top of page

KLAUSK GYDYTOJO: ar dantų kapos padeda lieknėti?


Dantų kapos – tai skaidrios ir plonos plokštelės, dedamos ant dantų, ir yra puiki alternatyva žmonėms, kurie nenori breketų. Tai yra estetinis dantų tiesinimo būdas, nes kapų ant dantų praktiškai nesimato. Prieš valgį kapas reikia išsiimti. Skamba nelabai skaniai, tiesa?


Unsplash.com nuotr.

Bet šis nematomas dalykėlis turi ir daugiau sąsajų su maistu. Gajus įsitikinimas, kad jas nešiojantieji ... sulieknėja! Tiesa tai ar mitas, klausiame „InMedica“ klinikų gydytojos odontologės Simonos Korop.


Kodėl valgant kapas reikia išsiimti? Kad nepatektų maisto?

Teisingai. Dantų kapas burnoje reikia nešioti 20–22 val. per parą, kas išties yra gana daug. Jas išsiimame tik tada, kai valome dantis, valgome ir geriame.


Ar tiesa, kad nešiodami kapas žmonės sulieknėja, nes mano esant per daug vargo jas visą laiką prieš valgį išsiiminėti, tada išsivalyti dantis ir vėl įsidėti. Kaip yra iš tikrųjų?


Tai – daugiau tiesa nei melas. Kaip ir minėjau, kapas reikia išsiimti prieš valgį. Kai išsiimame kapas, jas nuplauname ir pavalgius prieš jas įsidedant būtina dantis išsivalyti su dantų šepetėliu, dantų pasta ir panaudoti tarpdančių siūlą. Kapos labai gerai priglunda prie dantų, tad jeigu ant jų bus likę maisto likučių, atsiras kariesas, dantenų uždegimas ir blogas kvapas.

Kiekvienas valgis reiškia dantų valymą. Ir žmonės ima sąmoningai galvoti, kada tas kapas jie įsidės, kada išsiims, ir susiplanuoja, kad valgys tik tris kartus per dieną. Nes kiekvienas užkandžiavimas reiškia ėjimą į vonią ir dantų valymą.


Ir esant viešojoje erdvėj, ne visada gali tą dalyką padaryti...

Viešoj erdvėj, manau, nėra malonu prieš žmones išsiiminėti, reikia vis tiek nueiti į vonią, išsiimti kapas, jas nusiplauti, grįžti, pavalgyti, tada vėl grįžti į vonią, išsivalyti dantis ir įsidėti kapas atgal. Tad žmonės praktiškai nutraukia užkandžiavimą. O kuo mažiau užkandžiaujama, tuo ilgiau laikomos kapos burnoje, vadinasi, geresnis ir jų veikimas.

Taigi, yra tiesos, kad žmonės numeta svorio. Ir dažniausiai pacientai teigia, kad per visą gydymo laikotarpį jie numeta apie 5–7 kg.


Vienu metu išsprendžiamos net dvi problemos!

Taip, ištiesinami dantys ir numetama svorio. Išties, pasikeičia žmonių mitybos įpročiai. Gerti kavą, arbatą taip pat nerekomenduojama su kapomis, nes spalvoti gėrimai jas gali nudažyti. Su kapomis burnoje galima gerti tik vandenį. Ką žmonės tuomet daro? Ima vengti kavos, arbatos, saldintų gėrimų ir dažniau geria vandenį, kuris yra nekaloringas.


Gal esant su kapomis spalvotus gėrimus reikėtų gerti per šiaudelį? Mitas ar tiesa, kad per šiaudelį gerti – sveikiau?

Taip yra teigiama, bet kiek girdėjau iš pacientų, tai netgi geriant per šiaudelį vis tiek skysčio patenka po kapomis ir jos pigmentuojasi – pakeičia spalvą iš skaidrios į rusvą.

Dar noriu pridurti, kad dantų valymas, naudojant kapas, yra paprastesnis nei nešiojant breketus, nes dantis valome be kapų burnoje. Tai tiesiog turime dantų šepetėlį, dantų pastą, kapas išsivalome ryte ir vakare.

Su kapomis viskas yra kur kas paprasčiau, ir valgyti galime bet ką, nėra jokių draudimų – tik galbūt vienintelis nepatogumas, kad dažniau reikia nueiti į vonią ir išsivalyti dantis bei kapas. 


Būkite sveiki!

Naujausi įrašai

bottom of page