top of page

Palaima akims ir skrandžiui: ekskursija po Naujosios Zelandijos vynuogynus

Ramiajame vandenyne šalia Australijos esanti Naujoji Zelandija – labiausiai nuo Lietuvos nutolusi valstybė. Sakoma, kad ten atvykus visas jėgas derėtų skirti pasakiškos gamtos objektų lankymui. Tačiau čia viešėjusi VMG komanda neatsispyrė pagundai suderinti du malonumus: ne tik aplankyti centrinio Otago (pietinė Zelandijos dalis) regiono ežerus, bet ir paragauti vynų, kurie gimsta iš vynuogių, kasdien stebinčių vaizdus lyg iš atviruko.

Agnės Pačekajės nuotr.

Agnės Pačekajės nuotr.


Jei norėtumėte aplankyti visus vieno regiono vynuogynus, po iššūkio tikriausiai tektų keisti kepenis, o N. Zelandijoje apsigyventi keliems mėnesiams. Tokia gausi ir spalvinga vynų žemėlapyje pateikiama lankytinų vietų pasiūla (iš viso N. Zelandijoje yra daugiau nei 500 vyno gamintojų). Taigi, rinktis tikrai yra iš ko.

Agnė Pačekajė nuotr.

Agnės Pačekajės nuotr.


Agnės Pačekajės nuotr.

Agnės Pačekajės nuotr.


Puiku ir tai, kad dauguma vynų gamintojų degustacijas rengia visiškai nemokamai arba už simbolinį kelių dolerių mokestį. Tik ten, kur lankytojų srautai ypač dideli, juos bandoma reguliuoti nustačius 20 Zelandijos dolerių (apie 13 Eur) mokestį.

Agnės Pačekajės nuotr.

Agnės Pačekajės nuotr.


Agnės Pačekajės nuotr.

Agnės Pačekajės nuotr.


O štai išsirinkus patikusį vyną už jį teks sumokėti ne tiek jau ir mažai. Pavyzdžiui, jaukioje nedidelėje „Aurum“ vyndarių parduotuvėje, teikiančioje ir degustacijos paslaugas, kainos, pavertus į eurus, svyruoja nuo 20 iki 30 Eur, o paprašius kažko ypatingesnio kyla ir iki šimtų eurų.

Agnės Pačekajės nuotr.

Agnės Pačekajės nuotr.


Agnės Pačekajės nuotr.

Agnės Pačekajės nuotr.


Kokie N. Zelandijos vynai dažniausiai degustuojami? Populiariausi, žinoma. Pavyzdžiui, „Pinot Noir“. Tai – šios šalies, ir ypač Otago regiono, vyndarių pasididžiavimas. Ir didžiuojasi jie tikrai ne veltui. Žemyninis klimatas, didelis temperatūrų svyravimas leidžia sukurti tokias neįtikėtinas „Pinot Noir“ vyno versijas, dėl kurių pasaulis kraustosi iš proto. Kitas sėkmės arkliukas – visais įmanomais vasaros skoniais gomurį kutenantis „Sauvignon Blanc“. Ne veltui vienas vyno kritikas yra pasakęs, kad „paragavęs Naujosios Zelandijos „Sauvignon Blanc“ jautiesi lyg pirmą kartą pasimylėjęs“. Itin populiarūs Otago regione ir „Pinot Gris“, „Gerwurztraminer“, „Riesling“, na, ir galiausiai – „Chardonnay“.

Agnės Pačekajės nuotr.

Agnės Pačekajės nuotr.


O dabar – apie labiausiai patikusias vynines ir degustacijas jose. Iš dešimties, kuriose teko pabuvoti, išskirčiau tris, kurias aplankyti norėčiau dar ir dar kartą.

Saliaus Pačekajaus nuotr.

Saliaus Pačekajaus nuotr.


Rippon. Nes tai – vienos giminės (trijų kartų istoriją apimantis) vynuogynas, kuriame vynas gaminamas griežtai pagal ekologiškas tradicijas.

Agnės Pačekajės nuotr.

Agnės Pačekajės nuotr.


Be to, „Rippon“ vynuogynas, kasdien stebintis didingą Wanaka ežero ir jį juosiančių kalnų panoramą, yra vienas labiausiai fotografuojamų šalyje. Ir tai – seniausi vynuogynai Otago regione, dėl ko „Rippon“ dar vadina vynuogynų pionieriumi. Lankymo valandos: nuo 11 val. iki 17 val.

Agnės Pačekajės nuotr.

Agnės Pačekajės nuotr.


Vooing Tree. Šeimos valdomas vynuogynas (gal todėl aptarnavimas toks šiltas), nuo lankytojų, dažniausiai atvykstančių didelėmis šeimyninėmis kompanijos, ūžia iš tolo. Patalpos dažnai nuomojamos vestuvių pokyliams. Tikrai verta vynų degustaciją (nuo 10 val. iki 17 val.) paskaninti ir sūrių degustacija, kuri čia ypač populiari.

Agnės Pačekajės nuotr.

Agnės Pačekajės nuotr.


Kalnų supamas Pergerine vynuogynas su vynų degustacijomis (jos galimos nuo 10 val. iki 17 val.), kurias veda patyrę vynų žinovai, sugebantys susidoroti su didelėmis lankytojų eilėmis, nenaudojantys jokio spaudimo pirkti vyną (todėl tik labiau norisi jo įsigyti), sužavėję rožinių vynų pasiūla ir 2014-ųjų „Pinot Noir“. Veiksmas vyksta moderniame pastate, kurį drąsiai galėtume vadinti architektūros šedevru.

Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove.

Naujausi įrašai

bottom of page