Tikriausiai daugelis yra girdėjęs, jog trumai – brangiausi grybai pasaulyje. Jie itin vertinami dėl
unikalaus skonio ir aromato, kurį sunku supainioti ar nupasakoti neragavusiems. Tačiau vis daugėja produktų su trumais, kuriuos lengvai galite panaudoti ir savo kasdieninėje virtuvėje.
Ar žinojote, kad trumai gali būti net kelių rūšių ir skirtis ne tik savo forma, spalva, bet ir skoniu ar kaina?
Pats brangiausias ir sunkiausiai randamas iš visų trumų yra baltasis trumas (lotyniškai Tuber
magnatum pico) jis yra itin retas ir turi ypatingą aromatą. O kaina svyruoja nuo 211,64 $ už 28 g. Taip pat dar išskiriami juodieji trumai, vasariniai arba burgundžio, balkšvieji bei česnakiniai trumai. Jų galima rasti daugelyje pasaulio žemynų: Europoje, Azijoje, Šiaurės Amerikoje, Afrikoje ir net Australijoje.
„Kaip jie randami? Šimtmečius kiaulės ir trumai ėjo koja kojon. Bet ar girdėjote, jog triufelių
ieškodavo patelės? Jos puikiai tiko šiai užduočiai, nes trumų sudėtyje yra į muskusą panašios
medžiagos, kurios taip pat yra kiaulių patinų lytiniuose organuose. Per poravimosi ritualą patelę
nepasotinamai traukia šis kvapas. Jos gali aptikti triufelius vien pagal jų kvapą, net jei jie auga giliai po žeme. Dabar kiaulių pagalbą medžiojant triufelius pasitelkia labai nedaug trumų entuziastų, tačiau jos vis dar džiugina regioniniuose triufelių festivaliuose".
„Dabar kiaules pakeitė trumų ieškantys dresuoti šunys, kurie dėl daugelio priežasčių tapo daug geresniu variantu šių prabangių grybų paieškose“, – trumų festivalio metu pasakojo Alfas Ivanauskas. Taip pat šefas atskleidė, jog trumai randami ne tik gyvoje gamtoje, jie auginami ir specialiuose ūkiuose.
Dar daugiau informacijos ir įvairiausių įdomybių sužinojo „Vilnius Outlet“ lankytojai, sudalyvavę
finaliniame Trumų festivalio renginyje, kurį iniciavo ir organizavo žinomas virtuvės šefas Alfas
Ivanauskas ir VMG komanda. Šis festivalis vyko visą gegužės mėnesį, o jį vainikavo išskirtinis
nemokamas renginys, kuri metu visi norintieji – jau pažįstantys trumus ar naujai juos atradę – galėjo šiuos grybus pamatyti, paliesti, pauostyti, padegustuoti trumais gardintų užkandžiųi ir net pajausti išskirtinį šių metų vasarinių trumų kvapą. Alfas taip pat pasidalino įspūdžiais iš trumų medžioklės kartu su savo augintiniu Hariu.
Renginio svečiai buvovaišinami unikalaus skonio ledais su trumų milteliais, jų išdalinta net 1500 porcijų. Į renginį atsinešusieji Alfo Ivanausko kurtas kulinarines knygas, turėjo galimybę gauti šefo parašą. Be to, net 10 laimingųjų turėjo galimybę pavakarieniauti su Alfu Ivanausku.
Na, o renginio pabaigoje, buvo atskleistos net dvi pagrindinio prizo laimėtojos, kurioms įefas padovanojo apsipirkimą „Vilnius Outlet“ gurmaniškose parduotuvėlėse ir net padėjo išsirinkti gardumynus.
Nors trumai nėra pigi prekė, tačiau festivalio metu buvo pristatyti įvairiausi produktai su trumais, kurių galima įsigyti „Vilnius Outlet“ gurmaniškose parduotuvėlėse. :Aliejus su trumais, medus su trumais, gurmaniškos dešros, sūriai, trumų milteliai ir patys trumai – visas šias gurmaniškas gėrybes galima rasti „Vilnius Outlet“ gurmaniškose parduotuvėlėse („Kadaginė", „Vynoteka", „Garnyrija", „Assorti", „Mėsos broliai", „Mažoji Italija", „Bottlery") už tikrai visiems prieinamą kainą.
Gardžių atradimų!
Comments