top of page

Tobula kava akims, uoslei ir skoniui: baristos patarimai, kaip paruošti puodelį skaniausios kavos

Kava – ypatingas gėrimas, kadangi yra vienas kvapniausių ir turtingiausias skonių. Kavoje

slypi maždaug 800 skirtingų aromatų, tačiau kad bent dalį jų patirtume, su kava turime elgtis

itin subtiliai.

Kavos, kaip, beje ir vyno, skonį bei aromatą lemia daugybė skirtingų veiksnių: kavos rūšis,

kilmės regionas ir klimatas, bet taip pat ir mūsų juslių jautrumas: rega, uoslė, skonis.

Pirmiausia kavą užuodžiame, tada pamatome, o gurkštelėję pajuntame jos sodrumą ir skonį.

Kad visos šios kavos savybės atsiskleistų kuo geriau, kavą svarbu tinkamai paruošti. Į ką

rekomenduoja atkreipti dėmesį JURA baristos?



Tiršta puta

Dar nespėjus kavos paragauti, ją įvertina akys. Jos iškart „pagauna” kavos intensyvumą

(pagal spalvą) ir crema arba, jeigu mėgstate balintą kavą, pieno putos tekstūrą.

Tad kaip paruošti kavą, kad crema puta būtų tobula? Putos karūnai svarbu tinkamas kavos

aparatas, tačiau tobulos, šveicarų vadinamos Schümlikaffee, kokybę lemia ne tik jis. Crema

tirštas, auksinės rudos spalvos espresso kavos putą, sudaro aliejai, baltymai ir įvairių rūšių

cukrūs. Kaip tik šiose putoje slypi didžioji espresso kavos aromato dalis.

Lemiamas tobulos putos veiksnys – kavos mišinys. Kuo daugiau aliejų yra kavos mišinyje, tuo

mažiau susidaro stangrios crema putos. Būtent dėl to espresso kavos mišiniuose dažnai yra

tam tikras kiekis Robusta pupelių. Šiose pupelėse yra tik apie 10 procentų aliejaus – kitaip

nei kokybiškose, ypač kvapniose Arabica pupelėse, kuriose aliejų yra maždaug 16 procentų.

Taip pat labai svarbu kavos puodelių švara: jeigu espresso kavai skirtame puodelyje yra

riebalų likučių, crema paviršius bus mažiau stangrus, puta greičiau sukris.

O kaip suplakti gražią pieno putą? Pieno rūšis ir riebumas nėra svarbiausi veiksniai, nes

pieno putos tekstūrą lemia pieno baltymai, ne riebalai. Nenugriebtas pienas, neriebus

pienas, ožkos pienas, karvės pienas – iš jų visų galima išgauti puikios tekstūros pieno putą.

Svarbiausia pieno putos tvirtumui ir tirštumui yra tinkama plakamo pieno temperatūra: ji

turi būti tarp 4 ir 8 °C. Pieno putą galima suplakti netgi iš sojų pieno. Žinoma, skirtingų rūšių

pienas pasižymi skirtingu skoniu. Renkantis pieną kavai, svarbiausia yra tai, ką mėgstate jūs.



Šiltas puodelis

Antras labai svarbus kavos vertinimo komisijos narys – tai uoslė, kuri „pagauna” iš kavos

puodelio sklindančius lakius aromatus. O kad aromatas atskleistų visas savo gelmes, labai

svarbu kavą ruošti į šiltą puodelį. Šaltuose porcelianiniuose puodeliuose patiekta kava

pasižymi prastesnės kokybės skoniu.

Kuo mažesnis kavos kiekis (pvz., espresso arba ristretto), tuo svarbiau, kad puodelis būtų

pašildytas. Šaltas porcelianas iš karštos, šviežiai paruoštos kavos akimirksniu ištraukia karštį:

kavos temperatūra sumažėja maždaug 10 laipsnių. Į espresso įpylus šaltos grietinėlės,

įdėjus cukraus ir išmaišius šaltu šaukšteliu, kavos temperatūra sumažėja dar 10 laipsnių ir ją

gerti tampa nebe taip malonu. Be to, malonus kavos aromatas atsiskleidžia palaipsniui, todėl

šaltame puodelyje pateiktos kavos aromatas bus nebe toks intensyvus.

Šiltas puodelis ilgiau išlaiko ir kavos putą.



Atraskite savą

Vos kavos paragaujame, liežuvio receptoriai iškart atpažįsta penkis pagrindinius skonius:

saldumą, sūrumą, umami, rūgštumą ir kartumą. Kiekvieną iš šių skonių jaučia skirtinga

liežuvio dalis. Šiuo atveju patarimas tik vienas: ieškokite ir atraskite, kokio regiono,

intensyvumo, kokios kavos natos (vaisinės, riešutų, prieskonių ir pan.) labiausiai patinka kaip

tik jums. Tai ir bus Jums skaniausia kava pasaulyje.


Skanios kavos!

Naujausi įrašai

bottom of page