top of page

Visai ne feta: didysis graikų išradimas – graikiškas jogurtas. 8 priežastys jį pamėgti

Gastronominiu žvilgsniu pasaulį vertinantys žmonės pasakys, kad per daug dėmesio yra skiriama Aleksandro Makedoniečio tautybės klausimui ir per mažai šlovės skiriama tikrai graikiškam produktui – graikiškam jogurtui. Jei didysis karvedys kovojo tik Rytuose, graikiškas jogurtas jau yra užkariavęs visą pasaulį. O priežasčių jam pasiduoti netgi be mūšio yra ne viena.

Gaminant graikišką jogurtą yra sunaudojama kelis kartus daugiau pieno, nes tradicinė receptūra remiasi separacijos gaminimo būdu, kai yra atskiriamos natūraliai susidariusios išrūgos. Taip jogurtas įgauna gerokai tirštesnę konsistenciją, sodrų skonį ir sukaupia kur kas daugiau baltymų nei įprasti jogurtai. Be to, kartu su išrūgomis yra pašalinami angliavandeniai ir didžioji dalis laktozės, todėl graikiškas jogurtas atsikrato nereikalingų kalorijų ir cukraus. Kadangi jogurtas yra gaminamas tik iš pieno ir gyvųjų jogurto bakterijų kultūrų, tikro graikiško jogurto sudėtyje niekada nerasite jokių konservantų, tirštiklių ar pieno baltymų koncentrato.

Tik nesikliaukite išankstine nuostata, kad tradiciniai produktai būna gardžiausi savo kilmės šalyse. Antai autentiška graikiško jogurto gamybos technologija naudojasi ir „Pieno žvaigždės“. Jų graikiško jogurto gamyboje yra sunaudojama tris kartus daugiau pieno, o galutinis produktas turi tris kartus daugiau baltymų, daugiau kalcio, nėra jokių maistinių priedų ir yra vos 3,9 % riebumo. Nenuostabu, kad idealūs jogurto duomenys įkvepia kūrybingiems kulinariniams ieškojimams. Jogurtas tinka kepiniams, kokteiliams, sluoksniuotiems ledams, desertams ruošti bei gali parodyti stiprų potencialą kaip naudingas ir skanus grietinės, majonezo pakaitalas.


graikiskas jogurtas

Paprasčiausia graikišką jogurtą patiekti pusryčiams su dribsniais, vaisiais, uogomis, medumi ar riešutais, o jei ir tokiai mažai improvizacijai neturite laiko, „Pieno žvaigždės“ siūlo jogurtus su pagardų skyreliu: medaus, juodųjų vyšnių arba figų skonio. Be puikaus skonio kita žinoma graikiško jogurto populiarumo paslaptis – naudingosios savybės. Štai visa jų puokštė:


PienoZvaigzdes_Headliner 20170504-01
  1. Stiklinės graikiško jogurto užtenka tam, kad organizmui suteiktumėte reikalingą mažo riebumo pieno produktų normą.

  2. Graikiškas jogurtas yra lengvai virškinamas.

  3. Graikiškas jogurtas – neįtikėtinas baltymų šaltinis, kurie būtini kaulams, raumenims, kremzlėms, kraujui, odai, plaukams.

  4. Jogurte esantys probiotikai stiprina imunitetą ir netgi mažina stresą.

  5. Kalcis skatina vaikų augimą, o suaugusiesiems sumažina susirgimo osteoporoze riziką.

  6. Graikiškame jogurte yra smegenų funkcionavimui svarbaus vitamino B12, kuris dažnai yra randamas mėsoje ir žuvyje. Geniali išeitis vegetarams!

  7. Kalis padeda sumažinti kraujospūdį ir palaiko druskos kiekį organizme.

  8. Tai – nepriekaištingas užkandis sportuojantiems (atstato raumenis!), siekiantiems išlaikyti optimalų kūno svorį ir norintiems sulieknėti.

Naujausi įrašai

bottom of page