top of page

10 žingsnių kelionė. Nuo pupelės iki puodelio

Tuo metu, kai visiems tapo įprasta žvelgti į atviros virtuvės restoranus bei keptuvės ir mentelės tango, krenta ir kavos pupelių skrudinimą slėpusi uždanga. Nidas Kiuberis, vienas „Coffee Inn“ įkūrėjų, teigia, kad kelias nuo kavos pupelės iki jau paruošto garuojančio puodelio kavos dar niekada nebuvo toks trumpas.

Tai yra vos dešimties žingsnių kelionė, kuri prasideda jau prie durų slenksčio, kai vidiniame kavinės horizonte yra pastebima kavos skrudinimo mašina. Kelionė tęsiasi plačiame kavos bare ir baigiasi prie aukšto degustacinio kavos stalo su ten išrikiuotais kavos alchemijos įrankiais. Ir visa tai čia vyksta ne be priežasties.

„Per pastarąjį dešimtmetį smarkiai padidėjo lietuvių žinios apie kavą, jos rūšis ir gėrimo kultūrą. Atėjo metas žengti kitą žingsnį ir nerti gilyn į kavos ruošimo subtilybes. Kavos skrudinimo ir ruošimo procesas čia bus atviras. „Coffee Inn Roasters“ kiekvienas lankytojas galės išmokti paruošti tobulą kavą, dalyvauti kavos degustacijose, įsigyti šviežiai skrudintų pupelių ir kokybiškų prietaisų kavai ruošti“, – kuo nauja po senojo Vilniaus skliautais įsikūrusi kavinė skirsis nuo kitų tinklo kavinių, aiškino N. Kiuberis.

_MG_0056

Kava skrudinama specialioje mašinoje (Linos Jakubauskaitės nuotr.)


Prie į kavos edukaciją orientuotos kavinės atsiradimo ir siekio parodyti, kaip savo fizinį kūną gali keisti kava, prisidėjo ir barista Goda Gedvilaitė. Nuo karščio spirgančių kavos pupelių besiklausanti ir prie kavos skrudinimo mašinos palinkusi mergina prieš metus panoro išmokti skrudinti kavą. Šiandien ji – pirmoji moteris skrudintoja Lietuvoje ir Latvijoje, baigusi „Specialty Coffee Association of Europe“ kavos skrudinimo mokymus Florencijoje. Tada Godos rankomis valdoma kavos skrudinimo mašina nebeatrodo tokia paslaptinga.

„Iš vienos pusės, kavos skrudinimas yra labai paprastas procesas, bet ne toks paprastas, kuriam tinkama būtų skalbimo mašina ar keptuvė. Pasaulyje yra buvę bandymų pasigaminti kavos skrudinimo mašiną iš šių priemonių. Techniškai kavos pupelės būna apskrudusios, bet dėl netolygaus kaitinimo jų išorė būna beveik apdegusi, o vidus – žalias. Kavos skrudinimas yra delikatus dalykas“, – pasakojo N. Kiuberis.

_MG_0070

Paskrudintos kavos pupelės (Linos Jakubauskaitės nuotr.)


Koks delikatus aštrios regos, neįtikėtinos uoslės ir fenomenalios klausos reikalaujantis gali būti kavos skrudinimas, aiškina barista ir kavos skrudintoja Goda:

1. Pro sklendę į hermetišką dujomis kaitinamą 10 kilogramų talpos būgną yra supilamos žalios kavos pupelės. Besisukančiame būgne kavos pupelės tolygiai skrunda.

_MG_0044

Kavos filtravimas (Linos Jakubauskaitės nuotr.)


2. Skrudinimas trunka ne ilgiau 20 minučių. Tikslus laikas priklauso nuo to, kokia kava bus ruošiama. Pavyzdžiui, kavos pupelės, skirtos ruošti espresą, vidutiniškai yra skrudinamos 12 minučių ir 30 sekundžių.

3. Skrudinimas yra menas, paremtas sekundžių skaičiavimu. Vos per kelias sekundes kavos pupelės gali tapti paprastais degėsiais. Tam, kad kavos mišiniai būtų paskrudinti vienodai, skrudintojas naudojasi sudarytu skrudinimo profiliu (kiekvienos sekundės ir temperatūros santykio kreive). Su rūšinėmis kavomis yra kitaip – kiekviena jų yra nauja, nepažinta ir kiekvieną kartą yra skrudinama kaip pirmą kartą.

4. Kavos pupelės yra tikrinamos specialiu skrudinimo mašinos šaukštu, kuris pasuktas užsipildo kavos pupelėmis. Kavos pupelės yra vertinamos pagal spalvą. Žiūrima į laikmatį ir temperatūrą. Laukiama.

5. Tinkamą spalvą kavos pupelė įgyja įvykus pirmajam jos lūžiui, kurio metu pupelė sprogsta ir išleidžia visą savo drėgmę. Šis garsas primena kepamus spragėsius. Nuo tos sekundės pupelės jau yra tinkamos ruošti kavą.

_MG_0121

Kavos entuziastas Nidas Kiuberis (Linos Jakubauskaitės nuotr.)


6. Po pirmojo lūžio kavos pupelių spalvą tikriname kas 10 sekundžių. Uostome, klausome, kaip sproginėja kavos pupelės, stebime temperatūrą. Būtina skirti spalvas ir tiksliai apibūdinti jų atspalvius.

7. Kavos pupeles iš būgno išleisti reikia per 2–3 minutes.

8. Tarp skrudinimų reikia daryti bent 30 minučių pertrauką, kad būgnas pravėstų ir likusiu karščiu nepakenktų ką tik į jį suleistoms žalioms kavos pupelėms.

9. Pupelės, skirtos espresso kavos gamybai, yra malamos tik po savaitės. Šis laikas skirtas tam, kad pupelės subręstų ir išskleistų visus savo aromatus. Filtrinės kavos pupelės yra brandinamos parą.

_MG_0148

Kavoje atsiskleidžiantys poskoniai (Linos Jakubauskaitės nuotr.)


10. Degustacijos metu su šaukštu pasemtą kavos gurkšnį garsiai siurbkite lūpomis. Tokiu būdu į kavą pateks daug oro ir ji pasklis visoje burnos gleivinėje. Paragavę kavos, šaukštą panardiname į vandens stiklinę, jį nuplauname (kad neperneštume skonio) ir ragaujame kitos kavos.

„Coffee Inn Roasters“ ir mašiną, iš kurios byra juodojo šokolado spalvos kavos pupelės, rasite Pylimo g. 14, Vilniuje.

„Coffee Inn Roasters“ socialiniame tinkle „Facebook“.

Naujausi įrašai

bottom of page