Prancūzijos virtuvė: ką privalu paragauti lankantis Rivjeroje?
Aš Ikona 750X300.jpg
AS-IKONA_1800x250.jpg

Naujienlaiškis

Prancūzijos virtuvė: ką privalu paragauti lankantis Rivjeroje?


Unsplash.com nuotr.

Vasara – kelionių metas, o svečios šalies pažinimas neatsiejamas ir nuo kulinarinių kelionių. Šįkart keliamės į Prancūzijos Rivjerą, konkrečiau – į Nicą, nes šiame mieste galite išragauti visko, ką Rivjera gali pasiūlyti geriausio. Be tradicinės prancūzų virtuvės čia jaučiama ir stipri Italijos įtaka, ir tai lemia Viduržemio jūros mitybos paplitimą: rasite daug šviežios žuvies, daržovių ir vaisių, o taip pat ir, galima sakyti, nacionalinius Italijos paminklus – picą ir gelato. Vietoje prancūzų taip mėgstamo sviesto čia kur kas dažniau sutiksite alyvuogių aliejų. Nicos virtuvė išties unikali, tad jei neparagausite tradicinių jos patiekalų, bus sunku patikėti, kad šiame Prancūzijos mieste išties buvote.


Nicos salotos (pranc. salade Niçoise). Yra daug skirtingų šių salotų variantų, todėl kokias ragausite priklausys nuo to, kur apsilankysite. Visgi pagrindas yra toks: pjaustyti pomidorai, kietai virti kiaušiniai ir „vinaigrette“ padažas. Į salotas gali būti dedama alyvuogių, bulvių, žirnelių, ančiuvių, šalavijų, artišokų, tuno ar paprikų.



Pan Bagnat. Išvertus tai reikštų „sudrėkinta duona“, ir tai yra ne kas kita kaip dar vienas Nicos salotų variantas, kur salotos sudėtos į bandelę. Sunkoka valgyti neišpurvinus drabužių? Šiek tiek. Visgi skanu? Be abejo.



Socca. Tai populiarus gatvės maisto patiekalas – tarsi didelis blynas, gaminamas iš avinžirnių ir kepamas plieno keptuvėje-lėkštėje virš karštų anglių. Išorė traški, o vidus minkštas. Vietiniai įspėja: geriau pirkite iškart du! Be to, socca puikiai dera su alumi, jei vynas kiek pabostų.



Pissaladiere. Patiekalas, kuriame susitinka Prancūzija ir Italija. Pica, bet ir ne pica, tarsi tarta – padas storesnis nei tradicinės itališkos picos, o ant viršaus dedamos alyvuogės, karamelizuoti svogūnai, česnakas ir ančiuviai.



Tapenade. Populiarus užkandis, nuo kurio pradedama tolesnė vakaro kulinarinė kelionė. Tapenade yra užtepėlė, pagaminta iš alyvuogių, kaparių ir ančiuvių, patiekiama su duona.


Rožinis vynas. Atrodo, tai joks išskirtinumas, nes rožinio vyno nesunku gauti ir Lietuvoje. Bet ar kada ragavote jo saulei leidžiantis virš Viduržemio jūros, valgydami šviežias midijas ir neturėdami nė vieno rūpesčio pasaulyje? Rožinio vyno skonis Nicoje suskamba visai kitaip ir papildo bet kurį patiekalą.



Les Petits Farcis. Tokios daržovės, kaip pomidorai, baklažanai ar paprikos, yra įdaromos maltos mėsos, česnako ir duonos skrebučių mišiniu, ir kepamos. Šis patiekalas gali būti patiektas tiek šaltas, tiek karštas, tačiau žinovai šnabžda, kad skaniausias – tik atkeliavęs iš orkaitės.


Ratatouille. Gerai žinomas troškinys, rodos, irgi negali būti Nicos išskirtinumas. Bet ar žinojote, kad šis populiarusis Prancūzijos patiekalas ir atsirado būtent Nicoje? Sakoma, kad net jo nemėgstantys, paragavę Nicoje, ima dievinti. Kartais troškinys gali būti patiekiamas ir kaip garnyras, o gaminamas paprastai iš pomidorų, cukinijų, baklažanų, svogūnų, morkų, česnako, dedama lauro lapų, čiobrelio ir mairūno.



Nicos ravioliai (pranc. raviolis Niçois). Jei esate raviolių mėgėjai, Nicos varianto praleisti tiesiog negalite: čia jie įdaryti troškinta jautiena (pranc. daube de boeuf) ir parmezanu.



ATGAL

PASIDALINTI

Naujienlaiškis

© 2020 vmgonline

  • Facebook vmgonline.lt
  • Instagram vmg_vilnius
  • YouTube vmg
  • LinkedIn vmg