top of page

Ryžiai: naudingi patarimai, kad išvirtų tobuli

Iš pirmo žvilgsnio atrodytų, kad paruošti ryžius – juokų darbas. Tereikia įdėti į puodą ir palikti virti, o po tam tikro laiko jie be didelių pastangų pasiruošę keliauti į lėkštę. Tačiau tikriausiai ir patys įsitikinote, kad ši grūdinė kultūra yra kur kas įnoringesnė ir neretai iškrečia visai nelinksmą pokštą, pavyzdžiui, vietoj birių, primena krakmolingą ir lipnią košę. Kad tokia situacija nepasikartotų ir pavyktų išvirti tobulus ryžius, siūlome įsidėmėti šiuos patarimus.

Vitos Marijos Murėnaitės nuotr.


  1. Susipažinkite su skirtingomis ryžių rūšimis. Kai kurie yra birūs, kai kurie lipnūs ir jie negali atstoti vienas kito. Ir nors ryžių įvairovė išties nemaža, pirmiausia verta įsidėmėti skirtumą tarp ilgagrūdžių ir trumpagrūdžių ryžių. Be to, kad ilgagrūdžiai yra akivaizdžiai ilgesni, jie nesulimpa ir yra tinkami plovui ar ryžių salotoms. Trumpagrūdžiai yra lipnūs, apvalūs ir minkšti. Jie puikiai tinka sušiams, taip pat košėms, apkepams ir įvairiems desertams.

  2. Pasirinkite tinkamą vandens ir ryžių santykį. Pavyzdžiui, idealus variantas trumpagrūdžiams baltiesiems ryžiams yra puodelis ryžių ir 1¼ puodelio vandens, o ilgagrūdžiams – puodelis ryžių ir 1¾ puodelio vandens. Verta įsidėmėti, kad rudiesiems ryžiams reikia daugiau vandens nei baltiesiems.

  3. Prieš virdami ryžius, visada juos nuplaukite. Sudėkite į didelį indą, užpilkite šaltu vandeniu ir rankomis švelniai praplaukite. Pamatysite, kaip vanduo taps neskaidrus. Tai pašalintas krakmolo perteklius, kuris būna prilipęs prie išorinės ryžių dalies. Būtent dėl jo ryžiai tampa lipnūs. Juos nuplaudami, apsaugosite nuo sulipimo. Geriausia tokį perplovimą atlikti kelis kartus, kol matysite, kad vanduo lieka švarus.

  4. Pasūdykite. Galite tą daryti prieš verdant arba proceso pabaigoje.

  5. Atsispirkite pagundai pamaišyti ryžius, kol jie verda (nebent gaminate rizotą). Taip ryžiai taps krakmolingi ir lipnūs.

  6. Ką daryti, kad nesuliptų? Galite įpilti lašelį aliejaus arba į vandenį įdėti valgomąjį šaukštą sviesto.

  7. Išvirę ryžius, leiskite jiems „pailsėti“. Nuimkite išvirtus ryžius nuo karštos plytelės, atidenkite, uždėkite sausą, švarų rankšluostį ant puodo viršaus ir tuomet vėl uždenkite dangtį, kad ryžiai būtų sandariai uždaryti. Rankšluostis sugers drėgmės perteklių, pasirūpins, kad drėgmė pasiskirstytų tolygiai ir neleis jai kondensuotis ant ryžių. Taip palikite ryžius 15-20 minučių.

Parengta remiantis Buzzfeed.com, Bonapetit.com.

Naujausi įrašai

bottom of page