top of page

Kulinarinio kino gerbėjams: filmai, kuriuos verta pažiūrėti


kino bilietas
Pixabay.com nuotr.

Vienas svarbiausių kino festivalių Europoje (po Kanų ir Venecijos) Berlyno kino festivalis kasmet pristato kulinarinių filmų programą. Šiemet 12 kartą parengtoje kulinarinio kino rinktinėje – 9 naujausi dokumentiniai filmai ir vienas vaidybinis, nagrinėjantys ryšius tarp maisto, kultūros ir politikos. VMGonline.lt pasakoja apie vasarį pristatytas juostas plačiau.


„Chef Flynn“ (rež. Cameronas Yatesas, 2018)

Kulinarinio kino programą atidarė amerikiečių režisieriaus dokumentinis filmas apie Flynną McGarry, 1998-aisiais gimusį jauną ir be galo talentingą šefą. Būdamas 10-ties namų svetainę pavertė pop-up restoranu, kurį pavadino „Eureka“. Šis filmas – intymus kylančio kulinarijos genijaus portretas.


„The Quest of Alain Ducasse“ (orig. „La quête d’Alain Ducasse“, rež. Gillesas de Maistre, 2017)

Kulinarijos vizionierius Alainas Ducasse yra pasakęs: „Kuriame prisiminimus, kurie išlieka.“ Tam, kad juos sukurtų, jis daug keliaudavo, ragaudavo ir tyrinėdavo. Filme, kuriame filmuotis šefas buvo įkalbinėjamas metus, įamžinti beveik 2 metus trukę kulinarijos legendos vizitai visame pasaulyje – nuo Rio de Žaneiro iki Kioto.


„Our Blood Is Wine“ (rež. Emily Railsbackas, 2017)

Gruzijoje vynas gaminamas apie 8 tūkst. metų. Jis – šios tautos kraujyje. Vis dėlto, sovietmečiu senieji vyndarystės metodai buvo beveik prarasti. Filmo režisierė fiksuoja, kaip gaivinamas pamirštas paveldas.


„Cuban Food Stories“ (rež. Asoris Soto, 2018)

„Kubietiško maisto turas, kurio laukėte“, – taip anonsavo maisto portalas „Food&Wine“. Po 10 metų, praleistų JAV, režisierius sugrįžta į gimtinę ieškoti pamirštų Kubos skonių. Pasitelkęs 9 istorijas tarsi mozaiką jis dėlioja šalies virtuvės paveikslą, kuris dėl sovietinės santvarkos griūties išbluko. Kartu tai ir žvilgsnis į priekį – į ateitį, kuri dar laukia.


Ramen Shop“ (orig. „Ramen Teh“, rež. Ericas Khoo, 2018)

Vieninteliame šios programos vaidybiniame filme pasakojama apie jauną rameno šefą, kuris palieka Japoniją ir išvyksta į Singapūrą, iš kurio yra kilę jo velioniai tėvai. Ten jis ieško dėdės, gaminančio bak kut the, arba kiaulienos šonkaulių sriubą. Kaip visuomet, atvykus ten įvyksta ir įvairiausių netikėtumų… Maistas filme siejamas ne tik su prisiminimais, bet ir padeda susitaikyti.


„The Game Changers“ (rež. Louie Psihoyosas, 2018)

„Oskaro“ laimėtojo už filmą „Įlanka“ („The Cove“, 2009) režisuotas filmas apie „The Ultimate Fighter“ nugalėtoją Jamesą Wilksą, kuris keliauja po pasaulį ir mėgina sugriauti savo požiūrį, jog „tikri vyrai valgo mėsą“. Filme kalba patys įvairiausi specialistai ir garsenybės (pavyzdžiui, Arnoldas Schwarzeneggeris). Stebina šiek tiek juokingas filmo prodiuserių duetas – režisierius Jamesas Cameronas ir aktorė Pamela Anderson.

Programoje taip pat pristatytas filmas greenwashing tematika („The Green Lie“ (rež. Werneris Boote, 2018)). Meksikiečių kovą su statybomis jų miestelyje vaizduoja „Patrimonio“ (rež. Lisa F. Jackson, Sarah Teale, 2017). Apie Libano pabėgėlių stovyklos moterų maisto furgonus pasakojama filme „Soufra“ (rež. Thomasas Morganas, 2017). Į ne visai nuostabiąją Toskaną pas dvynius ūkininkus nukelia „Lorello e Brunello“ (rež. Jacopo Quadri, 2017).

Naujausi įrašai

bottom of page