Sultinys – tikrai ne tik sriubai
- eglerace
- prieš 4 valandas
- 2 min. skaitymo
Mėsos, paukštienos, daržovių ir net grybų sultinys yra universalus produktas – tikras skonio ir aromato koncentratas, suteikiantis jėgos taip pamėgtoms sriuboms: ir skaidrioms, ir tirštoms, ir mėsiškoms, ir bemėsėms.
Tačiau ne tik joms. Sultinys gali suteikti daugiau skonio ir „gylio” daugybei patiekalų, kurių tradicinėje receptūroje jis nė neįrašytas. Pabandykite ir kitaip ateityje nebegaminsite.
Šiame straipsnyje dalinamės keliomis idėjomis.

Alternatyva vandeniui
Ryžius, grikius, kuskusą ir kitas kruopas nesaldiems patiekalams virkite ne vandenyje, o sultinyje. Kad ir kur vėliau jas naudosite – šaltoms ar karštoms salotoms, garnyrui prie pagrindinio patiekalo, jos bus kur kas aromatingesnės, sodresnės ir pakels patiekalą į visai kitą lygį.
Padažams ruošti
Geras sultinys – gera bazė kone kiekvienam padažui: ir grybų, ir baltajam, ir pipiriniam, ir daržoviniam, ir mėsos. Sultinį galima maišyti su grietinėle ar šlakeliu vyno – bus dar aromatingesnis.
Troškiniams
Ruošiant beveik visus troškinius – ir mėsos, ir daržovių, ir ankštinių, ir paukštienos, ir žuvies, vandenį drąsiai keiskite mėgstamu sultiniu. Patiekalas bus kur kas „gilesnis”.

Deglazavimui
Kas tai? Kai keptuvėje kepate mėsą ar daržoves, prie dugno lieka prilupusių skanių dalykų – nusigaravusių mėsos sulčių, karamelizavusių daržovių gabalėlių ir pan. Įpilkite šiek tiek sultinio, leiskite užvirti ir atsargiai nugramdykite viską nuo keptuvės dugno. Tai puikus pagrindas greitai
paruošiamam padažui.
Kepimui
Taip, sultinys gali pakeisti sviestą ar aliejų – įpilkite šlakelį į keptuvę ir
kepkite norimas daržoves.
Nesaldžių pyragų ir pyragėlių įdarams
Ruošdami mėsos, daržovių ar grybų įdarus kibinams, čeburėkams ar bet kokiam kitam šedevrui, į įdaro masę įpilkite šiek tiek sultinio. Įdaras bus ir sultingesnis, ir minkštesnis, ir dar gardesnis.
Daugiau idėjų, ką skandaus nuveikti su sultiniu, rasite čia

Tikra tiesa – išsivirti namuose gerą sultinį, yra reikalų. Vien virti reikėtų apie 2-4 valandas. Gal todėl tikras, naminis, sultinys mums asocijuojasi tik su labai gera sriuba ypatingoms šventėms ir savaitgalio vakarienėms arba su „gydančiu sultiniu”, kuris atstato sergančiojo jėgas. Lietuvoje ir tik iš produktų, užaugintų Lietuvos ūkiuose, virtas tikras naminis sultinys SUKČIUS gali pakeisti gaminimo įpročius.
Ilgas valandas virtas iš šviežiausių daržovių, rinktinės mėsos, kaulus kepant krosnyje, išpilstytas į stiklinius 750 ml butelius – tokį lobį verta turėti po ranka, kad kasdienis maistas būtų dar skanesnis, skalsesnis ir aromatingesnis.
Taupykite laiką, o ne skonį!