalpins ir didesnę kompaniją.

Vytautės Ribokaitės nuotr.


Vytautės Ribokaitės nuotr.


Vytautės Ribokaitės nuotr.


Vieta: MIESTO LABORATORIJA

Adresas: Antakalnio g. 17, 13 korpusas

Kitaip nei ypatinga „Miesto Laboratorijos“ neapibūdinsi. Antakalnio bendruomenei gerai žinomoje vietoje ne tik vyksta įvairūs renginiai, bet savaitgaliais galima ir papusryčiauti, o atvykti iki Antakalnio verta, nes maistas čia itin šviežias ir kokybiškas.

Pusryčiauti galima tiek šeštadienį, tiek sekmadienį nuo 11 iki 15 val. Kiekvieną savaitgalį patiekalų ingredientai keičiasi, mat stengiamasi gaminti atsakingai atsižvelgiant į sezonines gėrybes, lokalius produktus. Taip patiekalai nenusibosta, nors jų koncepcija išlieka ta pati: rasite vadinamąjį „pilną dubenį“, kokį nors patiekalą iš kiaušinių ir vaikų itin mėgstamus blynelius. Meniu skelbiamas savaitės pradžioje, o mes atėję radome dubenį su jautienos nugarine, ryžiais, riešutais ir agurkais (6 Eur), fritatą su čederio sūriu, keptais smidrais ir kitomis gėrybėmis (4,00 Eur) ir blynelius su aviečių uogiene arba braškėmis (3 Eur).

Terasas rasite dvi: vieną priekyje pastato, o kitą už jo. Terasa už pastato kažkuo primena stebuklingą sodą, tad trumpas pasprukimas iš Vilniaus garantuotas. Verta pridurti, kad patiekaluose randami žalumynai auginami „Miesto Laboratorijos“ hidroponiniame darže – augalai auga ne dirvožemyje, bet vandenyje, praturtintame maistinėmis medžiagomis ir deguonimi. Trumpai tariant, ši vieta patiks visiems, norintiems trumpam atsiriboti nuo miesto šurmulio, pabūti su bendruomene, visiškai atsipalaiduoti ir pasimėgauti kokybišku maistu.

Vytautės Ribokaitės nuotr.


Vytautės Ribokaitės nuotr.


Vytautės Ribokaitės nuotr.


Vieta: EL MERCADO

Adresas: Didžioji g. 3

Norėtųsi tarti, kad štai grįžtame į Vilniaus senamiestį, bet išties keliaujame į Ispanijos pajūrį. „El Mercado“ žinoma kaip ispaniškas tradicijas puoselėjanti vieta, tad ir vėlyvieji pusryčiai čia rengiami pagal geriausias šios šalies tradicijas. Kvietimas galioja sekmadieniais, nuo 12 iki 16 val. Vaikams iki 7 metų pusryčiai nekainuos nieko, vaikams nuo 7 iki 13 – 15 Eur, o nuo 14 metų ir suaugusiems – 30 Eur. Viskas veikia bufeto principu, tad ragauti ispaniškas gėrybes galėsite taip ilgai, kaip geis širdis, o kavą gerti neribotai.

Ispaniška kultūra sekmadienį skatina paskirti šeimai, tad mielai čia laukiami ir vaikai: lauko terasoje su jais draugaus animatorė, o pati terasa jaukiame kiemelyje leidžia pasijausti tarsi paplūdimyje – jau vien į pačią terasą atveda smėlio takas. Baro su įvairias patiekalais tradicija čia perimta iš Baskų regiono, tačiau bare rasite patiekalų iš pačių įvairiausių Ispanijos kampelių – „El Mercado“ neprisirišta tik prie vienos vietovės. Pusryčių patiekalų pasirinkimo apibūdinti net nelabai įmanoma, kadangi restoranas orientuojasi į Ispanijos sezoniškumą ir nuolatos siekia patiekti tai, kas šioje šalyje aktualiausia ir šviežiausia.

Viena iš įdomybių, kuria „El Mercado“ dar išsiskiria iš kitų vėlyvuosius pusryčius duodančių vietų, yra karštieji po salę nešiojami užkandžiai (angl. announcement). Nenorint karštų patiekalų laikyti šildomose lėkštėse, kaip paprastai yra daroma, svečiai bėgant laikui sulaukia padavėjų su šiltais patiekalais: „paella“, midijomis, Benedikto kiaušiniais ar pan., ir tuomet, jei tik norisi, galima šiuos patiekalus pasirinkti.


Naujausi įrašai

bottom of page