top of page

Tai, ką antrą kartą someljė varžybose padarė lietuvis, nustebino visas Baltijos šalis


Penktadienį ir šeštadienį Vilniuje vykusiose svarbiausiose Baltijos šalių someljė varžybose „Vana Tallinn Baltic Sommelier Grand Prix“ triumfavo net du lietuviai. Finale Martynas Pravilonis apgynė pernai iškovotą titulą ir vėl tapo geriausiu Baltijos šalių someljė. Geriausio Baltijos šalyse jaunojo someljė (iki 25 metų) vardą pelnė Silvija Umaraitė.


Baltijos šalių someljė varžybų „Vana Tallinn Baltic Sommelier Grand Prix“ finale antroji vieta atiteko estei Els Maria Uibo („Leib Resto & Aed Restaurant“, Talinas). Į Estiją iškeliavo ir trečiosios vietos apdovanojimas, kurį iškovojo Ketri Leis („Leib Resto & Aed“, Talinas). Varžybų „Grand Prix“ laimėjo švedas Fredrik Lindfors („Grand Hotel Stockholm“, Stokholmas). Geriausiam Baltijos šalių someljė M. Praviloniui (viešbučio „Kempinski“ restoranas „Telegrafas“, Vilnius) įteikta vertinga vyno kelionė. Varžybų „Grand Prix“ nugalėtojui F. Lindfors atiteko čempionato taurė ir išskirtinio šampano butelis. O geriausio jaunojo someljė titulo laimėtojai S. Umaraitei (vyno baras „Somm“, Vilnius) įteiktas profesionalus someljė rinkinys.


martynas pravilonis

Visi finalininkai šių metų varžybas įvardijo kaip labai sudėtingas. Be penktadienį vykusio teorijos testo, aklos degustacijos ir praktinės užduoties, finale jiems teko atlikti net 9 užduotis. Didelis dėmesys skirtas aklos degustacijos rungtims, kurių buvo penkios. Finalininkams teko ragauti ir įvardyti tris baltuosius vynus siejančią pagrindinę savybę, atspėti penkis stipriuosius gėrimus, jų pagrindinę žaliavą ir brandinimo laiką, kuo tiksliau apibūdinti raudonąjį vyną, įvardyti komisijos „rastą“ gėrimą, jį patiekti bei priderinti maistą. Paskutinėje aklos degustacijos rungtyje dalyviai iš penkių patiektų kreminių likerių turėjo išrinkti vieną, kuris nepriklauso „Vana Tallinn“ šeimai.

Be aklųjų degustacijų dalyviai varžėsi ir jau tradicinėmis tapusiose bendrų klausimų-atsakymų bei vyno dekantavimo ir patiekimo laikui rungtyse, derino prie vyno patiektus sūrius, turėjo įvardyti bendras šaknis turinčių vynuogių veisles. O šampano užduotyje privalėjo nustatyti šešių šampanų patiekimo seką ir priderinti prie jų maistą.


martynas pravilonis

Finalo dalyvių sugebėjimus vertino dalyvaujančių šalių someljė asociacijų prezidentai ir ypač nusipelnę, aukščiausio lygio profesionalai. Komisijai pirmininkavo geriausias Europos bei Afrikos someljė ir septintas geriausias someljė pasaulyje šiais metais Raimonds Tomsons iš Latvijos. Čempionato metu dalyviai ir svečiai buvo įkurdinti Vilniaus Gedimino prospekte neseniai duris atvėrusiame viešbutyje „Congress Avenue“. Kaip visada, didžiulis organizatorių dėmesys buvo skirtas restoranams, kurie priims reikliausius savo srities profesionalus. Šiais metais šis iššūkis ir privilegija atiteko ką tik Pilies gatvėje įsikūrusiam ir dalyvius sužavėjusiam „Amandus“, jau puikiai žinomam ir vertinamam „Dine“ Gedimino prospekte. O čempionatą vainikavo šventinė vakarienė „IDW Esperanza Resort“, kuri privertė pritariamai galvas linksėti įspūdingas meniu ir visos komandos darbas.

Varžybos dėl geriausio Baltijos šalių someljė titulo pavadintos legendinio „Liviko“ likerio „Vana Tallinn“ vardu. Konkursą „Vana Tallinn Grand Prix“ bendrovė „Liviko“ drauge su Estijos, Latvijos ir Lietuvos someljė asociacijomis rengia nuo 2006 metų.


martynas pravilonis

Naujausi įrašai

bottom of page