top of page

KLAUSK GYDYTOJO: kiek vandens gerti?


Faktas, kad be vandens neišgyventume. Tačiau ši būtinybė yra apaugusi daugybe mitų, teiginių ir klausimų, į kuriuos vieni atsako vienaip, kiti kitaip.


vanduo su vaisiais, VMG
Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

Kiek, kada ir kokio vandens turėtume gerti – į šį ir kitus klausimus atsako klinikos „InMedica“ gydytojas-dietologas Edvardas Grišinas.


Kada iš tiesų reikia gerti vandenį – prieš maistą ar po jo – kad mūsų organizmas būtų sveikas?

Iš tikrųjų, mūsų organizmas bus sveikas tada, kai mes į jį įsiklausysime. Turime gyventi pagal tam tikras taisykles, nes kai jų nėra – tuomet būna chaosas. Anksčiau gerdavome vandenį ir prieš, ir po, ir valgio metu – ir nieko blogo nenutikdavo. Tačiau šiais laikais kyla jau net ir tokie klausimai kaip, pavyzdžiui, kada mums vanduo žalingas, o kada naudingas.

Iš esmės, sveikas žmogus vandenį gali gerti bet kada. Viskas priklauso nuo to, koks vanduo ir kiek jo išgeriama, bei koks maistas yra valgomas. Žmogaus skrandžio talpa yra apie litrą, tad jeigu žmogus suvalgo didesnį dubenėlį sriubos ir sriubą dar užgeria vandeniu, be abejo, jaus kažkokį tempimą, maudimą, tačiau tai netruks ilgai – tik kol vanduo pereis virškinamuoju traktu. Tad teoriškai trumpalaikis skrandžio apsunkimas gali būti. Bet, kaip ir minėjau, viskas priklauso nuo to, kokį maistą valgome ir kiek vandens išgeriame.

Yra rekomendacijų vandenį gerti likus 30 min. iki valgio ir jau tuomet 30 min. po jo, kad būtų išvengta vieno ar kito virškinamojo trakto negalavimo.


Tai koks turėtų būti išgeriamo vandens kiekis?

Svarbu, neiti į kraštutinumus. Stiklinė vandens yra rekomenduojama norma. Žinoma, stiklinė stiklinei nelygu. Jeigu žmogus nenori gerti, per prievartą nereikia to daryti. Tačiau jeigu žmogus valgo sausą maistą, kad ir sumuštinius, vanduo kaip tik pagerins virškinimą.

Dažniausiai mes skubame, greitai valgome ir nespėjame sukramtyti viso maisto. Tokiu atveju vanduo valgio metu ne tik nepakenks, bet ir prisidės prie geresnės savijautos, jeigu bus geriamas adekvačiais kiekiais.


Kokia jūsų nuomonė apie rytinę stiklinę vandens su citrinos sultimis ar netgi druska?

Esu už", nes tai yra tam tikras ritualas, rutina. Labai dažnai mūsų protas siejasi su virškinamuoju traktu: kaip mąstome, taip ir jaučiamės, taip veikia ir mūsų žarnynas. Tad jeigu rytinė stiklinė vandens suteikia žmogui pozityvios energijos ir geresnę savijautą, tai aš tikrai sakau taip – išgerkite tą stiklinę vandens ir neišmeskite to iš savo dienos rutinos.

Klausimas, ar tai fiziologiškai mums atneša kažką naudingo. Ar tai šaltas, ar šiltas vanduo, vis tiek mūsų organizmas palaiko vieną stabilią temperatūrą, kaip ir rūgštingumą. Tad nesvarbu, kokį vandenį jūs gersite – vis tiek tai bus tik vanduo mūsų virškinamajam traktui.

Ar lašinti į vandenį citrinos ar įberti druskos – skonio reikalas. Didesnės teigiamos naudos tai neduos.


Taigi, kiek stiklinių vandens reikėtų išgerti?

Mes sakome – reikia klausytis organizmo. Bet net suaugęs žmogus per dieną turėtų išgerti bent 2–3 stiklines vandens, nes intuityvumas ne visada yra teisingas: kartais žmogus gali visiškai negerti vandens ir jaustis gerai, tačiau jis nežino, kad jaustųsi dar geriau, jei išgertų nors litrą paprasto vandens.

Prieš kiekvieną valgymą išgerkite po stiklinę vandens ir to visiškai pakaks. 


Būkite sveiki!



Naujausi įrašai

bottom of page