top of page

50 geriausių patiekalų pasaulyje: suplanuokite gastromaršrutą


„Nėra meilės, nuoširdesnės už meilę maistui“, – teigė George'as Bernardas Shaw'as.

Stebint, kas vyksta gastronomijos pasaulyje, panašu, jog jis buvo teisus. Sukurta daugybė patiekalų, dėl kurių žmonės valandų valandas užtrunka savo virtuvėse, kad juos pagamintų, arba nukeliauja tūkstančius kilomterų į įvairias pasaulio puses, kad jų pavargautų.



Tačiau kurie iš jų yra skaniausi, geriausi? Kuriose pasaulio šalyse kepamas ir verdamas geriausias maistas pasaulyje?


Naujienų portalo CNN.com komanda pabandė sudaryti 50 skaniausių kada nors sukurtų maisto patiekalų sąrašą. Šįkart pateikiame 25 patiekalus iš sąrašo apačios. Beje, šis sąrašas gali padėti sudaryti ir vasaros kelionių maršrutus.

Pradedame!


50. Sviestiniai spraginti kukurūzai, Jungtinės Amerikos Valstijos.

Kukurūzų spragėsiai pramoninio pasaulio arkliukas yra geriausi, kai kepami dideliame kiekyje sviesto, kol išsprogsta, o valgomi vėlai vakare žiūrint mėgstamus filmus.


49. Masala dosa, Indija

Traškus ryžių paplotėtis į kurį paprastai įsukama aštrus bulvių košės mišinys ir visa tai nardinama į prieskoningą kokosų čatnį, pomidorų ir lęšių padažus bei kitus pagardus. Nuostabus pusryčių maistas, kurio dėka būsite sotūs iki pat pietų.


48. Bulvių traškučiai, Jungtinė Karalystė.

Nėra labai aišku, kada ir kur pagaminti pirmieji bulvių tarkučiai: sklinda legendos, kad jie buvo sukurti Niujorke 1853 m., bet seniausias žinomas receptas pasirodė bestseleriu tapusioje maisto gaminimo knygoje, kurią parašė Englishman William Kitchiner. Kad ir kaip būtų, šiandien bulvių traškučiai yra vienas populiariausių patiekalų", ypač jaunimo tarpe.



47. Jūros gėrybių paelija, Ispanija.

Jūra banguoja po kojomis, šiltas brizas kedena stalo staltiesę, įkaitusi paelijos keptuvė priešais jus. Krevetės, omaras, midijos ir sepijos derinami su baltaisiais ir juodaisiais ryžiais, įvairiomis žolelėmis, aliejumi ir druska. Populiariausias Valensijos patiekalas akimirksniu įjungia atostogų režimą galvose.




46. Som tam, Tailandas.

Kad paruoštumėte pačias populiariausias žaliąsias Tailando salotas, jums reikės smulkinto svogūno ir česnako, tamarindo ir laimo sulčių, žuvies padažo, žemės riešutų, džiovintų krevečių, pomidorų, cukranendrių pastos, pupelių ir saujelės tarkuotos žaliosios papajos. taip pat lipnių ryžių. Galimos ir kitos variacijos su krabais ir fermentuotos žuvies padažu, bet niekas neprilygsta originalo skoniui.



45. Vištienos ryžiai, Singapūras.

Ryžiai su vištiena dažnai vadinami nacionaliniu patiekalu Singapūre. Garuose virta arba kepta vištiena patiekiama su kvapniais riebiais ryžiais ir griežinėliais supjaustytu agurku. Gardinama padažais, pavyzdžiui, tamsus sojos padažas, čili su česnaku ir imbieras.


44. Poutine, Kanada

Skamba blogai, neatrodo skaniai, tačiau yra be galo skanu. „Poutine“ – tai gruzdintos bulvytės, sūrio varškė su rudas padažas. Patiekalas atsirado Kanados Kvebeko provincijoje 1950-ųjų pabaigoje ir dažniausiai valgomas po keletos alaus”.



43. Takos, Meksika.

Šviežia rankų darbo tortilija, prikimšta mažučių griluje keptų kumpio gabaliukų,kurie padengti gvakamole, salsa, svogūnais ar bet kuo kitu, ko tik norite. Tako puikiai tinka pusryčiams, pietums ar vakarienei.



42. Sviestinis skrebutis su marmite.

Viskas, kas gausiai patepta sviestu, yra gero skonio. Tačiau sviestinį skrebutį aptepus ypatingu mielių ekstrakto produktu - marmite - jis tampa vienu metu ir aštrus, ir saldus, ir rūgštus. Žodžiu, nuostabus. Vieni jo nekenčia, kiti myli besąlygiškai.


