top of page

Ką skanaus šiemet žada festivalio „Kino pavasaris“ kulinariniai filmai?

Po dviejų savaičių, kovo 15–30 d., prasidėsiantis didžiausias Lietuvoje kino festivalis „Kino pavasaris“ nepamiršta maisto kultūra besidominčiųjų rato. Ne pirmus metus kino festivalyje rodomi kulinariniai filmai ir šiemet vilios bei kvies leistis į gastronominių potyrių kelionę kino salėje.

Atsivertę festivalio programą, nuolatiniai festivalio lankytojai pastebės, kad anksčiau atskirai išskirta kulinarinio kino programa išnyko. Ją pakeitė filmai, išskirstyti po „Meistrų“, „Festivalių favoritų“ ir „Metų atradimų“ programas. Šiųmetis trejetukas kelia klausimus apie moterų vietą restoranų virtuvėse, atveria duris į „Michelin“ žvaigždučių pasaulį ir leidžiasi į kelionę po Ispanijos regioninę maisto kultūrą. Trumpai pristatome kiekvieną.

Apie kulinarinio kino fenomeną teiraujamės vienos festivalio programos sudarytojų Aistės Račaitytės. „Ne tik „Kino pavasaryje“ bet ir visame pasaulyje kulinarinis kinas jau seniai yra tapęs atskira kino kategorija, nepaprastai populiaria tarp gastronomija besidominčių kino žiūrovų. Galvodami apie gausų tokio kino gerbėjų ratą Lietuvoje, net ir atsisakę atskiros programos skilties, toliau kviesime į apetitą žadinsiančius kulinarinio kino seansus. Šiemet parinkti filmai ypač svarbūs ir politiški“, – sako A. Račaitytė ir priduria, kad šių metų politiškumas kulinariniuose filmuose pasireiškia per aktualijas, pavyzdžiui, vienas filmų pateikia įžvalgas lyčių nelygybės tema.


Prancūzų režisierė Vérane Frédiani, keliaudama po visą pasaulį (lankėsi ir Lietuvoje!), aiškinasi, kodėl žinomiausių žurnalų viršelius puošia šefų, o ne šefių portretai. Kas trukdo moterims tapti žinomomis? Aktualus gastronomijos pasaulio užkulisius apnuoginantis tyrimas.


Vieni jų nesivaiko ir nesupranta, kiti pameta galvą ir aukoja gyvybę. Kaip bebūtų, „Michelin“ žvaigždutės tebėra svarbiausia aukštosios maisto kultūros vertinimo sistema. Dokumentiniame filme pateikiama šio gido istorija ir raida, kalbinami kritikai bei garbintojai ir, žinoma, dairomasi po geriausių pasaulio restoranų virtuves. Intriguoja!


Komiška dar viena dviejų aktorių Steve Coogano ir Robo Brydono kelionė po Ispanijos regioninę virtuvę. Prieš tai aplankę Angliją ir Italiją („Kelionė į Italiją“ (The Trip to Italy, 2014), save vaidinantys personažai šįkart leidžiasi į ispaniškų skonių karuselę. Nesuklyskite, tai – vaidybinis filmas!

Naujausi įrašai

bottom of page