top of page

Ar teisingai šaldote, marinuojate, verdate gėrybes? (+ Vaidos Kurpienės becukrės uogienės receptas)


Vaida Kurpienė, Alfas live, Alfas Ivanauskas, patarimai

Šeštadienio laidoje ALFAS LIVE jos vedėjas Alfas Ivanauskas ir sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė kalbėjosi apie dalykus, kuriais gyvename maždaug nuo vasaros vidurio iki vėlyvo rudens, o kai kurie ir ištisus metus. Tai konservavimas, marinavimas, šaldymas ir rauginimas. Kuris būdas išsaugoti gėrybes yra pats geriausias?

„Rauginti produktai yra vertingi, bet aš jų pati šiek tiek privengiu, nes juose yra histamino, kuris ypač nėra gerai žmonėms, turintiesiems alergijų, kenčiantiesiems nuo dermatito ir kitų ligų.“ – sako mitybos specialistė.


Kuo skiriasi konservavimas, marinavimas ir rauginimas?

Konservuoto maisto vertė labai priklauso nuo to, kaip ilgai yra laikomas produktas. Pavyzdžiui, ypač vyresnių žmonių sandėliukuose galime rasti net ir metų ar kelių senumo uogienių bei kitų konservuotų produktų. Jei nesupeliję ar nepakeitę vaizdo, jie kaip ir valgomi, bet aš manau, kad nevertėtų to daryti. Konservuotus produktus suvartoti reikėtų nuo vieno derliaus iki kito, o grybus – apskritai per pusmetį.

Kitas dalykas – kiek laiko mes skiriame konservuojamų produktų apdorojimui. Kuo ilgiau apdorojame, tuo gerųjų dalykų lieka mažiau. Taigi, svarbu kuo trumpiau apdoroti, dezinfekuoti stiklainius ir gerai uždaryti.

Dar svarbu – kiek yra vartojama kitų priedų. Jeigu kalbame apie didelius kiekius cukraus, acto, druskos – tai gali pakenkti sveikatai. Yra tokių uogienių receptų, kur kilogramui uogų reikia kilogramo cukraus. Tokiu būdu išverdama ne naudinga uogienė, o saldainis. Vienas šaukštelis tokios uogienės yra tas pats, kas vienas saldainis.

Aš verdu obuolienę be cukraus. Užverdu gabalėliais pjaustytus obuolius, vos užvirus sutrinu galingu trintuvu, tada vėl užverdu, supilstau į indelius gautą tyrę ir viskas. Laikau šaldytuve, bet puikiai laikosi ir žemesnėje temperatūroje rūsyje ar sandėliuke. Tokioje obuolienėje cukrus yra tik iš obuoliukų – puikus priedas prie sekmadienio blynų.

Marinuodami daržoves naudojame actą. Yra receptų, kur stiklainiukui jo dedamas šaukštas ar du. Natūraliai fermentuotame acte tikrai yra gerų medžiagų, bet jeigu pusės litro stiklainyje acto yra viena stiklinė ir pusė stiklinės cukraus, tai tikrai nėra labai vertingas maisto produktas.


Koks yra geriausias konservavimo būdas?

Numeris vienas yra šaldymas. Tačiau ir šaldant yra tam tikrų niuansų. Labai svarbu, per kiek laiko užšaldome produktus. Dažniausiai žmonės pasiruošia produktus, sugrūda juos visus į šaldiklį ir pamiršta iki valgymo. Tačiau šaldymo zonos nereikėtų prikimšti kimštinai, nuo apačios iki viršaus. Reikėtų kuo plonesniu sluoksniu dėti daržoves ar uogas šaldymo lentynoje, o kai sušąla, sudėti į specialius šaldymui skirtus maišelius. Pavyzdžiui, uogas aš šaldau taip: pirmiausia paskleidžiu šaldymo lentynoje plonu sluoksniu ant kepimo popieriaus, jos greitai sušąla, tada sušalusias suberiu į šaldymo maišelius ir palieku šaldymo kameroje. Tada šaldau kitą partiją paskleidus ant sviestinio popieriaus ir t.t. Taip šaldomos uogos būna nesulipusios, birios, išlaiko spalvą, struktūrą – tai rodo, kad išlieka daugiau vertingų medžiagų.

Daržoves prieš šaldant būtina nuplikyti verdančiu vandeniu. Labai rekomenduoju šaldyti porcijomis. Nes jeigu užsišaldome daug vienoje pakuotėje, o sriubai ar kitam patiekalui panaudojame tik dalį, ką daryti su likusia jau atšilusia daržove? Labai dažnai išmetame. Patogu šaldyti mažesnėmis porcijomis. Ir, žinoma, reikėtų planuoti tos dienos valgiaraštį. Jeigu naudojate šaldytas morkas sriubai ir jų lieka – iškart pagaminkite ir salotas, kurioms reikia morkų.



Jei stiklainyje ant uogienės yra užsidėjęs pelėsis, jį nugiebus uogienę galima valgyti?

Pelėsis išskiria toksines medžiagas, kurių skonio receptoriais mes nejaučiame, bet jos jau yra pasklidę visame maiste. Tos medžiagos organizmą veikia kaip kancergenai. Jeigu labai gaila uogienės, blogiausiu atveju galima nugriebus pelėsį tą uogienę dar kartą išvirti. Žinoma, kiek ten liks vertingų medžiagų, kitas klausimas.


Visą ALFAS LIVE laidą galite pamatyti čia


Naujausi įrašai

bottom of page