Nauja Alfo Ivanausko knyga nemokamai. Alfas vienas gamtoje. Išragauti vasarą
Nauja Alfo Ivanausko knyga nemokamai. Alfas vienas gamtoje. Išragauti vasarą

Prancūzijos virtuvė: ką privalu paragauti lankantis Rivjeroje?


prancūzija, VMG
Unsplash.com nuotr.

Vasara – kelionių metas, o svečios šalies pažinimas neatsiejamas ir nuo kulinarinių kelionių. Šįkart keliamės į Prancūzijos Rivjerą, konkrečiau – į Nicą, nes šiame mieste galite išragauti visko, ką Rivjera gali pasiūlyti geriausio. Be tradicinės prancūzų virtuvės čia jaučiama ir stipri Italijos įtaka, ir tai lemia Viduržemio jūros mitybos paplitimą: rasite daug šviežios žuvies, daržovių ir vaisių, o taip pat ir, galima sakyti, nacionalinius Italijos paminklus – picą ir gelato. Vietoje prancūzų taip mėgstamo sviesto čia kur kas dažniau sutiksite alyvuogių aliejų. Nicos virtuvė išties unikali, tad jei neparagausite tradicinių jos patiekalų, bus sunku patikėti, kad šiame Prancūzijos mieste išties buvote.


Nicos salotos (pranc. salade Niçoise). Yra daug skirtingų šių salotų variantų, todėl kokias ragausite priklausys nuo to, kur apsilankysite. Visgi pagrindas yra toks: pjaustyti pomidorai, kietai virti kiaušiniai ir „vinaigrette“ padažas. Į salotas gali būti dedama alyvuogių, bulvių, žirnelių, ančiuvių, šalavijų, artišokų, tuno ar paprikų.



Pan Bagnat. Išvertus tai reikštų „sudrėkinta duona“, ir tai yra ne kas kita kaip dar vienas Nicos salotų variantas, kur salotos sudėtos į bandelę. Sunkoka valgyti neišpurvinus drabužių? Šiek tiek. Visgi skanu? Be abejo.



Socca. Tai populiarus gatvės maisto patiekalas – tarsi didelis blynas, gaminamas iš avinžirnių ir kepamas plieno keptuvėje-lėkštėje virš karštų anglių. Išorė traški, o vidus minkštas. Vietiniai įspėja: geriau pirkite iškart du! Be to, socca puikiai dera su alumi, jei vynas kiek pabostų.