top of page

Penktadienio šūvis: viskio baras „King & Mouse“

Baras, kuriame lankėmės, pradeda žavėti jau įžengus į siaurą gatvelę, kur kabo užrašas „King & Mouse“. Nors, pažvelgus į viršų, matai, kad esi lauke, tačiau jautiesi lyg viduje. Lengva tokioje vietoje įsivaizduoti daug žmonių, juoko ir šilumos. Apie gėrimų kultūrą ir viskio barą pasakoja jo savininkas Šarūnas Karalius.

Kaip ir priklauso bare, pradėkime nuo gėrimų. Ką ir kiek laikote šiose lentynose?

Bare turime 300 viskio rūšių. Viskis yra mūsų specializacija, bet čia neužsistovime, turime ir kitų gėrimų. Tik orientuojamės į brandesnius, rimtesnius romus ar džinus. Mums taip pat labai patinka alus. Todėl kiekvieną mėnesį siūlome paragauti mėnesio alaus, kuris dažniausiai būna naujas, ką tik atvežtas į Lietuvą. Apskritai stengiamės į viską žiūrėti giliai, išsamiai ir skaniai.

_MG_0365

Bare yra 300 rūšių viskio (Linos Jakubauskaitės nuotr.)


Siaura gatvelė į barą, o užėjus dėmesį traukia patalpos jaukumas ir išplanavimas ratu. Kodėl įsikūrėte čia?

Iš tikrųjų patalpų ieškojome labai ilgai ir apsidžiaugėme radę. Mums svarbu derinti viskį ir istoriją. Šis pastatas yra Umiastovskių rūmai, kurie pastatyti 18 a. pabaigoje. Viskis ir istorija visada labai gražiai dera. Esame unikaliose patalpose, skaičiuojančiose daugiau nei 200 metų. Taip pat didžiuojamės siaura viskio gatvele, pro kurią jūs ir įėjote. Tai yra viena trumpiausių ir siauriausių iš išlikusių miesto gatvių. Beje, ji egzistuoja ir žemėlapiuose, nors likęs tik fragmentas. Oficialiai ji vadinasi Miesto sienos gatve, bet mes savavališkai prieš trejus metus be Zuoko sutikimo ją pervadinome į Viskio gatvę (juokiasi). Tai tokia unikali mūsų vieta.

Ar pavadinimas susijęs su jūsų pavarde?

Galbūt (juokiasi). Mūsų pavadinimas yra susijęs su dviem dalykais. Pirmiausia, istorija. Viena iš Škotijos daryklų atidaryta dar 1779 metais ir veikia iki šiol. Tai yra šimtametė patirtis. Todėl norime mes to ar ne, pardavinėdami viskį atstovaujame klasikai. Todėl rinkomės tokį britiško stiliaus pub pavadinimą. King yra mūsų klasikinė pusė, viskis, o mouse – komunikuoja tai, kad į viską žiūrime jaunatviškai su šiokia tokia humoro doze.

_MG_0421

Baro įkūrėjas Šarūnas Karalius (Linos Jakubauskaitės nuotr.)


Atsidarėte beveik prieš trejus metus, pats šioje srityje esate gerokai ilgiau. Kaip kito barų lankytojų požiūris į viskį?

Pas mus atvažiuoja nemažai užsieniečių. Dažnai olandai ar danai. Su jais paplepame apie barų kultūrą Vilniuje, jie visada stebisi ir džiaugiasi, kad pas mus yra vienokio ar kitokio pobūdžio barų, specializuotų vietų daugėja kiekvieną mėnesį. Auga visiškai nauja karta, kuri jaučia būtinybę ieškoti, ragauti, skanauti ir pažinti. Žinoma, ir mes patys prisidedame prie skonio lavinimo, rengdami degustacijas ar tiesiog pasakodami prie baro.

Mes niekada nenorėjome būti uždaras viskio baras. Daug kas viskį sieja su turtingu verslininku, rūkančiu cigarą, ir atrodo, kad tai yra ne visiems pasiekiamas gėrimas. Mes kaip tik laužome šį standartą ir kviečiame žmones ateiti, domėtis ir nebijoti. Žinome, kad dauguma nesupranta apie viskį. Tai nieko baisaus, nes duodame paragauti, supažindiname su kultūra.

Viskio rūšių platybė ir istorija kreipia lankytoją domėtis, todėl čia ateinantys žmonės yra nusiteikę sužinoti kažką naujo, susipažinti su gėrimu. Galbūt tai tinka ne kiekvienam, nes, norėdamas čia lankytis, turi bent kažkiek domėtis gėrimais, tačiau nereikia būti gurmanu.

Pirkdami alų baruose, lietuviai dažnai renkasi lengvąjį lagerį, o kaip yra su viskiu?

Manau, lengvo skonio gėrimus renkasi tose vietose, kur barmenai nemoka supažindinti su kitomis rūšimis, ir žmogus atėjęs ima tai, ką mato ir pažįsta. O, pagal pardavimus, praėjusiais metais populiariausios buvo dvi skirtingos viskių skonio grupės: labai švelnūs, šviežių ar džiovintų vaisių poskonį turintys viskiai arba smarkiai dūminiai, specifiniai.

„King & Mouse“, Trakų g. 2, Vilnius

Darbo laikas:

Antradieniais ir trečiadieniais 17:00–01:00 Ketvirtadieniais 17:00–02:00 Penktadieniais ir šeštadieniais 17:00–04:00

„King & Mouse“ socialiniame tinkle Facebook.

Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove.

Naujausi įrašai

bottom of page