top of page

Maistas ir koronavirusas: atsakymai į jūsų dažniausiai užduodamus klausimus

Šiuo nelengvu visam pasauliui laikotarpiu žmonės stengiasi apsirūpinti maistu karantino laikotarpiui, kita vertus, nerimastauja – ar neužsikrės koronavirusu nuo maisto produktų ir nuo valgių, užsisakomų iš restoranų.

Amerikiečių tyrėjai, maisto saugumu besirūpinantys ekspertai ir sveikatos apsaugos pareigūnai skuba nuraminti – šiuo metu atliekama daug tyrimų, o išmintingiausias elgesys koronaviruso pandemijos metu – perdėtai nesibaiminti, laikytis saugumo, higienos, maksimalaus izoliavimosi taisyklių.


Prieš gamindami valgį ir jį pagaminę, nusiplaukite rankas. Jei liečiate žalią mėsą, žuvį ar kiaušinius, iš karto nusiplaukite rankas. Plaukite vaisius ir daržoves. Nevalgykite žalios tešlos. Žalią mėsą laikykite atskirai nuo kitų maisto produktų šaldytuve, naudokite skirtingas pjaustymo lenteles žaliai mėsai, daržovėms ir duonos gaminiams. Matuokite temperatūrą valgio gaminimo metu. Greitai gendančius produktus, vakarienės, pietų likučius užšaldykite.

Ekspertų atsakymai į daugeliui rūpimus klausimus:

Ar saugu užsisakyti maisto iš kavinių ir restoranų?

Pasak ekspertų, saugu, tai – puiki alternatyva, nes rečiau einama į parduotuvę ir mažiau kontaktuojama su žmonėmis. Didžiausia rizika užsikrėsti – nuo artimo kontakto su žmonėmis, o bekontaktis maisto pristatymas nuo šito apsaugo. Užsisakytus iš restorano valgius perdėkite į savo indus, pakuotes išmeskite, o prieš valgydami nusiplaukite rankas.


Ar termiškai apdorojant maistą, virusas žūva?

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, virusas nuo virimo temperatūrų žūva, taigi gaminkite valgius įprastai.

Ekspertų teigimu, koronavirusas sunyks, esant tokioms pačioms temperatūroms, nuo kurių žūva maistu plintančių ligų patogenai: 63 laipsniai – kiaulienai, jautienos kepsniams, troškiniams ir žuviai gaminti, 74 laipsniai – kiaušinių patiekalams, jautienos maltiniams, įvairiems troškiniams orkaitėje gaminti, vakarykščiam maistui ir virtam kumpiui šildyti.

Ar virusas gali būti perduodamas per mėsą ir kt. gyvūninės kilmės produktus?

Žmonėms kyla tokių minčių, nes pirmi viruso atvejai buvo užfiksuoti Kinijoje – užkratas išplito iš mėsos turgaus Kinijoje. Tačiau leidinyje „Tarptautinis higienos ir aplinkos sveikatos žurnalas“ rašoma, kad pagrindiniai sergančiųjų simptomai – karščiavimas ir kvėpavimo takų sutrikimai, taigi virusas perduodamas per kosulio, čiaudulio daleles, o ne per maistą.

Kaip tie žmonės užsikrėtė? Vis dar atliekami tyrimai. Manoma, kad virusu susirgo šikšnosparniai, jį perdavė kitiems gyvūnams, galiausiai virusu užsikrėtė žmonės. Mokslininkų teigimu, kol kas žinoma tiek, kad virusu užsikrečia žmogus nuo žmogaus.

Ar saugu valgyti termiškai neapdorotus vaisius ir daržoves?

Teoriškai galite užsikrėsti, jei užsikrėtęs žmogus nusičiaudėjo ant obuolio, o jūs tą obuolį paėmėte ir paskui palietėte veidą. Bet realiai didesnė rizika užsikrėsti nuo žmogaus, stovinčio prie obuolių pintinės. Būtent todėl rekomenduojama laikytis 2 m atstumo tarp žmonių.

Patikimiausiai sumažinsite užsikrėtimo riziką, jei, pačiupinėję produktus, dezinfekuosite rankas su parduotuvėse esančiais dezinfekavimo skysčiais. Jei vis tik neramu, valgykite tik termiškai apdorotą maistą.

Ar reikia kaip nors kitaip plauti maisto produktus?