41. Fermentuotas tofu, Pietryčių Azija.

Niekas negali jūsų paruošti šiam vienam keisčiausių patiekalų pasaulyje. Stipraus kvapo (dvokiantis?) fermentuotas tofu yra vienas ikoniškiausių Pietyrčių Azijos patiekalų. Patikėkite, kartą paragavę kvapo neužmiršite keliolika mėnesių.



40. Marcipanas, Vokietija

Neapsigaukite pigiais marcipano padirbiniais, kuriuose naudojama sojos pasta arba migdolų esencija. Tikrajam marcipanui naudojami tik migdolai su cukrumu ir jis yra toks skanus, kad suvalgysite keletą gabalėlių iš karto.



39. Kečupas, Jungtinės Valstijos

Pripažinkite: jeigu kažkas ir gali dvimečius priversti valgyti morkas, tai kečupas. Jis vertas ne tik skanaus, bet ir stebuklingai įkalbančio patiekalo titulo.


38. Prancūziškas skrebutis, Honkongas

Honkongo stiliaus prancūziška skrudinta duona yra tarsi apkepas. Du skrebučiai aptepami žemės riešutų sviestu, pamirkomi kiaušinių plakinyje, apkepami svieste ir patiekiami su dar daugiau sviesto ir daugybe sirupo...



37. Chicken parm, Australia


Vištienos filė aplieta lydytu parmezano ir mocarelos sūriu, pipirais ir česnakais kvepiačiu pomidorų padažu. Šį italų kilmės patiekalą australai puikiai gamina ir net laiko jį savu.


36. Humusas, Vidurinieji rytai

Šis rytietiškas patiekalas, pagamintas iš avinžirnių, skanintas česnaku, citrinų sultimis ir tahiniu paplito visame pasaulyje. Puikaus skonio, tinka su duona, mėsa, daržovėmis, pupelėmis ir t.t.



35. Čili krabas, Singapūras Yra daugybė būdų paruošti krabą, tačiau čili krabas yra vietos bestseleris.

34. Klevų sirupas, Kanada

Ar kada ragavote blyną be šio sirupo? Tai tarsi valgytumėte kartoną. Užpilkite klevų sirupo ant brokolio ir stebėkite, kaip reaguos vaikai.


33. Fish'n' chips, Jungtinė karalystė

Viskas, kas atsirado maždaug 1860 -aisiais, negali būti blogai. Žuvis ir traškučiai – aliejuje kepta žuvis tešloje su aliejuje virtais bulvių traškučiais yra vienas populiariausių ir labiausiai žinomų dabartinės britų virtuvės patiekalų. Trašku išorėje, minkšta viduje.



32. Ankimo, Japonija

Kas norėtų kasnelio jūrų velnio kepenėlių su šiek tiek tarkuoto daikono šalia? Tai yra vienas iš geriausių patiekalų Japonijoje.


31. Parmos kumpis, Italija

Šis produktas tobulai gula ant picos, juo apvyniojama meliono riekelė ir t.t. Sūrūs, popieriaus plonumodžiovinti kumpio gabalėliai bet kokį patiekalą pakelia į kitą lygį.


30. Suktinukai (Summer rolls), Vietnamas

Tai lengvas, gaivinantis užkandis iš kiaulienos, krevečių, įvairiausių žolelių ir kitų ingredientų ir susuktas į ryžių popierių. Tiekiamas su saldžiu vietnamietišku padažu su riešutais. gaivinantis užkandis.


29. Ohmi-gyu jautienos kepsnys, Japonija

Šią aukščiausios kokybės japonišką „Wagyu“ jautiena vadinama jautienos „Rolls-Royce“ ir ją geriausia valgyti sašimi stiliumi. Marmurinė jautiena tiesiog tirpsta burnoje, palikdama subtilų, bet aiškiai klasikinį jautienos skonį.


28. Pho sriuba, Vietnamas

Reikia tarti „fhu". Šis dažnai klaidingai tariamas nacionalinis patiekalas yra tiesiog sultinys, švieži ryžių makaronai, kelios žolelės ir vištiena ar jautiena. Tačiau iš šių paprastų ingredientų išverda didingas patiekalas: kvapnus, skanus ir subalansuotas.



27. Lechón, Filipinai Filipinų nacionalinis patiekalas lechona – tai jauna kiaulaitė, lėtai skrudinama ant anglių keletą valandų. Procesas padaro mėsą švelnią, o odą traškią.


26. Fachita, Meksika

Šis patiekalas patinka visiems „pasidaryk pats“ entuziastams. 1 žingsnis: ant keptuvės kepama mėsa. 2 žingsnis: kartu su mėsa kepinama šoninė, paprikos, svogūnai, tada viskas pagardinama gvakamole, grietine, salsa ir suvyniojama į šiltą miltų ar kukurūzų tortiliją.



Laukite tęsinio.



Parengta pagal CNN.com, Unsplash.com ir Pixabay.com nuotr.

Naujausi įrašai

bottom of page