top of page

KLAUSK GYDYTOJO: ar galima vaikams kavos?

Gerdami ryto kavą suaugusieji neretai išgirsta vaikišką balselį prašantį duoti jos paragauti. Kava skaniai kvepia, o jeigu dar su pieno puta vaikui atrodo kaip desertas.


kava
Unsplash.com nuotr.

Gal skaitėte istoriją apie mokslininkę Janiną Radvilę, kuri kavą pradėjo gerti būdama turbūt vos aštuonerių? Moteris pripažįsta, kad gal kiek per anksti, tačiau abejones atremia: Bet štai – užaugau ir viskas gerai!”.


Į klausimą Ar galima vaikams kavos?” atsako klinikos klinikos „InMedica" vaikų ligų gydytoja Daiva Stanislovaitienė

Vienareikšmiškai ne”, nes vaikas nėra suaugusio žmogaus mini kopija, tai reiškia, kad jo visiškai kitokia medžiagų apykaita, kepenų ir inkstų veikla, be to, augančiam organizmui reikalingos medžiagos, kurias, vaizdžiai kalbant, kava išplauna” iš organizmo.

Veiklioji kavos medžiaga, kofeinas, vaiko organizme užsibūna ilgiau nei suaugusiojo. Koks jo poveikis? Stimuliuojantis, tonizuojantis. Įprastai vaikas natūraliai yra aktyvus, todėl dėl papildomo aktyvinimo gali tapti hiperaktyvus, irzlus, neramus, o pervargus gali sutrikti jo miegas.

Kava pasižymi skysčius varančiomis savybėmis, o kartu su skysčiais išvaro ir kalį, kuris reikalingas augantiems kaulams, magnį, kurio reikia raumenims, sutrikdo geležies, cinko, B grupės vitaminų įsisavinimą. Augančiam organizmui tai nėra gerai.

Be to, kava didina skrandžio rūgštingumą, dėl to gali pradėti skaudėti skranduką, sutrikti apetitas. O kur dar poveikis dantims! Juk vaikų dantų emalė yra minkštesnė ir plonesnė, kava nudažo dantukus. Trumpai tariant, tai nėra vaikui tinkamas gėrimas. Be abejo, vaikas gali norėti ir prašyti, tačiau tėvai turėtų siūlyti alternatyvas, pavyzdžiui, vandenį, kompotą ir pan.


Kada pirmą kartą?

Manoma, kad sulaukęs dvylikos metų vaikas gali išgerti puodelį kavos per dieną. Tačiau, pasak gydytojos, svarbu, kad nebūtų piktnaudžiaujama. „Paaugliai eina gana vėlai miegoti, ryte sunkiai keliasi, tad kava tampa priemone išsibudinti, energijos, žvalumo šaltiniu. Tačiau tyrimai rodo, kad, pavyzdžiui, bėgiojimas labiau nei kava ir žvalina, ir pagerina trumpalaikę atmintį. Kavos poveikis yra staigus, tačiau trumpalaikis, t. y. išgėrus plūsteli energijos banga, deja, netrukus ji nuslūgsta ir žmogus pasijunta visiškai išsekęs.


Ar kakava geriau

Kakavoje taip pat yra kofeino, todėl piktnaudžiauti nereikėtų. Kitas pavojus ir kavą, ir kakavą paaugliai dažniausiai gera saldintą, su desertu. Tai yra papildomos kalorijos.


Būkite sveiki ir... skanaus!


Naujausi įrašai

bottom of page