top of page

„Sakykite: sūris“, arba nauja sūrio parduotuvė Vilniuje

Kvapo, skonio ir gero vaizdo derinys tikrame sūrių rojuje. Pagaliau Lietuvoje atidaryta pirmoji specializuota sūrių parduotuvė. Galbūt anksčiau niekas nepagalvojo, kad tokio dalyko, kaip sūriai, mūsų rinkoje gali pritrūkti. Tačiau „Say Cheese“ kolektyvo nariai – įmonės vadovė Berta Baziukaitė, vienas iš savininkų Severinas Žilinskis ir šefas Dimitrij Berman parodė, kaip gurmaniškais vadinamų sūrių pasaulį pritraukti prie kasdienybės. Plačiau pasakoja Severinas Žilinskis.

Sūrius ir kitus pieno produktus lietuviai labai mėgsta. Jų parduotuvėse visada yra. Kodėl nusprendėte atidaryti specializuotą sūrių parduotuvę?

Mūsų parduotuvė yra didmeninės prekybos rezultatas. Įmonė, kurioje dirbu, pradėjo tiekti sūrius mažmeninei prekybai, tirdami rinką pastebėjome, kad prekybos centrams turėti tiek sūrių, kiek turime mes, yra pernelyg sudėtinga ir neefektyvu. Važiuojame pas gamintojus derėtis, jie visada parodo įvairių prekių, kurios mums, kaip didmeninės prekybos atstovams, yra neaktualios. Ten, kur nokinami sūriai, stovi didžiulės, ilgos ir aukštos lentynos, pilnut pilnutėlės įvairiausių sūrių. Žiūri ir savaime imi jausti pagarbą produktui ir gamintojui, nes pagaminti tokius sūrius, kokius jie mums tiekia, yra ilgas procesas.

Taigi, pamatėme asortimentą, supratome, kad tai skanu ir kad Lietuvai to trūksta. Taip žingsnis po žingsnio suformavome idėją. O lūžis įvyko tada, kai vienas dėdė iš Naujosios Zelandijos padovanojo knygą apie sūrius, ji gulėjo lentynoje, kol vieną dieną praėjau pro ją ir sugalvojau paskaityti, ką ten apie sūrius iš tikrųjų rašo. Net nespėjus atversti knygos, galvoje viskas staiga susidėliojo. Mintis kilo prieš metus, o kiek daugiau nei prieš savaitę atidarėme šią parduotuvę.

IMG_0043

„Say Cheese“ parduotuvės asortimentas. (Linos Jakubauskaitės nuotr.)


Jūsų asortimentas prilygsta gurmaniškoms krautuvėms. Kaip susitvarkysite su konkurencija?

Mes nemanome, kad gurmaniškos parduotuvės yra mūsų konkurentai. Dauguma čia užėjusių pirkėjų sako, kad siūlome labai gurmanišką asortimentą. Tačiau aš sakau: chebra, įsivaizduokite, kad prancūzams sūris yra tai, kas mums yra kefyras – kasdieniška ir skanu. Tad mes norime sugriauti mitą, kad geras sūris yra labai prabangus produktas. Pavyzdžiui, geriausia sūrio bri rūšis Prancūzijoje yra tiesiog geras sūris. Žinoma, jo kaina nėra labai maža, tačiau nieks nedaro iš to nei kulto, nei religijos. O sūrius mes gabename ne tik iš Prancūzijos, siūlome sūrių ir iš Nyderlandų, Italijos, Šveicarijos, Belgijos, Didžiosios Britanijos, Ispanijos.

Ar geriems sūriams reikia reklamos?

Ne. Ir neplanuojame daryti aktyvios reklaminės kampanijos internete, nes netikime, kad sūrius galima suprasti vien pamačius nuotrauką. Juos suprasite tik pauostę, paragavę, palietę, pamatę iš arti. Tad pažiūrėję nuotrauką „Facebook“, ją „palaikinę“ arčiau sūrio neatsirasite. Be to, čia paprastai paaiškiname, kaip reikia valgyti sūrius. ir tai nėra kažkas įspūdingo. Pavyzdžiui, prieš valgydami sūrį palaikykite jį kambario temperatūroje, puskietį – apie valandą, minkštuosius – keliolika minučių. Jeigu iš šaldytuvo ištrauktą sūrį iš karto dėsite ant sumuštinio, tai pusė skonio liks šaldytuve.

Ar sūris yra gera dovana? Jei taip, kokį dovanoti?

Žinoma! Dovanokite sūrio galvą, t. y. neraikytą, o visą skritulį. Tačiau tai daug priklauso nuo biudžeto. Kai kurių sūrių galvos sveria 12 kg, bet yra ir mažesnių – 1,5–3 kilogramų. Tad jeigu sūrį dovanojate didelei šeimai, paimkite didesnį sūrį. Padėkite jį ant stalo, prapjaukite – pasidarys gera ir jauku. Kai kuriuos žmones traukia sūrių spalvos, pavyzdžiui, mes turime ir mėlynų, žalių ar raudonų, nes jie gaminti su skirtingais pesto padažais. Kiti nori rimtumo, tad siūlome olose brandintų sūrių. Žodžiu, viskas priklauso nuo žmogaus poreikių.

Kokį sūrį patys dedate ant savo šventinio stalo?

Mano mėgstamiausias sūris yra „Testun al Barolo“, kuris mūsų parduotuvėje yra brangiausias ir kurio jau nebeliko. Jo kaina – 4,90 Eur už 100 gramų. Šį sūrį pardavėme per dvi dienas. Tikrai nesitikėjome. Jis ypatingas tuo, kad penkis mėnesius brandinamas olose, ištraukiamas, aplipinamas vynuogėmis, iš kurių ką tik buvo išspaustas vynas, tada susidaro plutelė ir sūris vėl dviem mėnesiams nešamas į olas. Jis turi pravardę „Bepročio galva“, nes net gamintojas nedrįsta tiksliai apibūdinti skonio. Jis priklauso nuo kiekvieno individualios patirties.

IMG_0343

Projektų vadovė Berta Baziukaitė, vienas iš savininkų Severinas Žilinskas ir šefas Dimitrijus Bermanas parodė, kaip gurmaniškais vadinamų sūrių pasaulį pritraukti prie kasdienybės. (Linos Jakubauskaitės nuotr.)


Kokių pirkėjų laukiate?

Visų, kurie domisi sūriais ir kurie tiesiog užeina į parduotuvę. Per pirmąją savaitę sulaukėme maždaug tūkstančio klientų, vidutinis jų amžius 24–35 metai. Jie ateina, ieško, sako, kad nori tokio sūrio, kurį ragavo kokioje nors kelionėje. Taip pat pavienių restoranų šefai, kurie, pavyzdžiui, niekada anksčiau nerado „Pecorino“ sūrio. Ypač jeigu reikia skubiai.

Parduotuvė „Say Cheese“ Ozo g. 25, prekybos centras „Akropolis“

Darbo laikas: I–VII 10–22 val.

Naujausi įrašai

bottom of page