top of page

Dietologė pasakė viską, ką galvoja apie degalinių meniu

Tuščiu skrandžiu privažiavus degalinę, ji atrodo tarsi dangaus siųstas išsigelbėjimas. Dešrainiai, sumuštiniai, tortilijos, mėsainiai… Nežinia, kurį griebti, nes norisi visko! Tačiau nederėtų pasiduoti alkio pagundoms. Degalinių maistą VMGonline.lt komentuoja gydytoja-dietologė doc. dr. Edita Gavelienė.

Kaip vertinate Lietuvos degalinių asortimentą?

Keleriopai. Visų pirma, reikia suprasti, kam jis yra skirtas. Jeigu žmogus mano, kad galima maitintis degalinių asortimentu kasdien, tai šis įsivaizdavimas nėra teisingas. Natūralūs produktai ir šviežiai paruoštas maistas yra sveikatos garantas. Žinoma, jeigu pačiam nepavyko pasiruošti maisto, tuomet tam kartui galima pasirinkti patiekalą iš degalinės meniu. Tenka susidurti su žmonėmis, kurie į degalines užsuka kasdien, mažiausiai vienas valgymas yra iš degalinės asortimento – pusryčiai, pietūs, treti dažnai stabteli naktį. Į degalinės maistą reikėtų žiūrėti kaip į greitojo maisto restorano pasiūlą. Tai neturėtų būti nuolatinis pasirinkimas, kadangi bus viršijamas kalorijų kiekis ir nebus gaunama reikalingų maistinių medžiagų. Didžioji dauguma ten siūlomų patiekalų yra didelio kalorijų tankio ir mažo maistingumo, t. y. turintys mažai mineralinių medžiagų ir vitaminų.

Tiesa, kad kai kurie tinklai siūlo sveikesnių alternatyvų. Galima pasirinkti daugiau daržovių turinčių patiekalų, daržovių rinkinukų, riešutų. Variantų yra.

Gydytoja-dietologė. Edita Gavelienė. Valerijos Stonytės nuotr.

Gydytoja-dietologė Edita Gavelienė. Valerijos Stonytės nuotr.


Ko pasigendate degalinių lentynose ir meniu?

Kai kuriuose tinkluose yra nuskriausti vegetariškai ir veganiškai besimaitinantys lankytojai. Jiems pasiūla ženkliai mažesnė.

Ar kava iš tikrųjų skatina budrumą? Kiek puodelių per dieną galima suvartoti?

2–3 puodeliai kavos per dieną yra gerai, tačiau didesni kiekiai skatina nervingumą ir dirglumą. Poveikis nėra toks, kokio tikimasi. Ypač jei piktnaudžiaujama energiniais gėrimais. Reikia nepamiršti, kad po gėrimo, kuris papildytas kofeinu ir kitomis aktyvinančiomis medžiagomis, ateina slopinimo fazė. Tad pusvalandį būsime aktyvūs, tačiau po to – nebe.

Iš tikrųjų geriausias gėrimas yra vanduo. Jį galima gurkšnoti bet kada – ir dieną, ir naktį. Jis duoda daugiausiai naudos.


riesut

Ar galima valgyti vairuojant?

Bet kuris valgymas – mažasis, kaip priešpiečiai, ar didysis, kaip pietūs – turėtų vykti dėmesingai. Tai reiškia, kad reikia leisti sau sustoti ir nors 5 minutes skirti pavalgymui. Kai žmogus valgo, jis neturėtų užsiimti jokia kita veikla.


darzoves su padazu

Dažnai vairuotojas kelyje graužia riešutus, kažką kramto budrumui palaikyti. Ar tai tinkamas pasirinkimas?

Važiuojant ir kremtant riešutus, saulėgrąžas ar saldainiukus didinamas suvartojamų kalorijų kiekis. Tai viena iš priežasčių, dėl kurios susergama nutukimu. Žmonės, neturintys genetinio polinkio sirgti nutukimu, dėl tokio užkandžiavimo yra varginami virškinimo sistemos sutrikimų. Kitaip tariant, maistu nereikėtų skatinti savo budrumo.

Naujausi įrašai

bottom of page