top of page

Veganai jau laukia vasaros. Ir štai kodėl

Visi, besidomintys veganizmu, augaline mityba bei sveika gyvensena, jau laukia vasaros – birželio 9 d. Vilniuje bus surengtas jiems skirtas „Vegfest LT“ vasaros festivalis.

Naujas vegetariškų bei veganiškų saldumynų gamintojas „Chandra Lovers Sweets” gamina laikydamiesi ajurvedinės virtuvės principų. Renginyje jie siūlys tortų, pyragų, veganiškos panakotos. Organizatorių archyvo nuotr.

Naujas vegetariškų bei veganiškų saldumynų gamintojas „Chandra Lovers Sweets” gamina laikydamiesi ajurvedinės virtuvės principų. Organizatorių archyvo nuotr.


Tūkstantinių minių renginys

Tai bus jau šeštasis „Vegfest LT“ ciklo renginys. Pirmasis buvo surengtas 2016-ųjų rudenį. Šie renginiai greitai išpopuliarėjo ir sutraukia tūkstančius lankytojų. „Vegfest LT“ skirtas skleisti veganizmo idėjas, supažindinti visuomenę su augalinės mitybos privalumais bei parodyti, koks įvairus ir skanus yra augalinis maistas“, – sakė renginio sumanytoja, Jungtinėje Karalystėje gyvenanti Ventė Viteikaitė. Idėją organizuoti šį renginį ji atsivežė iš užsienio – veganams skirti festivaliai, mugės Vakaruose organizuojami jau daugiau nei trisdešimt metų. Šiuo metu organizuojami trys „Vegfest LT“ renginiai per metus – vasaros festivalis ir kalėdinė mugė Vilniuje bei rudeninis renginys Kaune. Vasaros festivalis yra didžiausias iš jų – pernai jame apsilankė daugiau nei 5000 žmonių.

Organizatorių archyvo nuotr.

Organizatorių archyvo nuotr.


Veganiška puota

Šių metų renginyje vėl planuojama veganiškų prekių mugė, paskaitų programa, maisto gaminimo pamokos, filmų peržiūros, koncertas. Mugėje dalyvaus daugiau nei šimtas veganiškų bei veganams draugiškų verslų iš Lietuvos ir užsienio. „Registraciją jau pradėjome. Dalyvauti norinčioms įmonėms siūlome nesnausti, nes prekybos vietos užsipildo itin greitai“, – įspėjo Ventė. Atėjusieji į renginį galės paskanauti veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, paragauti įvairių mėsos ir pieno produktų pakaitalų, įsigyti įvairių pusfabrikačių, ekologiškų prekių, virtuvės įrangos, receptų knygų, natūralios kosmetikos bei švaros priemonių, drabužių, papuošalų ir aksesuarų, veganų atributikos, prekių vaikams. Bus galima ne tik susipažinti su maisto naujovėmis, bet ir daug ko įsigyti su nemenkomis nuolaidomis.


Veganiškas pyragas su kriaušėmis ir tamsiomis uogomis

Mainytis – tai irgi tausoti gamtą

Itin įdomi šių metų paskaitų programa: ji aprėps įvairias temas – nuo sveikatos iki gyvūnų teisių ar veganizmo ir ekologijos sąsajų. Į renginį atvyks ir keletas visame pasaulyje garsių veganizmo bei augalinės mitybos aktyvistų. Taip pat vyks maisto gaminimo pamokos, bus rodomi filmai, veiks infostaliukas, prie kurio bus galima nemokamai gauti įvairių lankstinukų, žurnalų, kortelių su receptais, pasikonsultuoti su veganišką gyvenimo būdą pasirinkusiais renginio savanoriais. Greta infostaliuko bus įkurta augalų mainykla – žmonės galės atsinešti įvairių sėklų, sodinukų ir išsimainyti juos į kitus augalus. „Norime paskatinti žmones daugiau dalintis, mainytis – gyventi bendruomeniškiau“, – aiškino festivalio organizatorė.


veganiski saldumynai

Ant permainų slenksčio

„Gyvenu Jungtinėje Karalystėje, kur šis judėjimas atsirado, tad čia jis niekam nėra naujiena, esu sutikusi trečiosios ir netgi ketvirtosios kartos veganų, tačiau Lietuvoje veganizmas dar tik pradeda savo istoriją, visuomenei žinių apie jį dar labai trūksta“, – sakė Ventė, pridūrusi, kad kaip bebūtų, progresas vyksta, ir veganų bendruomenė tiek visame pasaulyje, tiek Lietuvoje auga kaip ant mielių, o mėsos, pieno produktų, kiaušinių paklausa nyksta. Į kintančius vartotojų poreikius netruko sureaguoti verslas – prekybos centruose atsiranda specialios veganams skirtos lentynos, o maitinimo įstaigos į meniu įtraukia vis daugiau ir įmantresnių patiekalų be gyvūninės kilmės produktų. Futurologai spėja, kad ateityje veganiškai maitinsis didžioji dalis žmonijos.

„Vegfest LT“ vasaros festivalis vyks birželio 9 d. prekybos centro VCUP penkto aukšto fojė bei automobilių stovėjimo aikštelėje. Šioje vietoje renginys vyko ir pernai. Įėjimas nemokamas.

Daugiau informacijos: ČIA

Naujausi įrašai

bottom of page