Tikrai nebūtina. Vaisius ir daržoves, kaip įprasta, plaukite po tekančiu vandeniu, esant reikalui, patrinkite šepetėliu. Ekspertai nerekomenduoja plauti produktų su muilu ar skiestu balikliu – šios priemonės gali sudirginti skrandį. Actas viruso nesunaikins. Nėra įrodymų, kad jį gali sunaikinti ir specialūs vaisių ir daržovių plovikliai.

Ar galima užsikrėsti virusu nuo maisto pakuočių?

Virusas persiduoda per seilių lašelius kosulio, čiaudulio metu, žmogus užsikrečia nuo žmogaus. Kol kas nėra žinių, kad maisto produktų pakuotes būtų užkrato šaltinis. Nebent užsikrėtęs žmogus lietė pakuotę, o jūs ją palietėte, tada iš karto pasičiupinėjote nosį, burną ar akis – tada galite užsikrėsti.

Kovo 17 d. britų mokslininkai atliko tyrimą apie koronaviruso išlikimo laiką ant įvairių pakuočių. Paaiškėjo, kad plastikinių ir nerūdijančio plieno paviršių virusas gali išlikti iki 72 valandų, ant kartono po 24 valandų virusas jau nebėra gyvybingas.

Visada galima sumažinti riziką, vadovaujantis šiais patarimais: parėję namo iš maisto prekių parduotuvės, nusiplaukite rankas, iškraukite produktus, nuvalykite paviršius, ant kurių jie gulėjo, vėl nusiplaukite rankas. Jei nerimaujate, nuvalykite stiklainius, skardines, plastikines pakuotes su dezinfekavimo skysčiu. Galite perdėti produktus į kitus indus.


Ar koronavirusas gali plisti per maistą?

Virusas gali patekti ant maisto, jei sergantis žmogus ant nusikosėjo ar nusičiaudėjo, arba palietė rankomis, ant kurių yra bakterijų.

Bet, priešingai nei maistu plintančių ligų bakterijos, virusas ant maisto nesidaugina. Maistu plintančių ligų patogenai jiems tinkamoje terpėje per trumpą laikotarpį sparčiai dauginasi. O virusams reikia gyvo pernešėjo – jie patenka į jo ląsteles ir ten sukuria milijonus dalelyčių.

Ar iš pandemijos vietų atvežtas maistas kelia grėsmę?

Amerikiečių tyrėjų duomenimis, nėra įrodymų, kad JAV kas nors būtų užsikrėtęs COVID-19 nuo importuotų produktų. Svarbu įsidėmėti – virusas (priešingai nei maistu plintančių ligų patogenai) nesidaugina ant maisto produktų, be to, ant įvairių paviršių jis išlieka gyvybingas tik tam tikrą laikotarpį. Tikėtina, kad virusas sunyksta, kol pakuotės iš vienos šalies atvežamos į kitą.

Jei parduotuvės, kurioje apsiperkame, darbuotojas susirgo, ar reikia išmesti toje parduotuvėje pirktus maisto produktus?

Ekspertų teigimu, nebūtina to daryti. Primename – virusą perduoda žmogus žmogui.

Ar sergantis restorano darbuotojas gali užkrėsti maistą?

Restoranai paiso saugaus maisto gaminimo standartų, kad neperduotų su maistu įvairių ligų bakterijų ir virusų – salmonelių, e. coli, shigella (šigelių) bakterijų, noro viruso, A hepatitą sukeliančio viruso. Laikantis saugumo reikalavimų, koronavirusas nepateks į valgius. Be to, šiuo laikotarpiu ypatingai kruopščiai valomos ir dezinfekuojamos virtuvės restoranuose.

Ar skalbti medžiaginius maišelius produktams?

Dalis ekspertų sako plaunantys medžiaginius produktų maišelius po kiekvieno naudojimo. Nėra įrodymo, kad jais gali plisti užkratas, kita vertus, skalbimas apsaugos nuo maistu plintančių ligų bakterijų. Parėję iš parduotuvės, iškraukite produktus, maišelius išskalbkite karštame vandenyje.


Parengta pagal Consumerreports.com informaciją


Daugiau gardžių patiekalų patarimų, receptų ir gero skonio rasite naujame žurnalo VERDU IR KEPU numeryje. Pavartyti galite ČIA.

Naujausi įrašai

bottom of page