Ko norisi rudenį? Šilumos, jaukumo, gardaus maisto ir... nesusirgti. Yra trys prieskoniai, be kurių ruduo būtų mažiau jaukus ir šiltas. Jie panašūs, bet ir labai skirtingi – tai cinamonas, ciberžolė ir imbieras.

Jaukumo sinonimas
Cinamono prieskonis yra džiovinta medžio, lotyniškai vadinamo Cinnamomum, žievė. Šio medžio šakos nuplaunamos, apskutamos, žievė nulupama, džiovinama, vėliau kemšama likusiais žievės skuteliais ir sukama į ritinį.
Cinamonas kvepia mediena, sausa žeme.
Su kuo dera. Ispanijoje ir Meksikoje cinamonu įprasta gardinti karštą šokoladą. Vidurio Rytuose ir Šiaurės Afrikos regione be cinamono neapsieinama gaminant ėrieną ir vištienos troškinį. Indijoje ryžių patiekale „pilaf“ cinamonas derinamas su džiovintais abrikosais ir laiškiniais svogūnais.
Skiriamos dvi pagrindinės cinamono rūšys – tai „Korintji“ ir „Saigon“. „Korintji“ turi saldesnį, labiau subalansuotą skonį, todėl puikiai tinka kepiniams, košėms, blynams, vištienos ir kiaulienos patiekalams paskaninti. „Saigon“ rūšies cinamonas yra rūgštesnis, todėl naudojamas kompleksišką skonį turintiems patiekalams gaminti – keptoms daržovėms, kepsniams, marinatams, padažams, troškiniams.
Cinamonas nekaloringas, tačiau stiprina saldumo pojūtį, todėl gali pakeisti cukrų, tačiau jį reikia vartoti saikingai, iki 1 arbatinio šaukštelio per dieną.
Kodėl aktualus rudenį? Nes pasižymi antioksidantiniu poveikiu, gali padėti gydant uždegimus, kovojant su bakterijomis ir virusais, naudingas gydant peršalimo ligas.
Be to, manoma, kad cinamonas suteikia energijos ir gyvybingumo, o jo kvapas gerina kraujo apytaką smegenyse, taigi, ir kognityvines funkcijas. Jaučiatės apsnūdę – pauostykite cinamono!
Ir, žinoma, kaip tik cinamonas padeda sukurti jaukumo, namų jausmą. Netikite? Išsikepkite cinamoninių bandelių pyragą ir nebus jaukesnės vietos žemėje!
KOTANYI cinamonas yra saldus ir itin aromatingas, itin kruopščiai prižiūrimas, kad į patiekalą patektų kiekviena skonio dalelytė.
Stiprus ir deginantis
Imbiero skonis – kiek deginantis, kvapas – stiprus. Tai – daugiamečio žolinio augalo šakniastiebiai, vartojami švieži ir džiovinti. Imbieras tinka ne tik kepiniams, desertams ar vaisiams pagardinti, bet ir sriuboms, padažams ar mėsai paskaninti. Svarbu, kad neužgožtų kitų produktų skonio ir aromato, o tik juos paryškintų.
Su kuo dera? Geriausi imbiero draugai kulinarijoje ir konditerijoje – tai kokosai, citrinos, žaliosios citrinos, apelsinai, mėtos, aitriosios paprikos, medus, svogūnų laiškai.
Džiovintas imbieras daugiausiai naudojamas kepiniams gaminti, konservuotiems patiekalams skaninti, ypač čatniams ruošti. Be džiovinto imbiero sunkiai įsivaizduojami kalėdiniai kepiniai. Džiovinto ir šviežio imbiero skonis labai skiriasi, tad nepatartina jų keisti vienas kitu.
Kodėl aktualus rudenį? Vakarų Indijos, iš kur imbieras yra kilęs, gyventojai šį augalą laikė „universaliu vaistu“. Dar Konfucijus ir Hipokratas rašė apie šildantį imbiero poveikį ir jo naudą virškinimui. Pastebėta, kad imbieras ramina skausmą, žvalina ir padeda atgauti jėgas. Indijoje šviežią imbiero košę tepa ant smilkinių esant migrenai. Vakarų medicina pripažįsta ir priešuždegiminį bei imuninę sistemą stiprinantį imbiero poveikį.
Tiesa, imbiero nepatartina vartoti sergant refliuksu, daugeliu virškinamojo trakto ligų, maitinančioms mamoms.
KOTANYI maltas imbieras yra spindinčios geltonos spalvos be jokių pridėtinių dažiklių ar konservantų. Ši intensyvi spalva liudija kruopštų apdorojimą ir išskirtinę kokybę.
Kvepianti medžiu
Ciberžolė, kitaip vadinama kurkuma, išvertus iš sanskrito reiškia „geltona“. Viduramžiais vadinta indišku šafranu dabar yra neatsiejama kario sudedamoji dalis. Kilusi iš Pietryčių Azijos, Europoje žinoma nuo viduramžių. Ciberžolės milteliai ruošiami iš šakniastiebių, kurie garinami arba išverdami, o vėliau džiovinami ir sumalami.
Su kuo dera? Vakarų šalyse ciberžolė naudojama paruoštų garstyčių padažų, sviesto, margarino, sūrių, saldžių gėrimų, saldumynų dažymui. Ciberžolė lėtina produktų gedimo procesus, todėl, pavyzdžiui, Indijoje retas patiekalas apsieina be šio prieskonio.
Ciberžolė dera ir su kitais prieskoniais, pavyzdžiui, kardamonu, kmynais, kalendra, juodaisiais pipirais, česnaku, imbieru, garstyčių sėklomis, cinamonu, pankolio sėklomis, vaistine ožrage ir „čili“ pipirų milteliais. Naudokite ciberžolę gardindami omletą, ryžius, sriubas, kokteilius ar skrudindami daržoves!
Kodėl aktuali rudenį? Ciberžolė pasižymi maloniais medžio ir sausos žemės aromatais, švelniai karčiu ir aitriu skoniu, turi kalcio, geležies, fosforo, jodo, taip pat vitaminų C, B1, B2, B3, padeda palaikyti gerą imuninės sistemos būklę, gerina virškinimą, kaip ir imbieras padeda malšinti skausmą ir net alergines reakcijas.
Nors kurkumino kiekis ciberžolėje nedidelis, tačiau būtent jis yra pagrindinė ciberžolės veiklioji medžiaga. Kurkuminas pasižymi stipriu priešuždegiminiu poveikiu ir yra labai galingas antioksidantas, slopinantis uždegiminius procesus organizme. Jo antioksidacinis aktyvumas yra panašus į vitaminų C ir E antioksidacinį poveikį. Tiesa, pats vienas kurkuminas yra blogai pasisavinamas, todėl rekomenduojama vartoti kartu su piperinu, kurio yra juoduosiuose pipiruose.
Dėl išskirtinės KOTANYI ciberžolės kokybės be jokių dirbtinių dažiklių išgausite gražią ryškią spalvą. KOTANYI naudoja ir skonio stipriklių bei konservantų, taigi, į jūsų patiekalus pateks tik natūralus geltonosios šaknies skonis.
Skanaus!