Aš Ikona Pokalbių Šou Delfi TV

Puola skruzdės. Gal jos valgomos?

Ar pastebėjote, kad birželis yra ne tik braškių ir žemuogių, bet ir skruzdėlių metas? Gyvenantieji arčiau žemės vis dar stebi nenutrūkstamą jų migraciją visais virtuvės paviršiais ir bando įvairias užkardas: iš druskos, sodos, levandų ir pipirmėčių.

Bet gal neverta jų vaikyti, gal galima... suvalgyti?



Kita vertus, nebūtinai toks, kurios marširuoja po Jūsų virtuvę yra valgomos, tačiau iš valgomų išradingi šefai sukuria stebuklus. Pavyzdžiui, tokius:



Maisto mokslininkės, kepėjos Kristinos Liukaitytės instagramo nuotraukoje - neįtikėtinas, bet valgomas derinys. Mediniame šaukšte - duonos sausainis, ąžuolo samanų emulsija, keptos samanos, juodųjų serbentų pudra ir rudosios miško skruzdėlės....


„Didelė dalis pasaulio valgo vabzdžius ir tai nėra naujiena, - primena Kristina Liukaitytė - Skruzdėlės yra rūgštaus skonio dėl jose esančios skruzdžių rūgšties. Dažnai jos valgomos skrudintos ar keptos. Tinka patiekaluose pakeisti actą. Yra įvairių receptų variacijų su skruzdėmis - nuo salotų iki šokoladinių saldainių. Be to, jos ne tik skanios, bet ir sveikos.

2019 metais Italijoje, Teramo universitete, atlikti moksliniai tyrimai nustatė, kad bestuburiai, žiogai ir svirpliai, taip pat skruzdėlės savyje yra sukaupę didelę antioksidantų koncentraciją.

Sutrinti vabzdžiai turėjo kelis kartus didesnę antioksidantų koncentraciją, lyginant su ta, kuri aptinkama apelsinų sultyse ir alyvuogių aliejuje – produktuose, kurie dažnai rekomenduojami kaip antioksidantų šaltinis.

Pirmą kartą skruzdžių paragavau, kai dirbau restorane „Nüman", kurio virtuvės šefas tuo metu buvo Matas Paulinas. Skruzdes šaldydavome labai žemoje temperatūroje, net naudodavome skystą azotą: tada jos miršta ir yra saugios valgyti. Įprastai šaldant šaldiklyje skruzdėlės ne miršta, o tik užmiega, tad išlieka tikimybė, kad šaldant namų salygomis šaldiklyje, atšildytos jos nubus ir pradės judėti. Taip pat svarbu mokėti jas pažinti, nes ne visos skruzdžių rūšys yra valgomos. Lietuvoje plačiai paplitusios valgomos skruzdėlės yra rudosios miško skruzdėlės".


Kristina Liukaitytė, Žydrūnės Slavinskaitės nuotr.


Skanaus!








ATGAL

PASIDALINTI

  • Facebook vmgonline.lt
  • Instagram vmg_vilnius
  • YouTube vmg
  • LinkedIn vmg