top of page

Sutirštintas pienas – ne tik tinginiui. Kaip išsivirti jo namuose? (2 receptai)

Neatsiejamas desertų ingredientas Brazilijoje, pirmą kartą per kulinarinę istoriją atsiradęs Prancūzijoje, karamelinis dulce de leche Meksikoje ir vienas saldžiausių pieno produktų Lietuvoje. Tai – sutirštintas pienas, kurio kokosinės veganiškos alternatyvos tampa žaliavalgių topu, o pamiršti pasakišką tinginio skonį – neįmanoma.


Kokia sutirštinto (kondensuoto) pieno istorija ir ar įmanoma šį skanėstą pasigaminti namuose?

tinginys, receptas
VMG nuotr.

Sutirštintas pienas paruošiamas gana paprastai: ilgai verdant pienas netenka apie 60 proc. skysčio, tuo metu jis yra pasterizuojamas ir tampa atsparus temperatūros pokyčiams. Svarbu atskirti dvi pagrindines šio produkto rūšis – saldintas sutirštintas (angl. sweetened condensed) ir nesaldintas (angl. evaporated milk). Ryškiausias skirtumas šiuo atveju yra cukrus, kuris saldintame piene keičia ne tik jo skonį, bet dažnai ir spalvą bei gaminio tekstūrą. Galbūt išsigąsite, bet saldžiojoje versijoje cukraus yra net apie 40–45 proc.


Nors sutirštintas pienas buvo sukurtas ilgalaikiam pieno naudojimui ir sandėliavimui be jokios šaldymo įrangos, šiuo metu jis yra vis plačiau naudojamas konditerijoje. Nesaldintas sutirštintas pienas randamas padažų, trintų sriubų, rizotų bei užkepėlių receptuose, jis dažnai pakeičia grietinėlę kaip švelni ir mažai kaloringa alternatyva.


Tačiau grįžkime į desertų pasaulį, kuriame kalorijos seniai pamirštos, o suvartojamo cukraus kiekiai savaitgaliais neskaičiuojami. Ir čia visai rimtai. Saldintą sutirštintą pieną lengvai galima pasigaminti namuose – tereikia trupučio meilės saldumynams, riebaus pieno ir baltojo cukraus. Veganams siūlome dievišką kokosų pieno alternatyvą, kurios skonį galima prilyginti rojui.


Konditeriniai sutirštinto pieno panaudojimai yra beribiai. Juk jis ne tik visų mėgstamas, bet ir labai lengvai pritaikomas. Vienas ingredientas dažnai atstoja du ar daugiau, o fantazijai tereikia laiko ir noro eksperimentuoti. Dalijamės keliomis jo panaudojimo idėjomis.


Kava bombón tapo sensacija Valensijoje, kuomet espresas buvo paruoštas su sluoksniu saldinto sutirštinto pieno. Šitaip paruošta kava pasklido po visus Ispanijos miestus, o paskui tapo be galo populiari Malaizijoje, Tailande ir kitose Azijos šalyse.

Ją paruošti visai paprasta: į nedidelę stiklinę ar cortado puodelį įdėkite šaukštą saldinto sutirštinto pieno ir užpilkite dvigubu espresu.


 

Saldinto sutirštinto pieno receptas

Reikia:

  • 500 ml riebaus pieno (3,5–4 proc. riebumo)

  • 200 g baltojo cukraus (tamsesniam atspalviui ir karamelizuotam skoniui galima naudoti rudąjį arba kokosų žiedų cukrų)

  • Plataus puodo (tam, kad garavimo plotas būtų didesnis ir pienas greičiau suvirtų)

Pieną virkite su cukrumi ne trumpiau, nei tūris sumažės pusiau, vis maišykite metaline šluotele. Nekeiskite temperatūros, net jei masė bus gana skysta – vėsdamas pienas tirštės ir keis savo spalvą bei konsistenciją.


Saldintas sutirštintas kokosų pienas (veganiškas)

Reikia:

  • 400 ml (1 skardinės) kokosų pieno

  • 125 g baltojo arba kokosų žiedų cukraus

  • Plataus puodo (tam, kad garavimo plotas būtų didesnis ir pienas greičiau suvirtų)

Pieną virkite su cukrumi apie ne trumpiau, nei tūris sumažės pusiau, vis maišykite metaline šluotele. Nekeiskite virimo temperatūros. Leiskite atvėsti šaldytuve, kad sutirštėtų.



Skanaus!

Naujausi įrašai

bottom of page