top of page

Šv. Huberto medžioklinės vaišės

Nuo lapkričio 3 d. minėti medžiotojų globėjo Šv. Huberto dieną kviečia sostinėje veikiantis restorana „Telegrafas“. Šv. Huberto paminėjimo vakarienės metu bei dvi savaites po to restorano vyriausiasis šefas Javieras Lopezas Ruizas kvies vaišintis savo sukurtais puikiais patiekalais iš žvėrienos degustacinio meniu bei geriausio Lietuvoje someljė Narimanto Miežio parinktais bei prie patiekalų priderintais vynais.

ŠV. HUBERTO DIENOS TRADICIJA

Tradicija švęsti medžiotojų globėjo šventojo Huberto dieną lapkričio 3-iąją išliko nuo XII amžiaus. Šventasis Hubertas, anot legendos, buvo Burgundijos hercogo Huberto sūnus, mėgęs medžiokles ir puotas. Legenda byloja, jog medžiodamas vieną šv. Kalėdų vakarą jis pamatė elnią su dideliais dešimties atšakų ragais. Nutaikęs sviesti ietį, medžiotojas pargriuvo, o elnią nušvietė šviesa – tarp ragų Hubertas išvydo šviečiantį auksinį kryžių. Palaikęs tai Dievo ženklu, atsisakė turtų ir gyvenimą paskyrė Bažnyčiai. Savo buvusiose žemėse pastatė kelis vienuolynus, rūpinosi gyvūnais ir gamta. Po mirties jis paskelbtas šventuoju.

Iki dabar švenčiama šv. Huberto diena buvo pradėta minėti iš karto po jo mirties, pirmiausia išplito Belgijoje, Nyderlanduose, vėliau beveik visuose krikščioniškos Europos kraštuose, taip pat ir Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje. Šv. Hubertas vaizduojamas dvejopai: kaip vyskupas, bet dažniausiai kaip medžiotojas, klūpantis prieš elnią su kryžiumi tarpuragyje. Elnias su kryžiumi yra pagrindinis jo atributas. Kiti atributai – stula, raktas bei su medžiokle susiję dalykai: žirgas, šuo, medžioklės ragas ir ant rankos tupintis sakalas. Medžioklės ragai yra vienas iš svarbiausių medžioklės atributų, kurių skambėjimas pagerbia sumedžiotus žvėris, sveikina gamtą ir primena tūkstantmečius menančią medžioklės tradiciją. Todėl šv. Huberto diena dažnai neapsieina be medžioklinių ragų orkestro.

Dabartinė šv. Huberto dienos minėjimo tradicija Lietuvoje atkurta po kelių dešimtmečių pertraukos. Pirmieji ją paminėjo broliai pranciškonai, sukvietę Vilniaus medžiotojų bendruomenę į pamaldas Bernardinų bažnyčioje, kitais metais ją jau minėjo Troškūnų šv. Trejybės parapijos medžiotojai, šios šventės minėjimas kasmet plėtėsi, ir šiuo metu ją kukliau ar iškilmingiau pamini beveik visos Lietuvos rajonų medžiotojų bendrijos.

ŠV. HUBERTO DEGUSTACINIS VALGIARAŠTIS RESTORANE „TELEGRAFAS“

Šiandien, lapkričio 4 d., vyksiančios Šv. Huberto šventinės vakarienės metu svečiai vaišinsis specialiai sukurtu žvėrienos degustaciniu penkių patiekalų meniu bei geriausio Lietuvoje someljė Narimanto Miežio parinktais vynais. Renginio metu apie patiekalų bei gėrimų subtilybes daugiau papasakos pats vyriausiasis šefas Javieras Lopezas Ruizas bei Narimantas Miežys, o savo muzikinių kūrinių rinktinę „Medžioklė su varovais“ pristatys bei svečiams gros garsusis džiazo muzikantas Petras Vyšniauskas. Renginio metu medžiokliniais ragais taip pat gros muzikantas Giedrius Labanauskas.

carpaccio

Laisvėje augusio bizono karpačas su lengvu ąžuolo dūmu, juodųjų trumų kremu ir miško žolelėmis. (Roberto Daskevičiaus nuotr.)


„Sudarydamas medžiotojų globėjo garbei skirtą valgiaraštį stengiausi atsižvelgti ne tik į metų laikus bei sezoninius produktus, bet ir į medžioklei prijaučiančių gurmanų skonį – valgiaraštyje dominuoja laukinė paukštiena ir žvėriena – laisvėje augusio bizono mėsa, elniena, laukinių karvelių ir ančių mėsa bei kt.“, – pasakojo virtuvės šefas Javieras Lopezas Ruizas.

Pasitikimo užkandžiui bus patiekiamos naminės elnienos dešrelės su kriaušių ir spanguolių čiatniu ir kakavos traškučiu. Šaltajam užkandžiui – laisvėje augusio bizono karpačas su lengvu ąžuolo dūmu, juodųjų trumų kremu ir miško žolelėmis. Karštasis užkandis bus ruošiamas iš laisvėje augusios anties: be lukšto virtas anties kiaušinis, rūkyta anties krūtinėlė, „Foie Gras Mi-Cuit“ ir lengvas bulvių „Parmentier“ su juodaisiais trimitėliais

Pagrindiniam patiekalui bus patiekiama kepta karvelio krūtinėlė, karvelio šlaunelės „Confit“ su baravykų ravioliais ir pastarnokų tyre, o prie jo – argentinietiškas „Achaval Ferrer Malbec“ vynas. Arba elnienos nugarinė su raudonųjų serbentų žele, naminiais bulvių švilpikais ir Porto vyno padažu. Prie šio patiekalo someljė rekomenduoja taurę „Cono Sur Reserva Especial Pinot Noir“ iš Čilės.

Desertui virtuvės šefas paruošė „Mac Macaron“ su juodojo šokolado iš Nikaragvos Respublikos „Ganache“, aviečių džemu ir pasifloromis. Desertą restorano someljė Narimantas Miežys rekomenduoja ragauti su ispanišku „Torres Floralis“ desertiniu vynu.

Degustacijos 4 patiekalų / 48 EUR

Naujausi įrašai

bottom of page