top of page

VMG tyrimas: kuriuos Lietuvos restoranus renkasi įtakingi užsienio svečiai?

Pasirūpinti svarbių užsienio svečių maitinimu – užduotis ne iš lengvųjų. Ypač kai kalbame apie karalius, princus ar prezidentus. Domimės, kokius patiekalus ir kuriuose Lietuvos restoranuose valgė garsiausi šalies lankytojai.

Gourmet restorano „Imperial“ svečių sąraše – dainininkas Stingas, Tailando princesė, Liuksemburgo princas, Italijos prezidentas. Senamiestyje įsikūręs restoranas vaišino ir pasaulinio lygio atlikėją Enrique Iglesias. Sveiką ir vegetarišką mitybą praktikuojantis atlikėjas pageidavo aukščiausios kokybės patiekalų tik iš šviežiausių maisto produktų. Dainininkas mėgavosi itališku „Spaghetti Bolognese“, Cezario salotomis be ančiuvių – šio ingrediento jis tiesiog nemėgsta.

Į šio restorano garsiausių lankytojų sąrašą taip pat patenka ir operos solistė Montserrat Caballé, buvusios „Modern Talking“ grupės narys Thomas Andersas, amerikiečių atlikėjos Anastacia ir Suzi Quatro.

Susisiekę su viešbučio ir restorano „Stikliai“ vadove Asta Vilbikiene, pasiteiravome, kokie garbūs svečiai yra apsilankę viename prabangiausių šalies restorane. Išskirtinių svečių sąrašas, kuris vedamas nuo 1997 m., ilgas. Vieni pastarųjų – spalio mėnesį Lietuvoje besifilmavusi aktorė Helen Mirren ar birželį viešėjęs Tibeto dvasinis vadovas Dalai Lama.

Daugiau nei prieš dvylika metų Lietuvoje viešėjusi Didžiosios Britanijos karalienė Elžbieta II iškilmingai buvo sutikta būtent šiame restorane. Monarchė buvo pasitikta su keturiolika skirtingų patiekalų padėklų bei įvairiausių raudonojo vyno rūšių. Ji vaišinosi kepenų paštetu, ikrais ir lašiša, trijų rūšių karštaisiais patiekalais – veršiena su grybais, dviejų rūšių paukštiena su raudonuoju vynu. Elžbieta II nebuvo vienintelė karališkos šeimos atstovė – čia lankėsi Olandijos karalienė Beatričė, Belgijos karalius, Saudo Arabijos princas ar Švedijos karalius Karlas XVI Gustavas su karaliene Silvija. Pora Lietuvoje lankėsi 2015-aisiais. Ypatingų pageidavimų karalius ir karalienė neturėjo, tačiau išreiškė norą paragauti lietuviškų patiekalų. Restoranas svečius pavaišino patiekalais su stirniena, burokėliais ir voveraitėmis. Apibendrinus galima sakyti, kad „Stikliuose“ pietavo ir vakarieniavo, ko gero, daugiausiai užsienio prezidentų – virš 30. Nenuostabu, nes legendinis restoranas jau 12 metų aptarnauja Prezidentūrą ir ruošia maistą ten besilankantiems svečiams. Anot restorano vadovės, į Prezidentūros meniu vis labiau įtraukiami lietuviškos virtuvės patiekalai.


Kepsnių restorano „Steakhouse Hazienda“ vadovas Linas Garunkštis VMGonline.lt sakė, kad  restorane sulaukia ypatingų svečių ir paminėjo NATO delegaciją, gerai žinomus Rusijos aktorius, tačiau į detales nesileido gerbdamas svečių privatumą. Vadovas teigia, jog pagrindinė priežastis, kodėl svečiai renkasi jų restoraną, yra ypatingos kokybės delikatesinė mėsa, iš kurios restorane ruošiami įvairūs steikai, karpačai, didkepsniai ir kiti patiekalai pagal užsakymus.

Tačiau ne visi aukšto rango svečiai renkasi žymiausius restoranus. Štai neseniai Lietuvą aplankęs popiežius Pranciškus savo kelionės metu neaplankė nė vieno Lietuvos restorano – maitinimu rūpinosi jo komanda. Dažniausiai pontifikas pietavo Apaštališkoje nunciatūroje (Šventojo Sosto ambasada Lietuvoje – aut. past.).

Viešbučių tinklo „Radisson Blu Royal Astorija“ restorane lankėsi buvęs JAV prezidentas Georgas W. Bushas, Japonijos imperatorius Akihito su žmona Michiko, gausybė kitų žinomų atlikėjų: seras Eltonas Johnas, italų tenoras Andrea Bočelis, dainininkas Sealas, Dima Bilanas, grupės „Metallica“ ir „Depeche Mode“.

Valerijos Stonytės nuotr.

Restorano televizijos bokšte interjeras. Valerijos Stonytės nuotr.


Verta paminėti aukščiausiai Lietuvoje esantį restoraną – televizijos bokšto „Paukščių taką“. Restorano vadovės Aušros Lukošienės teigimu, specialaus svečių sąrašo ji neveda, tačiau patikino, kad šią vietą dažnai renkasi privatumą mėgstantys asmenys – darbo ir asmenines šventes rengia šalies politikai, pramogų pasaulio atstovai (Rytis Cicinas, Zvonkai, dainininkė Jazzu, kiti), tačiau yra buvę tarptautinių svečių, pavyzdžiui, telenovelių žvaigždė Mario Cimarro.

Kauno Rotušės aikštėje įsikūrusi „Medžiotojų užeiga“ priėmė ne vieną mėsos mylėtoją, tarp kurių – Belgijos karalius Albertas II, penkių šalių prezidentai ir Airijos premjeras Bertie Ahernas. Šiam buvo pasiūlytas Airijos nacionalinis žvėrienos patiekalas ir porai patikusi grybų sriuba.

Dar viename laikinosios sostinės restorane lankėsi garsioji aktorė Monica Bellucci. Laisvės alėjoje esančiame „Talutti“ tinklo restorane ji buvo pastebėta vakarieniaujanti su savo šeima.  

Naujausi įrašai

bottom of page