top of page

Jau aišku, kur geriausia patirti pirmąjį kartą su austre

Austrės, kurias pasaulyje galite rasti vos keliuose turguose, į specialią tarą iš statinės pilstomas garsios italų šeimos ūkio gaminamas alyvuogių aliejus, Benedikto kiaušiniai, kurių kaina nuoširdžiai nustebina, šampano skonio bulvių traškučiai ar saulėje sunokę vaisiai ir daržovės – tokie pat, kuriuos turgeliuose perka vietiniai italai ar tailandiečiai. Šias gėrybes gurmanai ras Vilniaus Halės turgavietėje, kur atidaryta nauja „ASSORTI Gourmet“ parduotuvė-bistro, prekiaujanti išskirtinai delikatesiniu maistu.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.


Norite aliejaus? Įsipilkite patys

Naujosios krautuvėlės asortimentas – išskirtinis ir kruopščiai atrinktas. Didžioji produktų dalis – tai atradimai iš Pietų Europos, primenantys saldų gurmano sapną. Kiekvienas lentynose rymantis produktas turi savo istoriją ir kažkuo primena atostogų lauktuves, kurias atsivežame iš vietų, leidusių pasijusti tarsi namuose. Pavyzdžiui, į akis iškart krenta bidonas su čiaupu, kuriame laikomas alyvuogių aliejus, atkeliavęs iš Umbrijos (Italija) regiono. Išsirinkę patinkančios talpos tarą, galite jo įsipilti (250 ml šio produkto kainuoja 5,59 Eur), tuo pat metu įsipildami ir dalelę Italijos istorijos. Juk šį aliejų gamina nedidelė Carletti italų šeima, verslą plėtojanti beveik 400 metų.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.


Alyvmedžiai auga aukštai kalnuose, į juos negali nukakti jokia sunkioji technika, taigi alyvuogės kaip žiloje senovėje renkamos rankomis, gauta žaliava spaudžiama pagal senovines tradicijas, tam naudojant ne mechaninę įrangą, o ne vienerius metus išgyvenusiais girnas. Galutinis produktas – ypač tyras aliejus su charakteriu, bet skonio prasme universalus: neturi lietuviams kol kas dar sunkiai suvokiamo aštraus, intensyvaus skonio. Beje, jį galima naudoti ne tik rimtiems patiekalams, bet ir sveikatos stiprinimui (italai turi puikią tradiciją rytą pradėti nuo šaukšto aliejaus, kurį išgėrę, tikina, apsaugantys sąnarius) ar net desertams. „ASSORTI“ komercijos direktorius Gerardas Pugžlys ragina šį aliejų pilti net ant ledų: „Ledai saldūs, aliejus turi kartumo, išeina tobulas derinys, kurį įvertins ne tik gurmanai, bet ir vaikai.“

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.


Jau aišku, kur geriausia patirti pirmąjį kartą su austre

Parduotuvių šefas ir daugkartinis Lietuvos austrių gliaudymo čempionas Tadas Gailiūnas atkreipia dėmesį ir į išskirtinę austrių pasiūlą. Čia rasite šviežias 6 rūšių austres (jų kaina svyruoja nuo 1,5 iki 2,5 Eur už vnt.), kurios kas savaitę vežamos tiesiai iš Paryžiaus Renžiso turgaus. Išskirtinis dėmesys skiriamas ypatingai austrių rūšiai “Daniel sorlut”, kurios į ASSORTI Gourmet atkeliauja tiesiai iš augintojų šeimos Sorlut Prancūzijoje. Mėsingos, sūriai saldžios austrės sužavės ir šio gurmaniško produkto mėgėjus, ir pirmakarčius austrių ragautojus. „Jei manęs klaustų, kokių austrių vertėtų paragauti jų iki tol nevalgiusiam žmogui, pasiūlyčiau tik šitas. Jos pirmam kartui pats tas“, – pasakojo austrių gliaudymo čempionas.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.


Benediktų terapija

Po „ASSORTI Gourmet“ stogu veikia ir bistro. Šefas atskleidžia, kad jo meniu turi mažai ką bendra su Vilniaus centre įprastais verslo pietumis. Čia vidurdienį galima paskanauti įvairių jūros gėrybių, prancūziškos svogūnų sriubos ar itališkais sūriais pagardintų salotų. Sekmadieniais parduotuvės-bistro komanda kviečia į vėlyvuosius pusryčius, per kuriuos patiekiama sviestinių raguolių, su putojančiu vynu derinamos šviežios austrės, itin didelio populiarumo sulaukia ir Benedikto kiaušiniai, kurie vilioja ne tik skoniu ir kokybe, bet ir kaina – už porą Benediktų, besimaudančių šviežiai gamintame padaže, sumokėsite 3,99 Eur.

Naujausi įrašai

bottom of page